WhatsApp får låga poäng för integritet i EFF-rapporten

[ware_item id=33][/ware_item]

whatsapp misslyckas eff sekretessrapport


Om regeringen knackade på WhatsApps digitala dörr och bad om din meddelandeshistoria, skulle de följa? Skulle WhatsApp begära en teckningsoption innan den överlämnas? Skulle du till och med bli meddelad? Om du är en av WhatsApps 800 miljoner aktiva användare, skulle du förmodligen vilja veta svaren på dessa frågor. Men enligt Electronic Frontier Foundation har WhatsApp vägrat svara på någon av dem.

Vem har din rygg?

EFF: s rapport “Who’s Got Your Back” 2015 utvärderade 24 tekniska företag på sitt åtagande att skydda användarnas data från regeringens intrång. Företag som Apple, Dropbox, Yahoo fick hela 5 av 5 stjärnor, medan WhatsApp och AT&T fick de lägsta betyg i gruppen med bara 1 stjärna vardera (också intressant: Google och Microsoft fick bara 3 stjärnor av 5). WhatsApps ensamma stjärna var för sin offentliga policy för användarna, tjänat när moderbolaget Facebook undertecknade ett koalitionsbrev från Open Technology Institute på dess vägnar.

Så här misslyckas WhatsApp sina användare enligt granskningen:

  1. Det kräver inte offentligt teckningsoptioner innan det skickas till dataförfrågningar.
  2. Det lovar inte förhandsmeddelande innan regeringens utredning.
  3. Den publicerar inte sin policy för datalagring och raderat innehåll.

Detta i motsats till ett uttalande om integritet från WhatsApps officiella blogg som försökte förknippa användarnas sekretessproblem när appen förvärvades av Facebook förra året. Även om detta är det första året WhatsApp fick betyg, hävdar EFF att WhatsApp fick ett helt års varning för att följa branschens bästa praxis och har ännu inte antagit någon av dem.

Inte bara ett politikproblem

Det är viktigt att komma ihåg att dessa betyg endast gäller för en organisations åtgärder mot hypotetiska dataförfrågningar från regeringen, inte mot säkerhetsbrister i själva programvaran. Men även där har WhatsApp visat sig vara sårbart. Tidigare i år avslöjade en holländsk utvecklare att WhatsApp-användarnas personliga information lätt kan nås med ett programvarukit, vilket möjliggör för potentiella stalkers att få åtkomst till profilfoton och statusmeddelanden även om de är inställda på “privat”. WhatsApp-användare bör också vara medvetna om skadliga inbjudningar att ladda ner falska versioner av skrivbordsapplikationen som installerar skadlig programvara på din dator.

Så vad är alternativet? Det finns många andra meddelandeappar med en säkrare track record, varav den mest populära är Telegram, som är molnbaserad och erbjuder större kryptering än WhatsApp. Telegram erbjuder också ett tidsbestämt självförstörande meddelandeläge (liknande SnapChat) och ett pris på 300 000 dollar till alla som kan knäcka dess kryptering. Om du (och de vänner du chattar med) värdesätter integritet, rösta med din plånbok (ja, de flesta av dessa chatappar är gratis men du vet vad vi menar) och stöder mjukvara som stöder din integritet.

Vidare läsning

  • Krypterade chatappar: Ge dem ingenting att prata om
  • Krypterade chatappar, runda två: Talk är billigt
WhatsApp får låga poäng för integritet i EFF-rapporten
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.