Sjuk och trött: Ebola skadlig programvara gör rundorna

[ware_item id=33][/ware_item]

Sjuk och trött: Ebola skadlig programvara gör rundorna


Vilka är dina chanser att få Ebola, den fruktansvärda hemorragiska febern som sprider sig genom Västafrika? Trots den senaste täckningen i media är svaret extremt lågt eftersom viruset inte är luftburen. Som en nyligen publicerad Vox-artikel påpekar är det mycket mer troligt att du blir offer för "tip-over", vilket är vad som händer när tunga möbler eller apparater faller ner och dödar dig - 30 personer per år i USA dör av detta "hot".

Den offentliga uppfattningen håller fortfarande fast att ebola kommer och kommer snart. Så det är ingen överraskning att en grupp hackare har utnyttjat Ebolapanik för att sprida ny skadlig programvara - det är rätt, mänskligheten är lika dålig som du alltid föreställde dig. Här är vad du ska se upp för.

VEM?

Enligt The Verge använder scammers flera legitima källor i ett försök att få dig att öppna e-postmeddelanden som är laddade med skadlig programvara. De mest oroande förmodligen kommer med tillstånd från Världshälsoorganisationen (WHO) och påstår sig vara "säkerhetstips" för att bekämpa spridningen av ebola. Dessa e-postmeddelanden innehåller troligen en variant av DarkComet Remote Access Trojan (RAT), som ger angriparna tillgång till dina filer, webbkamera, lösenord och nästan allt annat på din dator. Dessutom kan det dölja från de flesta antivirusprogram.

Andra e-postmeddelanden kommer från "den mexikanska regeringen". Uppenbarligen är mexikanska tjänstemän så oroliga över ebolapatienterna i närheten av Texas att de spammar amerikanska användare med e-post om hur man "bota" sjukdomen. Dessa kommer med detaljerade instruktioner om hur du aktiverar makrofunktionen i Microsoft Word, som sedan används för att ladda ner en bilaga till skadlig programvara. Inte nöjd med att bara hacking din dator, dessa angripare får dig att göra något av arbetet.

Intressant är också hur perfekt många av e-post ämnesraderna fångar aktuell ebolafrukt. Till exempel:

  • Vad du verkligen behöver veta om det dödliga ebolautbrottet
  • SHOCKING Health Alert: Secret Cure for Ebola?
  • CDC-varning: 1,4 miljoner EBOLA-offer i januari?
  • Först GMO-livsmedel, nu ebola. Vad Obama inte vill att du ska veta

Lyckligtvis säger säkerhetsföretaget Trustwave att den här skadliga kampanjen är ganska lågvolym, men det förändrar inte fakta: användare är trötta på att bli lurade.

Evigt fruktansvärt

Och gissa vad? Det här är inte första gången attackerare använder tragedi och sjukdomar för att stjäla lösenord och annan personlig information. I mars utnyttjade svindlare allmänintresse för att Malaysia Airlines flygning MH370 försvann, vilket skapade falska Facebook-inlägg som hävdade att planet hade återhämtats i Bermuda. När användare klickade på en video som påstods för att visa den dramatiska räddningen de omdirigerades till först "gilla" hackarens sida och sedan ladda ner en videovisning som var - du gissade det - skadlig programvara.

Under 2009 skapade angripare en e-postkampanj som var centrerad kring H1N1-utbrottet. Användare fick meddelande om att de hade valts för ett statligt vaccinprogram och riktades sedan till en legitim utseende CDC-webbplats där de gärna skrev in alla typer av personlig information. Och 2005 ledde fågelinfluensanik till en skadlig attack med Word-dokument som förment innehöll kritisk information om epidemin. När det öppnades installerade dokumentet Ranky-FY Trojan, som gjorde det möjligt för skadliga aktörer att kontrollera alla infekterade datorer.

Lås ner det

Med svindlare som alltid letar efter nästa stora panik, hur håller du dig säker? För det första, gör dig själv en tjänst och börja köra en säker VPN när du ansluter. Visst kommer det inte att skydda dig från att klicka på något löjligt men det drabbas hårt av angripare som vill spionera på vad du gör online och sedan skapa en beteendebaserad phishing-attack. Du kanske bor i Texas; kanske du är orolig för ebola och vill veta mer, men ge inte bort det till skadliga angripare: lås ner din anslutning och kryptera dina data.

Öppna inte någonting som innehåller orden "SHOCKING", "ALERT" eller för bra mått "OBAMA" i ämnesraden. Om du är nyfiken på vad som finns i e-postmeddelandet gör en snabb sökning - kommer du antingen att visa användbar information eller bli varnad för att det är en bluff.

Vill du vara säker? Säkra din anslutning, ta inte scammer bete - och kanske hålla dig borta från stora, otrygga balanserade tv-apparater.

Sjuk och trött: Ebola skadlig programvara gör rundorna
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.