Hur du gör dina bilder mer privata på sociala medier

[ware_item id=33][/ware_item]

Ikonen används ofta för att skildra ett bildgalleri, men med ikonen som ofta används för att skildra ett lås i den position där meddelanden vanligtvis dyker upp (längst ner till höger).


”En bild är värd tusen ord,” så går det gamla ordet. Idag har praktiskt taget alla bilder tagna digitalt och i högre kvalitet mer information än någonsin tidigare.

Det finns mycket som vi kan hämta från foton till nominellt värde: Vem är i det, vad som händer och var. Men med foton tagna med högre definition och på enheter som spårar din plats kan folk lära sig mer om ditt foto - och dig - än kanske du kanske vill att de ska.

Vad kan människor ta reda på från dina foton?

Förra året skrev vi om ett dataexperiment där miljoner kattbilder på värdwebbplatser som Twitpic och Instagram fästs på en karta tillsammans med varje katts placering, bestämd utifrån latitud- och longitudkoordinaterna i fotonens metadata. Om det kan göras med katter, kan det också göras med människor.

När dina geotaggingsinställningar är aktiverade i din kamera eller kamera-app kommer de foton du tar platsinformation ingår i deras metadata, ner till exakt latitud och longitud. Alla som har tillgång till dina foton kan hämta metadata med liten svårighet och kan avgöra var du var när du tog fotot.

Och med kvaliteten på foton blir tydligare med varje ny telefonmodell blir uppgiften att stjäla dina biometriska data lite lättare, särskilt när det gäller dina fingeravtryck. Exempel på verkliga världen med identitetsstöld med foton av fingrar är praktiskt taget inte existerande, men i teorin skulle någon med en bild av ditt fingeravtryck kunna komma in i din telefon som använde fingeravtrycksautentisering.

Slutligen, och kanske mest oroväckande, hittade en stalker en gång ett kändishem genom reflektionen i hennes ögon ensam och attackerade henne. Även om detta är oerhört sällsynt är det fortfarande ett exempel på hur foton kan ge bort information på de mest oväntade sätten.

Eftersom oktober är en medvetenhetsmånad för cybersäkerhet, varför inte ta fem minuter att shore upp dina onlinebilder?

Hur du gör dina foton mer privata

1. Rama metadata

Varje foto som tas på din enhet innehåller EXIF-data (Exchangeable Image File), som specificerar formateringen av fotot såväl som andra detaljer i bilden som platsinformation.

Det enklaste sättet att ta bort dessa metadata är att inaktivera geotagging på dina enheter för att hindra dem från att spåras i första hand (iOS, Android).

Om dina foton har platsinformation knutna till dem kan du ta bort dem retroaktivt via gratis och open source-program. Om du lagrar dina foton på Google-foton kan du ta bort platsen genom att helt enkelt bläddra i en växling i dess inställningar.

Läs mer om varför du bör ta bort metadata.

2. Gör dina bilder svårare att komma åt

Om dina foton redan är överförda online och du inte vill ta ner dem kan du begränsa vem som har åtkomst till dem. Granska sekretessinställningarna för dina konton och album som du laddar upp till och begränsa åtkomsten till de du inte vill att alla ska se. Börja med att ändra dina integritetsinställningar på Facebook, Instagram och Twitter.

3. Avstå från att publicera känsliga foton eller ta bort dem helt

Innan du laddar upp ett foto, ta en sekund för att granska informationen som finns på fotot, från platsinformation och personer på fotona till identifierbar information (till exempel din #boardingpass). Är det den information du vill att alla som följer dig ska veta?

Att minska, om inte ta bort, foton med känslig information helt och hållet kan också minska risken för att någon räknar ut var du är. Det kan vara en bummer, men det enda sättet att effektivt hindra människor från att följa dig närmare än du vill är att sluta posta eller ta bort foton, eller privatisera redan offentliga foton..

Ta bort, begränsa och minska

Att ta bort platsmetadata, begränsa åtkomst till ditt konto och minska antalet foton du publicerar på dina konton är god praxis för alla som vill ta mer kontroll över vem som kan se vad de publicerar online och informationen som ligger i metadata.

Hur du gör dina bilder mer privata på sociala medier
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.