Siri-ous fördelar och faror med röstteknologi

[ware_item id=33][/ware_item]

Fördelarna och riskerna med röstteknologi


"Hej Siri"

Fråga alla iOS-användare om de har sagt det ovanstående och de kommer att dela personliga anekdoter av skissiga frågor och lustiga svar. Vad de flesta inte märker, är att tillkomsten av röstteknologi som Siri och Amazons Alexa säkerställer ett nytt paradigm inom datoranläggningen, vilket ger nya bekvämligheter och vissa kyliga risker.

En kort historik över grafiska användargränssnitt

Tills nyligen, vår interaktion med datorer förlitade sig på grafiska användargränssnitt (GUI). GUI: er drömdes först på 1930-talet av den amerikanska ingenjören Vannevar Bush, som föreställde sig en maskin kallad Memex (ett portmanteau av minne och index) som skulle presentera all mänsklig kunskap via två grafiska skärmar, ett tangentbord och en skanner.

Teknologin från Bush's day kunde inte leva upp Memex, och det var inte förrän Xerox Alto introducerades 1973 som datorer kunde kombinera alla element som krävs för moderna GUI: er.

Xerox Alto-datorn med GUISom den första datorn som är designad med ett operativsystem baserat på ett grafiskt användargränssnitt är Alto en beräknande milstolpe.

Sedan dess har GUI blivit en viktig del av våra digitala liv. Oavsett om du skriver på en Macbook eller trycker på en Android, litar du på en skärm som hjälper dig att använda din enhet och vidarebefordra den information du söker. Men med röstteknologi kan GUI så småningom bli föråldrad.

Vilka fördelar och risker kan vi förvänta oss att röstteknologi ska lägga till vår datorupplevelse?

Fördelarna med röstteknologi

För det första gör rösttekniken vår kommunikation med maskiner mer naturlig. Istället för att spendera timmar på att lära dig själv (eller en äldre familjemedlem) hur man använder ett fancy nytt operativsystem, ger röstteknologi oss möjlighet att interagera med maskiner på ett mycket enklare språk - vårt eget.

Föreställ dig lättnaden i din mormors ansikte när hon inser att hon kan kontrollera sin e-post utan att öppna en webbläsare, skriva in en URL och mata in sitt otroligt komplicerade lösenord. När rösttekniken förbättras kan vi dra nytta av ökad bekvämlighet och effektivitet när hinder för att använda en digital enhet faller.

Rösttekniken ger inte bara extra bekvämlighet för befintliga datoranvändare, utan gör det också möjligt för personer som inte har kunnat använda datorer att delta i den digitala konversationen. En röststyrd dator gör att synskadade kan njuta av (de flesta av) fördelarna med att vara online medan fysiskt funktionshindrade användare kan använda digitala enheter med lite krångel.

Eftersom maskiner blir bättre på att förstå mänskliga språk kommer samtidig översättningsteknologi att hjälpa oss att kommunicera med utlänningar ännu snabbare. Den resulterande produktiva effektiviteten kommer sannolikt att vara en fördel för alla inblandade parter.

Farorna med röstteknologi

Men det är inte alla regnbågar och fjärilar. Röstteknologi kräver smarta enheter som ständigt lyssnar och (potentiellt) inspelning. Även om många enheter måste aktiveras ("Hej, Siri," "Hej, Cortana") innan de vidarebefordrar talad information till en online-server, finns det ingen tydlig insikt i vem som lagrar vad, vid vilken tidpunkt och hur länge.

Det är ingen hemlig modern webbtjänst som redan samlar in information om dig, men röstteknik ger dem möjlighet att få tag på en nyckel av din identitet - din röst.

Även om vi fortfarande är långt borta från mardrömsscenarier där hackare samlar in och manipulerar dina röstinspelningar av otäcka skäl, kan man bara undra om bekvämligheterna med röstteknologi är värda ytterligare erosioner för privatlivet. Om något, måste teknikföretag se till att deras datasäkerhetsåtgärder förblir upp till uppgiften och fortsätter att bekämpa förfrågningar om datordörrar på enheter.

Använd röstteknologi säkert med ett VPN

ExpressVPN-app på iOS-enheterTills röstaktiverade VPN: er introduceras kan du ansluta ExpressVPN med ett enkelt tryck på en knapp!

Röstteknologi lovar att öppna upp en ny värld av fördelar och risker, men ett befintligt teknikverktyg kan skydda ditt digitala liv på samma sätt. En VPN krypterar och säkrar några data som lämnar din enhet, så det finns ingen anledning att oroa sig för att avskämda tredje parter trycker på din internetanslutning och får tag på din röst (eller de saker du säger med den).

Även om ingenting slår med att använda teknik med sunt förnuft, går ett VPN långt för att se till att din information (hur du vidarebefordrar den) förblir din.

Vad tycker du om röstteknologi? Är du stolt över att se att människa-datorinteraktion tar sitt nästa kvantesprång? Som ett framåtblickande företag som har infört en IP-kontroller, ett DNS-läcktest och en fantastisk app för routrar bara under det gångna året, är ExpressVPN upphetsad över potentialen för röstteknologi.

Räkna inte ut möjligheten för en röststyrd VPN inom en snar framtid!

Xerox Alto: Michael Hicks / Wikimedia Commons
iPhone: Pixabay / Pexels (bilden har ändrats)

Siri-ous fördelar och faror med röstteknologi
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.