Svenskar sätter in små mikrochips under huden

[ware_item id=33][/ware_item]

En svensk flagga utformad för att se ut som tummen upp.


Är du trött på att ha tunga nyckelringar och klumpiga plånböcker? Varför inte kopiera ett växande antal svenskar och implantera små mikrochips i fingrarna?

Istället för att söka i djupen i fickorna efter ditt gym-nyckelkort eller bläddra igenom telefonen efter din konsertbiljett kan du helt enkelt svepa tummen.

Dessa små chips var utformade för att underlätta livet och kan lagra alla typer av personlig information: kontaktinformation om nödsituationer, profiler på sociala medier, tunnelbanakort, bussbiljetter, gym-ID och mer.

Tekniken i sig har funnits i några år men växer i popularitet, särskilt i Sverige. Och med fler människor som hoppar på biotech-bandvagnen, skulle ett växande antal företag snart kunna börja utveckla appar, verktyg och till och med enheter för att hjälpa till med denna växande trend.

Hur proceduren fungerar

Ungefär storleken på ett riskorn sätts dessa mikrochips kirurgiskt in i användarens tumme. Förfarandet kostar cirka 180 USD och tar bara några minuter.

Redan mer än 4 000 svenskar har anmält sig till den nya tekniken, med fler förfrågningar som kommer in varje dag. Biohax International, ledande inom mikrochipfältet, har uttalat att det har svårt att följa efterfrågan.

Med talare till NPR sa Biohax-grundaren Jowan Osterlund att om du har infogat dessa mikrochips sparar det tid och rensar för röran.

"Att ha olika kort och symboler som verifierar din identitet till ett gäng olika system är inte vettigt", sa Osterlund. "Att använda ett chip innebär att de hyperförbundna omgivningarna som du bor i varje dag kan rationaliseras."

Det växande behovet av bioteknik

Trots alla potentiella datarisker börjar fler och fler att lagra sina lösenord, olika profiler och e-postinformation på sina mobila enheter. I själva verket använder mer än 63% av amerikanerna en mobilbankapp, och 14% kontrollerar den minst en gång om dagen.

Det är inte en sträcka att säga att kontanter inte längre är kung. Med Apple Pay, Alipay, Venmo, Google Wallet och andra tillgängliga appar är det helt enkelt enklare (och snabbare) att använda din smartphone än att vara beroende av ett paket kreditkort och kontanter i fickorna.

Det finns definitivt ett logiskt argument för denna nya teknik. När allt kommer omkring, i utvecklingen av papper till plast till digital, verkar biometri som nästa troliga steg. Som sagt, med så många rapporter om data mining, hacking och stöld under de senaste åren är det naturligt att ha reservationer.

Är bioteknik säkrare än din smartphone?

Medan för- och nackdelarna med att infoga mikrochips i kroppen är diskutabla, är den verkliga frågan huruvida den här nya tekniken är säker.

Ökningen av ny stöld av data tyder på att vi borde vara försiktiga. Med att smartwatches, fitness trackers och andra hälsoappar blir vanligare, är sekretessexperter oroliga för att hackare - som redan har mer tillgång till människors mycket känsliga hälsoinformation än någonsin tidigare - kan använda denna nya teknik för att avslöja människors mycket privata, mycket personliga data i en aldrig tidigare skådad skala.

En bra indikator på möjliga resultat kan härledas från det moderna medicinska området. Även om många medicinska IoT-enheter har implementerats med stor effekt, tenderar majoriteten av dessa enheter att ha en väsentlig risk.

Smarta hjärtstarter och pacemaker har länge varit kända för att vara mycket sårbara för hackare, och nyligen har smarta infusionspumpar visat sig ha en gapande brist som kunde göra det möjligt för hackare att enkelt (och på distans) ändra systeminställningarna.

En studie av Trend Micro fann att mer än 100 000 medicinska apparater som används idag är för närvarande osäkrade. Och detta tar inte ens hänsyn till hur mycket data mikrochiptillverkarna kan logga in genom att bokstavligen ha sina enheter satt i din hand.

Din integritet är viktigare än bekvämlighet

När det gäller att ta till sig ny teknik ligger Sveriges vanliga framför trottoarkanten. Som ett land som är känt för att vara extremt pragmatiskt kan denna nya trend så småningom sätta banan för världsomfattande adoption.

Som sagt, de potentiella integritetskonsekvenserna är många, och det är värt att närma sig denna nya teknik med en stor dos skepsis. När allt kommer omkring är din integritet viktig - och definitivt inte värt att riskera för bekvämlighets skull.

Svenskar sätter in små mikrochips under huden
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.