Lenovos Superfish-adware biter!

[ware_item id=33][/ware_item]

Lenovos Superfish-adware biter!


En av de mest värdefulla tillgångar som ett företag äger är dess rykte. Så det kan komma som en överraskning att få veta att Lenovo, ett datorföretag som tillät Superfish att sätta sin mjukvara på nya maskiner, gjorde det i gengäld för en vacker 250.000 dollar.

Enligt Forbes var det summan som bytte ut händer när PC-tillverkaren fattade det ofattbara beslutet att tillåta vad som vanligtvis kallas ”adware” (och det är det artiga sättet att beskriva det) på sin hårdvara.

Med tanke på nedfallet som har följt nyheten om att Superfish loggade användarnas varje steg på internet, inklusive privata sessioner med sina banker och e-postleverantörer, verkar det troligt att en fjärdedel av en miljon dollar kommer att se ut som en liten förändring jämfört med den finansiella och renommékostnader för Lenovo.

Nu är företaget upptaget med att backpedalera via sin PR-avdelning eftersom det försöker placera arg kunder, integritetsaktivister och säkerhetsgemenskapen.

I ett pressmeddelande som lämnades den 27 februari, sade företaget att dess kunders upplevelse var viktigast, liksom principerna för säkerhet och integritet.

Lenovo sa att det kommer att minska antalet förinstallerade applikationer på sina datorer och avslöjade att det hade samarbetat med säkerhetsföretag för att möjliggöra att de tidigare svårt att ta bort Superfish kan tappas av antivirusprogram.

Lenovo har också gjort ett automatiskt borttagningsverktyg tillgängligt på sin hemsida och erbjuder ett gratis 6-månaders abonnemang på McAfee LiveSafe för alla berörda kunder.

I framtiden, säger företaget, kommer det bara att skicka datorer med den programvara som krävs för att få dem att fungera till sin potential, tillsammans med säkerhetsprogramvara och specifik Lenovo-ägd programvara. Företaget kommer också att försöka lista alla förinstallerade applikationer tillsammans med en förklaring av vad var och en gör.

Detta, säger det, bör gå någon väg till att ta bort det som branschen ofta kallar "adware" eller "bloatware".

Där allt detta lämnar Superfish är någons gissning just nu.

Uppstarten i Kalifornien började 2006 när videoövervakningsexperter Adi Pinhas och Michael Chertok undersökte möjligheten att skanna videofilmer efter ytterligare ett företag inom kasinobransjen.

Paret syftade till att skapa en ”visuell sökmotor” - mjukvaran skannar på webben och använder matematiska modeller för att katalogisera, analysera och matcha bilder till produkter som erbjuds av sina kunder.

År 2011 hade företaget bildat tiotusentals partnerskap och tjänat affiliate-provisioner på försäljning genererad av användare som anlände till produktsidor via Superfish.

Nästa steg från företaget var att lansera ett antal appar på Google Play och App Store med namnet “LikeThat” som gör det möjligt för fans från olika branscher att ta och ladda upp lämpliga bilder. Appen matchar sedan dessa bilder till anslutna produktsidor med sina partners och tjänar företaget en provision på varje därmed relaterad försäljning.

I början av 2014 kontaktade Superfish sedan Lenovo och diskuterade att lägga till sin VisualDiscovery-programvara på nya datorer innan de skickades.

Det var strax efter det att problemen började - köpare av Lenovo-datorer började mumla om dålig prestanda när de surfar på webben och sa att surfing på internet var en buggy upplevelse.

När säkerhetsexperter började undersöka problemet upptäcktes att Superfish var orsaken. Värre ännu, många antivirusprogram kunde inte ta bort det och det fanns till och med rapporter som tyder på att den irriterande programvaran kunde motstå en omformatering av en hårddisk.

Arg kunder kastade upp sina armar och en stämning som hävdar att Lenovo och Superfish överträdde om personlig egendom och bröt över lagar om avlyssning har redan lagts in.

Till och med hackare har visat sin missnöje över sagan med den ökända Lizard Squad som började på lagen och avskräcka Lenovos webbplats.

Allt i övervägande ser det ut som att Lenovo och Superfish fortfarande har mycket att göra för att övertyga sina respektive kunder om att deras varumärken är pålitliga.

Bild: Weyenbergh Jacky / Public Domain Pictures.net

Lenovos Superfish-adware biter!
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.