Regeringar kräver rekordmässigt användardata från Facebook

[ware_item id=33][/ware_item]

Ett illustratör av stjärnorna och ränderna, men Facebook F ersätter alla stjärnorna.


Enligt Facebooks senaste transparensrapport nådde regeringens förfrågningar om användardata sin högsta nivå någonsin under de första sex månaderna av 2019 och numrerade 128 617.

Den amerikanska regeringen bad om 50 741 uppgifter, där leviathan på sociala medier motsvarade 88% av tiden. Men här är en dum detalj: Två tredjedelar av alla amerikanska regeringsförfrågningar åtföljdes av en gagorder, vilket innebar att Facebook inte kunde informera användare om att regeringen hade begärt deras data.

Indien klockade in på andra plats med över 33 000 förfrågningar. Facebook lämnade dock bara uppgifter för 54% av dem.

Frankrike, Tyskland och Storbritannien hade norr om 5 000 förfrågningar vardera.

Rapporten tillade att Facebook: s tjänster hade störts 67 gånger från januari till juni 2019 i 15 länder. Detta är uppe från de senaste sex månaderna av 2018, då det fanns 53 störningar i nio länder.

Facebook antydde att det tittar på publicerat innehåll närmare än tidigare och förklarade att det tog bort 11,6 miljoner innehåll som bröt mot sin policy för barns nakenhet och sexuell exploatering. Samma tid förra året såg företaget sociala medier ta bort 5,8 miljoner stycken.

För första gången inkluderades även statistik för moderering av innehåll på Instagram. Totalt 1,68 miljoner innehåll har blockerats i appen för bilddelning under andra och tredje kvartalet 2018.

Under vilka omständigheter överlämnar Facebook information?

Facebook hävdar att den huvudsakligen överlämnar data när begäran åtföljs av ett juridiskt dokument som en sökord. Offentliggörande av kontoposter görs i enlighet med företagets servicevillkor och lokal lag.

Över 116 000 förfrågningar, eller cirka 90% av det totala, ansågs av Facebook falla under kategorin ”juridisk begäran”.

En annan kategori som Facebook tar hänsyn till vid överlämnande av användarinformation är om det finns en överhängande risk för allvarlig fysisk skada eller död. Sådana förfrågningar är rent frivilliga eftersom de inte ingår i en juridisk process. Cirka 10% av de totala dataförfrågningarna föll under kategorin ”akut”.

Vad är en begäran om Facebook-uppgifter?

Vi nämnde de två breda kategorierna för Facebook-dataförfrågningar. Företaget tillägger att de allra flesta fall avser brottmål, främst antingen rån eller kidnappningar. Förfrågningar om data innefattar vanligtvis namn, registreringsdatum, IP-adressloggar och innehåll publicerat. Begäran kan också innehålla saker som e-postadress och telefonnummer.

Om du är en statlig tjänsteman som försöker förstå hur du kan begära data om medborgarna i ditt land, här är Facebooks riktlinjer i frågan.

Kommer Facebook att meddela mig om det finns en begäran om data på mitt konto?

Företaget säger att dess "policy är att meddela personer som använder vår tjänst om begäran om deras information innan de lämnas ut om vi inte är förbjudna enligt lag."

Så ja, du kan mycket väl bli meddelad om regeringen begär uppgifter om dig. Företaget tillägger emellertid att det kanske inte meddelar användare om det finns en möjlighet till utnyttjande av barn, eller om ett meddelande skulle vara "kontraproduktivt."

Facebook kan också ge ett försenat meddelande efter utgången av en icke-avslöjande period. Men det kanske inte spelar någon roll eftersom du har brutit lagen, det är troligt att du nu är arresterad.

Hur kan jag förhindra att Facebook överlämnar min personliga information?

Det korta svaret är att så länge du använder Facebook så har du inget val. En del av Facebooks användaravtal är att företaget registrerar och lagrar all information du väljer att publicera eller dela med dem. Och även om det lovar att aldrig sälja informationen till tredje part, är det faktum att den sociala mediagiganten vill veta så mycket om dig som möjligt, så att du kan bombarderas med relevanta annonser.

Svaret är att överväga Facebookalternativ om du vill extrahera dig från den beroendeframkallande plattformen. Eller bara ta bort Facebook helt.

Facebook är dock mycket öppen för hur mycket data den delar med regeringar och följer inte bara automatiskt alla förfrågningar. Kanske beror det på att det är girigt och vill ha all information för sig själv. När allt kommer omkring har det spenderat år och miljarder dollar på att försöka förvärva det. Varför skulle Facebook helt enkelt överlämna alla frukter av dess arbete?

Jag barn (något). Företaget säger att det granskar varje regerings begäran om kontodata noggrant och ser till att de alltid är lagligt giltiga.

"Om en begäran verkar vara bristfällig eller juridiskt bred, skjuter vi tillbaka och kommer att kämpa vid domstol, om det behövs," förklarar Facebook.

Det pekar på det brasilianska domstolsbeslutet i juni 2018 att avlägsna Facebook-, Instagram- och Messenger-konton på en specifik plats med hot om straff för bristande efterlevnad. Vid den tiden överklagade företaget Menlo Park beslutet och argumenterade (framgångsrikt) att det breda räckvidden var okonstitutionell och att det kränkte brasilianska integritetsrättigheter.

Trots detta är denna integritetsställning troligen en röd sill. När allt kommer omkring försöker företaget spionera på våra hjärnor.

Regeringar kräver rekordmässigt användardata från Facebook
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.