Inte ens en skandal kommer att hindra Facebook från att skörda dina data

[ware_item id=33][/ware_item]

Tummen ner-ikonen från Facebook


Nyheter om Facebooks roll i Cambridge Analyticas samling av miljontals användarprofiler fram till USA: s allmänna val 2016 målar en oroande bild av hur information kan användas för att rikta in sig på individer.

Mitt i upprörelsen har Facebooks insamling av data insatts i rampljuset igen, och som den cyniska läsaren kan förvänta sig, visar det sig att de har hittat ännu fler sätt att extrahera data från dig.

Facebooks ständigt inkräkta datainsamling

Mängden data som Facebook samlar in är redan oroande - från varje interaktion du har haft i nätverket till varje foto du någonsin har laddat upp (och till och med raderat). Men deras metoder har nyligen tagit en mer oroande vändning genom att använda fasaden på säkerhet och integritet för att driva appar och funktioner som undergräver just de saker de är byggda för att skydda.

I en nästan förväntad övergång till det senaste ropet publicerade Facebook sina första sekretessprinciper i januari. Principerna beskriver den kontroll som användarna har över sin information och Facebook har sedan börjat driva ut funktioner och appar för att marknadsföra denna idé, som säkrare fototagging och till och med sin egen VPN.

Dessa ansträngningar för att övertyga människor om att Facebook skyddar sina användares integritet och säkerhet har visat sig fantastiskt, men det har inte hindrat Facebook från att hålla sig till de flesta av dem.

I denna blogg delar ExpressVPN ned tre nya appar och funktioner som Facebook säger kommer att hålla dina data säkra och privata men faktiskt, samla ännu mer information om dig.

1. Facebook-ägda Onavo-appar samlar in dina uppgifter även om du inte använder Facebook

Onavo förvärvades av Facebook 2013 för deras mjukvara som optimerar mobildataförbrukningen och tillhandahåller analystjänster för mobilappar. Båda deras appar kräver säkerhet för din telefon men gör inget sådant. Istället skickar apparna all information som går igenom dem till Facebook.

Onavo Protect - VPN Security

I februari såg Facebook-användare ett nytt menyalternativ på sina appar som heter "Skydda", som när de trycks in skulle omdirigera dig till en app: Onavo Protect - VPN Security. Appen lovar att "hålla dina data säkra när du surfar och delar information på webben" genom att säkra din anslutning till internet.
När du använder Onavo Protect spåras, loggas och skickas informationen som går igenom den - som din Wi-Fi- och mobildatabruk, din appanvändning och även när din skärm är på eller av - tillbaka till Onavo och av tillägg, Facebook.

Deras integritetspolicy anger:

"Vi kan använda den information vi får för att tillhandahålla, analysera, förbättra och utveckla nya och innovativa tjänster för användare, dotterbolag och tredje parter."

Och det:

"Vi kan dela personligt identifierande information med tredje parter och" Affiliates "(företag som är eller blir juridiskt del av samma grupp av företag som Onavo är en del av, inklusive men inte begränsat till Facebook, Inc.)."

Kort sagt, när du använder Onavo Protect, registreras och samlas all din online-aktivitet av och för Facebook, även om du inte använder Facebook.

Bult-applås

En månad senare släppte Onavo tyst en annan app, Bolt App Lock, som låter dig lägga till säkerhetsåtgärder som PIN-koder och fingeravtrycksigenkänning till dina appar.

Genom att ladda ner och använda den här appen (som påstår sig öka din säkerhet) skickar du av misstag din användardata och nätverksinformation till Facebook.

Precis som med Protect, kommer Bolt att skicka denna information till Facebook som kan använda den för att ta reda på, till exempel, vad som tar din uppmärksamhet bort från Facebook och dess produkter, Instagram och Whatsapp.

Bols sekretesspolicy är mycket tydlig om vem den samlar in och analyserar din information för:

Skärmdump av Bolt App Lås sekretesspolicyEn skärmbild av Bolt App Locks sekretesspolicy innan de tog bort den från App Store. Källa: TechCrunch

App Store tog bort Bolt App Lock bara några dagar efter att det släpptes på grund av raseri över Onavos försök att få ännu mer information från mobiltelefonanvändare för Facebook. En talesman på Facebook berättade enligt uppgift till TechCrunch att frisläppandet av appen var ett "litet, kort test."

