Hur du säkrar dina Bitcoins och förhindrar oåterhämtningsbar plånbokförlust

[ware_item id=33][/ware_item]

bitcoin-frö


Din Bitcoin plånbok är som ett schweiziskt bankkonto i fickan. Det är inte lätt för andra att se det, och om du arbetar på rätt sätt är det lika anonymt som kontanter. Men att ha din egen bank betyder att du måste vara ansvarig för det själv.

Bitcoin har ingen regressmekanism om du tappar tillgången till dina mynt och utvecklarna av Bitcoin och Bitcoin plånböcker kan inte hållas ansvariga om någon hackar din dator eller telefon och stjäl dina pengar.

Även om utbyten teoretiskt kan göras ansvariga för mynt de förlorade, fungerar detta inte i praktiken. De rättsliga prejudikaten är inte inställda och kommer sannolikt inte att vara på ett tag. Förutom att lita på din cryptocurrency med ett utbyte eller en online plånbok trotsar själva idén om Bitcoin. Det ska vara decentraliserade och förtroendelösa pengar.

När du ställer in dig med en Bitcoin plånbok är det viktigt att tänka på tillgänglighet, säkerhet och redundans.

ExpressVPN rekommenderade Bitcoin plånböcker

iOS: Breadwallet
Android: Mycelium
Windows-telefon: Copay
Mac, Windows, Linux: Electrum

ExpressVPNs favorit Bitcoin plånböcker för Android, iOS, Mac OS X, Windows och Linux är alla HD (hierarkiska deterministiska) plånböcker. En HD-plånbok innebär att alla dina Bitcoin-adresser skapas samtidigt när applikationen startas för första gången.

Att skapa Bitcoin-adresser kräver ett frö, som kommer i form av 12-13 slumpmässiga engelska ord. Dessa ord är allt du behöver för att säkerhetskopiera dina bitcoins, så om du någonsin tappar din telefon, PC eller hårddisk kan du generera samma Bitcoin-adresser (och pengarna i dem) bara genom att skriva in fröorden.

Det här systemet betyder att alla som har tillgång till fröet kan få tag på dina Bitcoins, så du måste vara extra försiktig med att hålla dina fröord privata.

Bitcoin-plånbok-säkerhetEtt exempel på fröord.

Hur du håller dina plånbokfrön ord privat

Skriv dem på ett papper

Om du mestadels är orolig för hackare kan du enkelt skydda dig själv genom att skriva fröet på ett papper. Skriv inte ut dem eller förvara en kopia av dem på någon elektronisk enhet. Du kan förvara papperet där du lagrar dina andra värdesaker eller känsliga dokument, till exempel ett hemligt fack, ett värdeskåp eller ett värdeskåp i en bank. Det som inte är elektroniskt kan inte hackas, eller hur?

Sätt dem i ditt lösenordshanterare

Om du inte redan använder en lösenordshanterare är detta en bra tid att få en. En lösenordshanterare krypterar och lagrar inte bara alla dina lösenord, utan skapar också unika och långa lösenord och kan också fylla i formulär online för dig. Om du är orolig mer för inbrottstjänster eller regeringen är en lösenordshanterare förmodligen en mer säker plats än ditt hem eller ett värdeskåp, som polisen lätt och juridiskt kan få tillgång till. Om du är bekant med PGP är det också ett bra alternativ att säkerhetskopiera alla filer.

Dela och fördela!

Du kanske är orolig för en blandning av angripare som kan få tag i ditt Bitcoin plånbokssäde och stjäla dina pengar. Det kan inkludera inbrottstjänster, hackare, regeringen eller till och med förlust vid brand och översvämningar. För att försvara dig mot allt kan du sprida ditt frö på ett smart sätt.

Dela ditt frö lika i tre delar med fyra ord vardera. (Om ditt frö har 13 ord, se till att det tredje papperet innehåller fem ord.)

  • Skriv varje block med fyra ord på två pappersbitar.
  • Placera de sex papperstyckena på tre olika platser på ett sådant sätt att om varje plats går förlorad kan du fortfarande återhämta hela fröet.
  • Om en angripare hittar någon av de tre platserna kan de inte stjäla dina Bitcoins.

Se diagram:

ihåg-bitcoin-frö

Memorera dina fröord

Tricket att memorera 13 engelska ord är att konstruera dem till en berättelse i ditt huvud och använda dem regelbundet.

En lösenordshanterare med ett säkert huvudlösenord fungerar bäst för att skydda dina bitcoins

Alla metoder har sina fördelar och nackdelar, men ExpressVPN rekommenderar en lösenordshanterare som det bästa stället att spara dina fröord.

Generera ett fyra-ordigt huvudlösenord med Diceware för att få högsta säkerhet för ditt lösenordshanterare.

Bild: ussr / Insätt foton

Hur du säkrar dina Bitcoins och förhindrar oåterhämtningsbar plånbokförlust
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.