Läskigt Chrome-tillägg låter dig förfölja dina Facebook-vänner i verkligheten – #WTFWednesday

[ware_item id=33][/ware_item]

app hjälper dig att förfölja dina facebookvänner IRL


Samla runt, barn, för dagens #WTF-onsdag är skrämmande. Som att gå in på din 85-åriga mormor i badkaret skrämmande. Vi vet redan hur Facebook Messenger tillåter användare att dela sin plats, men en störande Chrome-förlängning visar hur skumt det kan vara.

Marauders Map var en Chrome-förlängning som hjälpte Facebook-användare spåra den exakta platsen för sina vänner vid varje given tidpunkt, var som helst när som helst. Det satte eep i kryp!

Mer än bara en riktigt, riktigt skrämmande GPS

Uppkallad efter den magiska kartan i Harry Potter, Marauders Map kan spåra en persons geografiska plats inom en meters noggrannhet. Det är inte bara att spåra någon till sitt hus; det spårar dem till ett specifikt rum. Om det inte var tillräckligt skrämmande gjorde tillägget det möjligt att spåra människor du inte ens känner om de var i en av dina gruppchattar.

Föreställ dig detta

Du är i en chatt på Facebook med ett gäng av dina klasskamrater. Den läskiga killen som sitter i hörnet och gillar att tända saker i elden är också i den, och nu, tack vare Marauders Map, kan han spåra dina rörelser. Han vet när du är i cafeterian, när du är hos din bästa vän, även när du är i badrummet. Vem är det som lurar utanför ditt fönster? Åh, just det krypa Sam från biologi.

bara den krypna sam

Varför skulle någon uppfinna en sådan läskig app?

Aran Khanna, en datavetenskapsstudent vid Harvard, utvecklade förlängningen för att bevisa hur invasiva sociala medienätverk kan vara. I ett blogginlägg släppt på Medium skrev han:

Jag bestämde mig för att skriva denna förlängning [sic], eftersom vi hela tiden får höra hur vi tappar privatlivet med den ökande digitaliseringen av våra liv, men konsekvenserna verkar aldrig påtagliga. Med den här koden kan du själv se den potentiellt invasiva användningen av informationen du delar och själv bestämma om detta är något du borde oroa dig för.

Rulla den sorgliga musiken, folk, för att Facebook avbröt Khannas praktik dagar efter att Marauders Map blev viral. Enligt Facebook-tjänstemän bröt Khanna webbplatsens användaravtal genom att avslöja känslig information. (Det är viktigt att notera att Facebook ändrade sina geolokaliseringsvillkor strax efter att Marauders Map släpptes.)

Det faktum att detta tillägg kan spåra en användares plats så exakt är skrämmande. Och det faktum att du kan spåra människor du inte är vänner med är ännu skrämmande. Men det faktum att Facebook naturligtvis inte var okej med att någon läcker denna information är mest läskigt.

Inget nytt här

Tyvärr är det inte första gången en plattform för sociala medier används för att spionera på sina användare. Den så kallade “anonyma” appen för sociala medier Whisper delade sina användares plats med Pentagon. FourSquare konstaterades spåra sina användare även när appen stängdes av; och Instagram, med funktionen "Namn den här platsen", geografiskt taggade foton automatiskt även om du inte frågade det.

En anledning till att stänga av platsdelning

Om dessa avslöjanden har lärt oss någonting är det så att sociala medieföretag gör mycket lite för att skydda din integritet. Istället är det som om de ser din privata information som bara en annan statistik att dela med andra företag.

Det är anledningen till smartphones och surfplattor som har standardtjänster aktiverade, varför appar automatiskt geotagger dina grejer och varför företag tittar på användarens geografiska plats.

Bli inte en statistik. Och låt inte någon hitta dig. Gör dig själv en tjänst och stäng av dina platsinställningar redan!

ExpressVPNs #WTFWednesday ger dig konstiga, chockerande och läskiga berättelser om datasekretess - dras direkt från nyheterna. Tror du att din integritet är din? Tänk om. Du kommer att känna dig obekväm. Du blir upprörd. Du kommer att tänka, "WTF ?!"

Gillar det här inlägget? Hatar det? Läs mer skräckhistorier om invasionen av din integritet i vårt #WTFWednes-arkiv.

Läskigt Chrome-tillägg låter dig förfölja dina Facebook-vänner i verkligheten - #WTFWednesday
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.