Faktum kvarstår - Onavos appar kommer att spela in din aktivitet och skicka den till Facebook för att göra vem vet vad med.

2. Facebook-ansiktsigenkänningssystem kan ha lagt till dig utan din vetskap

I början av mars möttes Facebook-användare med en varning i sitt News Feed som introducerade dem för den förbättrade ansiktsigenkänningsprogramvaran, som skulle identifiera dem på alla bilder.

Programvaran påstår också att skydda dina foton från att användas av främlingar (tänk kattfiske) och hjälpa människor med synskador att veta vem som finns i dina bilder. Facebook skickade två varianter av meddelandet: en sade att du kunde välja, den andra sa att du redan var i och måste välja bort om du ville.

Nej, nej tack, @facebook. Jag undrar hur länge detta kommer att vara opt-in. pic.twitter.com/ek5kDzOOsF

- Walt Mossberg (@waltmossberg) 27 februari 2018

Jag fick reda på att jag är A / B-testvarianten som "valts in" som standard (Indien����).

Folks- om du såg det någon gång idag medan du bläddrar igenom ditt flöde och missade alternativet att välja bort, här är länken: https://t.co/fqSeSPlbOH pic.twitter.com/qDawry5U4r

- Shreyas Narayanan Kutty (@ dun3buggi3) 27 februari 2018

Den här programvaran är inte ny - den implementerades första gången 2013 när Facebook började föreslå taggar i ännu inte taggade foton från antingen du eller dina vänner..

Under den nya fasaden för mer säker och hänsynsfull fototagging ligger Facebooks djupt angående biometriska kapacitet, som Alvaro Bedoya, verkställande direktör för Center for Privacy and Technology vid Georgetown University, förklarade till Skiffer:

”Facebook skulle skanna foton publicerade av nära vänner för att se om de inkluderade dig. Nu skannar de varje enskilt foto som publiceras på Facebook för att hitta dig. Det som visar är att systemet har blivit ännu mer sofistikerat. ”

Det finns tydligt oro över vad Facebook planerar att göra med all denna biometriska data. Dess ansiktsigenkänningsprogramvara kan känna igen mänskliga ansikten med 98% noggrannhet och identifiera en person från 800 miljoner andra inom 5 sekunder.

Kan Facebook-ID identifiera dig på en komplett främlingens foto? Kan de sälja den biometriska informationen till företag att använda, eller till och med ge den informationen till regeringarna för att identifiera dig?

Tack och lov kämpar vissa sekretessgrupper Facebook om dessa befogenheter. Insamlingen av biometrisk information utkämpar för närvarande i ett gruppmål i Illinois, där biometrisk information skyddas enligt sekretesslagen för biometrisk information. Om gruppen vinner kan detta innebära nya begränsningar för Facebooks biometriska datainsamling.

För tillfället går du dock till Inställningar på din telefon om du vill välja bort Facebooks ansiktsigenkänning > Genvägar för sekretess > Fler inställningar > Ansiktsigenkänning och välj sedan Nej.

På webbplatsen, klicka på nedåtpilen i det övre högra hörnet och gå sedan till Inställningar > Ansiktsigenkänning > Redigera och välj sedan Nej.

Observera att dessa alternativ inte är tillgängliga på platser som Kanada och Europa och visas endast som ett alternativ om du är minst 18 år.

3. Facebook använder 2FA för att skicka meddelanden

Tvåfaktorautentisering (2FA) som ett säkerhetssteg kan vara användbart för att säkra dina konton, men Facebook har tagit sina 2FA ett steg för långt genom att använda det för att skräppostföra Facebook-användare med aviseringar.

