Silver Surfer säkerhetstips: Håll dig säker online under dina gyllene år

[ware_item id=33][/ware_item]

webbkyndig mormor


Internet är ett relativt ungt verktyg och populär uppfattning är att de flesta av dess användare är på samma sätt ungdomliga. När allt kommer omkring domineras sociala medier av skjortafria selfier och emotionella berättelser om mindfulness-seminarier som hålls i tjejens nästa dörrs fria handel Cherokee teepee.

Men inte så snabbt. Medan 96% av amerikanerna i åldrarna 18 till 29 använder webben, är de 65 år och äldre de snabbaste antagarna och 58% av de amerikanska seniorerna är nu online. Denna procentsats beräknas bara öka.

Migreringen till webben har varit en välsignelse för äldre. De är mer anslutna än tidigare geriatriska kohorter - 48% av äldre på internet har Facebook-konton - och har utnyttjat alla tjänster som gör internet så bekvämt, som online-betalning, shopping och Uber.

Men trenden har också gett en möjlighet till en mycket mindre vänlig befolkning: bedragare. Bland detta otrevliga gäng är tron ​​att äldre sitter ankor och det finns data för att säkerhetskopiera det. Stanford Center on Longevity fann att äldre är 34% mer benägna att ge pengar till en ekonomisk bedrägeri än människor i fyrtiotalet.

Vissa forskare tittar på vetenskapen för att förklara varför äldre kan bli mer godtagbara med åldern. Men alla åldras annorlunda, och sociala faktorer kan också vara skylden.

Det som kan vara mer användbart för äldre internetanvändare är en strategi för att upptäcka bedrägerier innan de inträffar. Bara för att du inte är en digital inföding (dvs växte upp med en iPhone som napp) betyder inte att du inte kan vara flytande på webben. Således har ExpressVPN kommit med fyra tips för att ge även de mest rutinerade bland oss ​​ett ben på webbsäkerhet.

1. Tro inte allt du läser på internet

Är det en kliché? Ja. Men lyssnar människor? Nej. Titta bara på Twitter så ser du tillräckligt med bevis på den mängd motstridiga fakta och siffror som folk sprutar online.

Felaktiga påståenden blir ännu farligare när de avser dyra produkter. FBI varnar för att dyra varor som är inriktade på att förbättra hälsan och livskvaliteten kan vara inriktade på att dupa äldre.

För att säkerställa att du inte kastar dina pengar på en bedrägeri som är angripen av brunn, kontrollera legitimiteten på webbplatsen du funderar på att köpa från. Ett bra sätt att göra det är att kontrollera domänmyndigheten.

Domänmyndighet, poängsatt på en 100-punktsskala, används ofta av marknadsförare för att se hur väl deras webbplats rankas med sökmotorer som Google. Eftersom Google är utformat för att få tillbaka kvalitetsresultat, korrelerar en bra domänmyndighet ofta med legitimitet.

Domänmyndighet är inte ett slutvärde. Se om produkten eller webbplatsen har granskats i stora nyhetspublikationer. Tveka inte att fråga runt. Stig upp från din dator och ring dina vänner och familj. Har de hört talas om det?

2. Sälj inte ditt hjärta till en datorskärm

Dejtingsajter har gett många en ny leasingavtal om kärlek. Plötsligt kan en romantik tändas genom att klicka på en knapp. Det är långt ifrån dagarna med kärleksbrev, vagn och pinafores.

Men online dating har sina faror, särskilt för äldre. Det har varit känt att bedragare riktar sig till de som tros vara äldre, nyligen ensamma och ensamma. Efter att ha byggt upp en rapport online - kanske till och med bekräftar hans eller hennes kärlek - kommer svindlaren plötsligt att hävda att de har blivit hårda och behöver omedelbar ekonomisk hjälp. En kvinna förlorade 180 000 dollar till en sådan bedragare.

Låt inte Internet ändra reglerna för uppfattning. Ta det lugnt. Om du aldrig har träffat någon person, finns det inget sätt att veta att bilden med det vackra leendet är verklig. Och alltid, fråga dig själv, "Känns det här rätt?" Om det finns några tvivel i ditt hjärta, kan det vara kostsamt att inte följa dem.

3. Ge inte datoråtkomst till någon kille i telefonen

En bluff som nyligen dyker upp är en man som påstår sig vara från Microsoft som ringer för att ange att din dator har ett virus. För att lösa det kan han be om lösenord eller fjärråtkomst till ditt system.

Microsoft är inte så allmänt att den följer din dator hela tiden. Om det finns ett problem kommer du att ringa dem, inte tvärtom. Att ge åt någon man i telefonen kan leda till förlorade filer, ett faktiskt datavirus eller till och med identitetsstöld.

4. Var försiktig med skräppost

Det är ett vanligt avstående i den digitala tidsåldern: Varför måste jag ta upp skräppost? Det som dock får mindre uppmärksamhet är skräppost som inte ser ut som skräppost.

Detta inkluderar humoristiska kedje-mejl, produkter med övertygande löften och ovanliga politiska teorier. Om du fick ett brev från en konstig person, skulle du svara? Förhoppningsvis inte. Var försiktig med e-post. Även om de vet mycket om dig (t.ex. dina hobbies, din hunds namn, din favorit Barbra Streisand-film), kan de använda en strategi som kallas "social engineering" för att få ditt förtroende.

På samma sätt, om du får ett e-postmeddelande från en person som du känner men meddelandet är okarakteristiskt svårt eller gör konstiga ekonomiska förfrågningar, lägg det i papperskorgen direkt. Klicka inte på några länkar. Svara inte. Passera inte Gå och samla 200 dollar. Din vän har mer än troligt fått sin e-postövertagelse av någon annan som försöker dra fördel av förhållandet mellan dig och den antagna avsändaren.

~

Har du några tips du vill dela? Lägg till dem i kommentarerna nedan. Internetsäkerhet är en insats från publiken. Vi är alla säkrare om vi alla är medvetna, unga och gamla!

Bild: Dollar Photo Club

Silver Surfer säkerhetstips: Håll dig säker online under dina gyllene år
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.