USA Freedom Act: Ett steg framåt, ett steg … i sidled?

[ware_item id=33][/ware_item]

USA frihetsakt


USA: s frihetslag har slutligen rensat både USA: s hus och senaten. Vissa berömmer det som en massiv seger för integritetsrättigheter och nedbrytningar av spionagenturer, medan andra oroar sig för att det inte är något annat än vackert språk som är inslaget i byråkrati. Som nämnts i ett nyligen uppdaterat stycke av New York Times av Whistleblower Edward Snowden, ”även om vi har kommit långt, förblir rätten till integritet - grunden för de friheter som förankras i USA: s Bill of Rights - hotad. ”Med andra ord, medan det finns några bra grejer i den nya lagförslaget, är det bara en utgångspunkt.

Fråga snyggt

Huvuddelen av amerikanska telefonposter stod aldrig. Trots försök från republikanska lagstiftare, spionorgan och andra vitsord, var medborgarna helt enkelt inte bekväma med den breda myndigheten som ges till NSA enligt avsnitt 215 i Patriot Act. Som ett resultat är det inte förvånande att frihetslagen äntligen gick igenom och stoppade bulksamlingen utan goda skäl. Nu måste statliga organ göra specifika förfrågningar från telefonföretag och göra det med åtminstone viss övervakning.

Hoppet? Att detta krav att fråga snyggt är det första steget på en väg till förbättrat skydd online för privatpersoner. Men som The Intercept påpekar, ger den nya lagförslaget en sexmånaders avdragstid för bulksamlingar; medan spionorganisationer hade saktat ned sina ansträngningar i väntan på att dessa makter skulle löpa ut eller inte förnyas, kan de välja att sprint genom resten av 2015 och ta tag i vad de kan på vägen. Det är också värt att notera att den nya lagen godkänner nästan alla andra program som ges grönt ljus av Patriot Act, så det är ingen överraskning att integritetsförespråkare inte exakt är nöjda med denna nya "frihet". President Obama tweetade ut att han skulle underteckna den nya lagförslaget i det ögonblick den landade på hans skrivbord, medan senatrepublikanerna gjorde sista gränserna för att bromsa debatten och förhindra eventuella ändringar. Medborgarna är under tiden fast på staketet.

Ett vanligt tema

Medan frihetslagen kanske inte är den stora förändringen som Snowden och liknande berörda parter hoppades på, har dess godkännande nu skapat lagliga utmaningar i andra länder. Enligt Tech Crunch har till exempel en grupp som heter Privacy International nu lagt fram en juridisk utmaning mot Storbritanniens GCHQ för sin politik för massuppgifterinsamling, och hävdar att informationen ”inte är tillräckligt tillgänglig för allmänheten och inte heller innehåller tillräckliga skyddsåtgärder för att ge korrekt skydd mot godtyckligt beteende. ”

Detta är inte första gången GCHQ kommer under eld; i februari beslutade Investigatory Powers Tribunal (IPT) att spionorganet agerade olagligt när det delade uppgifter med NSA. I kölvattnet av Freedom's Act-begränsningarna för insamling av bulkdata i USA ber Privacy International IPT om att reglera att insamlingen av bulkdatasätt är olaglig och förordnar också att allt material som erhållits olagligt omedelbart förstörs. Även om utmaningen kanske inte är framgångsrik - i sin 15-åriga historia var februari-beslutet den första som drog ner mot brittiska spionorganisationer - det markerar början på en trend: Med till och med en nation som tar små steg för att begränsa för breda hemliga samlingsmakter , andra kommer att följa efter.

Att hålla det molnigt

I slutändan tar frihetslagen endast små steg framåt när det gäller att skydda digital integritet. Och som påpekats av Reason.com, till och med detta framåtskridande försvåras av vissa sidled som skiftar med tanke på den rätta komplexiteten i lagens formulering. Det är långt, prydligt med undantag och ändringsförslag och till stor del oöverskådligt för alla som inte är en heltidspolitik. Anledningen hävdar att det är så som lagstiftare föredrar att operera. Om medborgarna inte är säker på vad som händer är det mindre benägna att klaga.

Slutsats? Den nya frihetslagen frigör inte exakt medborgare från NSA: s och andra byråers vaksamma ögon, men det är ett bevis på att Snowdens avslöjanden och offentliga påtryckningar påverkar. Det är en början.

Bild: alexisdc / Dollar Photo Club

USA Freedom Act: Ett steg framåt, ett steg ... i sidled?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.