Vilka är de farligaste teknikerna i övervakningsåldern?

[ware_item id=33][/ware_item]

Ett varningstecken med en skalle och korsben och ordet


Teknik som kryptering, VPN och Tor kan hjälpa oss att upprätthålla och försvara vår integritet online.

Men teknik kan också fungera i motsatt riktning och hjälpa spooks att lära sig om våra privata liv och beteende, vilket gör det svårt för individer att utveckla personligheter fritt från rädsla och kontroll.

Men vilka tekniker ska vi vara rädda för mest, och varför? Och vad kan hjälpa oss att skydda oss mot dessa trender?

1. Ansiktsigenkänningssystem

Det finns redan kameror överallt, och även om det onekligen är underhållande att titta på blommor från vardagen på youtube, är det läskigt att veta att allt vi gör i det offentliga livet potentiellt görs tillgängligt för världen att konsumera.

Med avancerad teknik är det snart möjligt att inte bara registrera hela vårt offentliga liv utan också analysera det i nästan realtid. Även om ansiktsigenkänningen är långt ifrån perfekt, gör det redan möjligt för en dator att matcha en person även om glasögon eller hattar döljer delar av ansiktet.

Det är troligt att ansiktsigenkänningsprogramvara blir mer exakt än människor - särskilt när de skalas till databaser på storleken på en stads väljarregister, nationella pass eller till och med Facebook.

Med avancerad ansiktsigenkänningsprogramvara kanske ett tillstånd kan ta reda på med stor noggrannhet var en person alltid är, vem han är med och vad han för närvarande gör.

Det är ganska svårt att skydda mot ansiktsigenkänning. De mest effektiva verktygen skiljer sig avsevärt ut mot det mänskliga ögat, och de fungerar egentligen bara om ett stort antal människor använder dem. Om bara ett fåtal människor använder trick för att lura kameror kommer det att vara ganska enkelt att ta reda på vem de är.

För tillfället är saker som lurar kamerorna främst ett tecken på (välbehövlig) protest och invändning mot automatiseringen av polisstaten.

2. Ride-dela appar

Din bil är din egendom, och det finns gränser för vad regeringar kan göra med den. De kan inte neka dig tillgång till den, ta tag i den eller söka efter den utan goda skäl.

I din bil bestämmer du också vart du ska gå och vilken hårdvara och programvara du ska installera.

Men när du hyr en bil eller hoppar in någon rideshare skyddas du inte av samma bestämmelser. Dessutom vet appen du använder för att åka resan var du är hela tiden och kommer att spela in dessa data.

Appen vet till och med vart du ska innan du kommer dit och kan i vissa fall till och med förutsäga ditt pendlingsbeteende (denna risk är också endemisk för navigationssystem). All denna information är tillgänglig för annonsörer och regeringar.

För närvarande är det fortfarande relativt enkelt att undvika delning av rider om din hemstad har anständig kollektivtrafik eller om du har råd med en bil.

3. Elektroniska pengar

Att byta i fickorna är obekvämt. Att hitta en bankomat i närheten kan kosta pengar och ta tid. De flesta av oss har tillgång till elektroniska betalningsmetoder som kreditkort, Google Pay, Wechat Pay eller Venmo.

Men att lita på dessa system kan vara farligt. Inte bara analyseras och säljs alla dina transaktioner till annonsörer, utan de är också tillgängliga för din regering. Turister som korsar den amerikanska gränsen från norr kan vägras inresa och kanske till och med möta fängelsetid, eftersom de köpt marijuana lagligt i Kanada.

Elektroniska pengar kan inte bara användas för att övervaka och åtala dig, utan också för att neka dig tillgång till tjänster som endast är tillgängliga med kreditkort, till exempel köp online eller endast butiker med kort.

Om vi ​​slutar med att utrota kontanter, som vi redan har för dyra varor, gör vi det enkelt att marginalisera människor utan att komma åt ytterligare.

Använd kontanter så mycket du kan, och Bitcoin när du handlar online.

4. Förutsägbar polisarbete

Prediktiv polisarbete har inspirerat många science fiction-berättelser, mest känt Philip K Dick's The Minority Report.

Till skillnad från i The Minority Report, kan vi inte lita på psykiska mutanter för att se framtida brott, utan i stället måste vi förlita oss på befintliga brottsdatabaser, de flesta har en hel del fördomar och partiskhet.

Prediktiv polisverksamhet förstärker denna förspänning, vilket innebär att vissa brott blir mindre straffade, medan medborgare i brottsridda områden besväras genom koncentrerad brottsbekämpningsåtgärd, liknande den för rasprofilering på flygplatser.

Det kan verka långtgående, men förutsägbar polisning är redan i rättegång på flera platser runt om i världen - särskilt genom den amerikanska militära entreprenören Palantir i New Orleans.

Allt ovanstående är därför vi alla bör kräva etisk teknik

Det är oss alla att använda och vidareutveckla etisk teknologi samtidigt som vi avvisar teknik som kan användas mot oss.

Använd ansiktsskydd där du kan, även om det är som en protest. Använd din egen bil eller ännu bättre, kollektivtrafik och betala med kontanter och Bitcoin där det är möjligt.

Var vaksam mot försök i ditt samhälle mot alla politik som äventyrar jämlikheten för alla och erosion av dina rättigheter.

Vilka är de farligaste teknikerna i övervakningsåldern?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.