Som San Francisco-baserade ingenjör Gabriel Lewis fick reda på:

Så jag registrerade mig för 2 faktorer på Facebook och de använde det som en möjlighet att skicka mig meddelanden. Sedan publicerade de mina svar på min vägg. ��‍♂️ pic.twitter.com/Fy44b07wNg

- Gabriel Lewis �� (@Gabriel__Lewis) 12 februari 2018

Andra har också stött på några ganska besvärliga situationer när de svarar på 2FA-texterna.

Mans oförskämda svar på en text som han trodde var skräppost publiceras på hans väns Facebook-wallhttps: //t.co/bJN6ALtNCI pic.twitter.com/lcn0PJAZvJ

- Daily Mail US (@DailyMail) 14 mars 2017

Och med Facebook-ägt Instagram också:

Facebook missbrukar också 2FA-kontaktinformation för Instagram-skräppost. https://t.co/u9njcm9HT1 pic.twitter.com/8f4of7uBZ5

- Nick Heer (@nickheer) 14 februari 2018

Genom att göra sina 2FA-texter dubbla som meddelanden har Facebook vridit en säkerhetsåtgärd till ett ytterligare anmälningsverktyg för att koaxera användare tillbaka till det sociala nätverket. På så sätt undergräver Facebook en kritisk säkerhetsåtgärd, vilket har stängt av användarna från deras 2FA-åtgärd helt, vilket gör sina Facebook-konton mindre säkra.

Även om det förmodligen var ett fel och kommer att åtgärdas, uttalade Facebook: s Chief Security: "I flera år, innan smartphones var allmänt tillgängliga, stöttade vi upplägg till Facebook via textmeddelande, men den här funktionen är mindre användbar i dag."

Kritiker är inte övertygade med Facebook: s förklaring och pekar på företagets försök att förbättra engagemanget på sin webbplats, som har minskat de senaste månaderna.

Många föreslår att Facebook SMS-spam är ett fel. Skitsnack. Någon på FB fattade ett avsiktligt beslut att "engagera användare" genom att spamma alla de mobilnummer som 2FA-användare hade angett. Inget fel här alls.

- Matthew Green (@matthew_d_green) 14 februari 2018

Om du fortfarande vill ha ett extra steg i din Facebook-säkerhet men inte vill lämna ut ditt telefonnummer kan du använda deras kodgenerator eller en säkerhetsnyckel.

Vill du veta vad Facebook har på dig? Nu kan du!

Om du inte vill ta bort din Facebook ännu, kan du titta på alla uppgifter som Facebook har om dig genom att helt enkelt ladda ner arkivet för alla dina interaktioner på Facebook.

Följ bara de tre stegen som anges på deras webbplats och de kommer att meddela dig när de är klar med arkiveringen av alla dina uppgifter.

Från det här arkivet kommer du att kunna se alla dina interaktioner med Facebook från när du registrerade dig, inklusive:

  • All kommunikation med vänner (och ovänliga vänner)
  • Alla dina fotometadata
  • Inloggnings- och sessiondatapunkter
  • Hundratals bilder som används för ansiktsigenkänning
  • Din kontaktlista

Den stora storleken på arkivet från Facebook på dig själv räcker för att få dig att tänka två gånger om hur du interagerar med det sociala nätverket.

Den större bilden: varför vi alla borde vara oroliga för Facebooks flitiga datainsamlingstaktik

Det som kanske är mest oroande med att se Facebooks mjukar som tar tag i all information på våra telefoner är missbruk av dessa uppgifter. Även om konsekvenserna av Cambridge Analytica-skandalen ännu inte är fullt kända, är det uppenbart att Facebook med dessa uppgifter har en otrolig mängd kort för att påverka världen på sätt som är besvärande för både vittne och uppleva.

Facebook kan säga att de tar din integritet på allvar, men det finns för närvarande inga äkta tecken på att den sociala behemoth är intresserad av något annat än datainsamling av skäl som de ännu inte har varit helt övertygade om.

Även om din användning av Facebook kan vara oskyldig nog - från att ladda upp bilder till att hålla kontakten med vänner - är det tydligare än någonsin att Facebooks användning av dina data är någonting men.

Inte ens en skandal kommer att hindra Facebook från att skörda dina data
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.