Täck kameran: Titta på din telefon?

[ware_item id=33][/ware_item]

Täck kameran: Titta på din telefon?


Kan din iPhone, Android eller laptop kamera spionera din utan din vetskap? Verkar långtgående, men är absolut möjligt - här är vad du behöver veta om att bli knäppt utan tillstånd.

Paranoia-problem

Biträdande teknikredaktör Ben Grubb från Sydney Morning Herald håller sin smarttelefonkamera täckt med elektrisk tejp hela tiden, av fruktan för de oönskade uppmärksamheterna från en hacker eller företag som vill ta tag i foto eller video av hans dagliga aktiviteter. Visst verkar detta vara alltför paranoid - varför skulle någon bry sig nog för att ta tag i slumpmässiga kamerasnaps eller små videor - men är en allt populärare trend. När allt kommer omkring, i en trådlös-aktiverad värld där det är möjligt att infektera smartphones och surfplattor med några få rader med skadlig kod och sedan stjäla allt från enhets-ID till lösenord och bankkontouppgifter, verkar inte hacking av kameran vara en sådan menad prestation.

Och gissa vad? Det händer redan.

Slutartid

Enligt Naked Security säger universitetsstudenten Szymon Sidor att han skapade en Android-app som kan ta foton och spela in video även när enhetens skärm är avstängd. Sidors app fungerar med en liten förhandsvisningsskärm på 1 × 1 pixel för att hålla kameran igång i bakgrunden. Den här skärmen utropas ofta som säkerhetsfunktion av Google - kameran fungerar inte om inte en förhandsgranskning visas - men allt som Sidor var tvungen att göra var att minska storleken till nästan osynlig och han hade inga problem att ta dolda foton. Och i mars hittade Naked Security också en spionprogram för Google Glass som tillät fotografering utan att glasskärmen tändes.

Apple-produkter är inte heller immun mot detta problem; mjukvara har upptäckts som gör det möjligt för skadliga skådespelare att stänga av Apple iSight webbkamera varningslampor - i ett extremt fall utpressades en kvinna med bilder tagna av henne utan hennes medgivande och utan några kläder. Den skyldige greps, men den här typen av personliga kränkningar gör långt för att legitimera användare som täcker kameralinser även när deras telefoner inte används.

Det är också värt att nämna att det också finns legitima appar för iPhones som gör att du kan se ut som om din kamera inte spelar in. I stället kan skärmen vara helt svart eller så kan den se ut som att du bara surfar på en webbplats och inte tar en video. Och även om det här låter som roligt och spel om du är den som har kontrollen - det är ju din telefon - tänk på implikationerna av dessa appar som skadlig programvara. Vad händer om du av misstag laddade ner en och den aktiverades på distans eller om en bit skadlig kod tog kontroll över din kamera-app? Du kan spionera på dig själv och inte ens veta det.

Företags kamerainspelning

Naturligtvis är engångsskadliga skådespelare inte ensamma när det gäller att utnyttja din kamera för sina egna syften. Tillbaka i augusti uppstod ett uppror över användarvillkoren för Facebooks Messenger-app, som inkluderade tillstånd att ta bilder och videor med din enhetskamera, även utan ditt samtycke. Förståeligtvis var användare mindre än nöjda med tanken att något företag kanske spionerade på dem, oavsett hur osannolikt scenariot.

Och detta är inte ovanligt. Många applikationer innehåller behörigheter som är mycket bredare än de borde behöva - till exempel den senaste kritiken kring Ubers app och dess behörigheter, som inkluderar att få ditt enhets-ID, få åtkomst till dina kontakter och ja, använda din kamera.

Så vad är slutresultatet? Ska du täcka varje kamera du bär och regelbundet söka på webben för att se till att utländska hackare eller megaföretag inte använder din bild utan tillstånd? Antagligen inte. De flesta hackare är inte intresserade av dina foton och videor såvida det inte finns ett personligt nag, medan företag gör appbehörigheter så breda som möjligt för att ge dem maximalt lagligt spelrum.

Det finns alltid chansen att en gratis tredjepartsapp eller e-postbilaga kommer komplett med en fototagande, videoinspelande bit av skadlig programvara i hopp om att titta in i ditt personliga liv. Bäst bäst? Var smart: surfa på ett säkert sätt, dölj ditt internetföretag från nyfikna ögon och kanske lägger den smarttelefonen med en bok ovanpå den när du duschar ... bara i fall.

Täck kameran: Titta på din telefon?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.