PPTP, L2TP och en mängd VPN-protokoll

[ware_item id=33][/ware_item]

PPTP, L2TP, UDP, TCP, IKEv2, OpenVPN, SSTP i pratbubblor.


UDP? TCP? Herregud!

De kan tyckas skrämma, men VPN-protokoll är ganska lätta att förstå och viktiga för att säkerställa din onlineaktivitet. I den andan erbjuder ExpressVPN denna snabbguide till VPN-protokoll - vad de är och de bästa att använda för en säker och privat internetupplevelse.

VPN-protokoll för dummies

Låt oss börja med grunderna. VPN står för Virtuellt privat nätverk, vilket är en säker tunnel mellan två eller flera enheter. När du använder ett VPN är du ansluten till internet via en mellanhandsserver som drivs av VPN-leverantören (t.ex. ExpressVPN).

Säkerheten för din anslutning dikteras av VPN-protokoll, vilket är en uppsättning instruktioner som definierar krypteringen mellan två enheter.

Olika protokoll använder olika krypterings- och autentiseringsmetoder, vilket resulterar i olika hastigheter och säkerhet. Här är de mest framstående protokollen:

PPTP: punkt-till-punkt-tunnelprotokoll

Som ett av de äldsta och mest grundläggande protokollen har PPTP startat sedan de goda dagarna i Windows 95 med MS-CHAP v2-autentiseringssviten. På plussidan är PPTP mycket snabbt och enkelt att installera. Men det är inte alls säkert och nästan säkert dekrypterbart av NSA och andra underrättelsebyråer.

Kortfattat: använder inte PPTP om det finns några andra protokollalternativ tillgängliga.

L2TP: Layer 2 Tunnel Protocol

L2TP är en uppgradering från PPTP som erbjuder starkare säkerhet till bekostnad av reducerad hastighet. L2TP används vanligtvis med IPsec-protokollet (Internet Protocol Security), så de två benämns ofta tillsammans som L2TP / IPsec.

Liksom PPTP är L2TP tillgängligt på alla moderna plattformar och är ganska lätt att installera. Även om det inte är lika säkert som några av de andra protokollen på den här listan och kan blockeras av brandväggar, kan L2TP användas för anonymisering eller för att ändra VPN-platser. Allt som allt, L2TP är en "snabb och smutsig" lösning.

OpenVPN

alla expressvpn-appar använder openvpnVad är det inte att älska om OpenVPN? Det erbjuder mest säkerhet, är öppen källkod och är standardprotokollet för alla ExpressVPN-appar.

OpenVPN är guldstandarden för VPN-protokoll. Den erbjuder högsta prestanda, bästa säkerhet och är mycket konfigurerbar. Som ett öppet källkodsprotokoll drar OpenVPN också nytta av stödet från öppen källkodssamhälle, som ofta förbättrar koden för att säkerställa att det inte finns någon manipulation av övervakningsorgan.

Och om du undrar: Ja, alla ExpressVPN-appar använder OpenVPN som standard. Du kan välja mellan UDP (den bästa kombinationen av hastighet och säkerhet) och TCP (ökad anslutningssäkerhet men reducerad hastighet) portar för att få den anslutning som passar dina behov. Men med OpenVPN kan du verkligen inte gå fel.

SSTP: Secure Socket Tunneling Protocol

SSTP erbjuder de flesta fördelarna med OpenVPN, men bara på Windows-operativsystemet. På plussidan är SSTP mycket säker, stöds naturligt på alla Windows-enheter och kan enkelt kringgå de flesta brandväggar.

Tyvärr är SSTP inte tillgängligt i andra operativsystem och är inte öppen källkod som OpenVPN. Så medan det är en bra idé att använda SSTP där OpenVPN inte är tillgängligt, Tänk på att protokollet tillhör Microsoft och kan ha en övervakning bakdörr inbyggd.

IKEv2: Internet Key Exchange version 2

IKEv2 är ett av de nyaste och mest avancerade protokollen. Den erbjuder stor hastighet, är mycket säker och ger en mycket stabil anslutning. IKEv2 finns också på de flesta datorplattformar (Windows, Mac, Android, iOS) och är ganska mycket det enda alternativet för BlackBerry-användare.

Tyvärr är IKEv2 för närvarande inte tillgängligt på alla plattformar (t.ex. Linux) och är ganska begränsad i konfiguration (till skillnad från OpenVPN). Dessutom är inte alla implementeringar av protokollet pålitliga, så var noga med att använd bara open source-versioner av IKEv2.

Vilket VPN-protokoll ska jag använda?

vpn-anslutningar är en säker tunnel mellan enheterOm en VPN är en tunnel för dina data beror säkerheten för den tunneln på det protokoll du använder.

Nu när du känner till de mest populära VPN-protokollen runt, här är en sammanfattning av när du ska använda dem.

Använd när det finns tillgängligt:

OpenVPN

  • Fördelar: Mest säkert, går förbi brandväggar, mycket konfigurerbar, öppen källkod
  • Nackdelar: Komplicerad installationsprocess kräver programvara från tredje part

Använd när OpenVPN inte är tillgängligt:

L2TP

  • Fördelar: Säkrare än PPTP, lätt att installera, allmänt tillgängligt
  • Nackdelar: Kämpar med restriktiva brandväggar

SSTP

  • Fördelar: Mycket säkert, förbikopplar de flesta brandväggar, stöds naturligt på Windows
  • Nackdelar: Endast tillgängligt på Windows, inte öppen källkod

IKEv2

  • Fördelar: Mycket säkert, mycket snabbt, mycket stabilt
  • Nackdelar: Ej tillgängligt på alla plattformar, begränsade konfigurationer, icke-öppen källkodsimplementeringar pålitliga

Använd när säkerhet och integritet inte är nödvändigt:

PPTP

  • Fördelar: Mycket snabbt, enkelt att installera, allmänt tillgängligt
  • Nackdelar: Inte säker

Så där har du det, en uppdelning av de mest populära VPN-protokollen som finns tillgängliga idag. Som en allmän regel är allt starkare än PPTP okej för daglig internetanvändning. Men om du vill ha en optimal kombination av hastighet, säkerhet och prestanda, OpenVPN är det tydliga valet.

Och för dem som söker maximal integritet och säkerhet på internet, sluta inte använda rätt VPN-protokoll. Ta dig en stund och kolla även dessa mobilappar, webbläsarutvidgningar och allmänna tips!

Tunnel: Manuel Joseph / Pexels (Bilden har ändrats)

PPTP, L2TP och en mängd VPN-protokoll
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.