Googles förvärv av Fitbit är nyckeln till framtidens IoT-kontrollerade integritetshellscape

[ware_item id=33][/ware_item]

En illustratör av en smart klocka med Googles logotyp i ansiktet.


Ända sedan Google tog kontroll över Fitbit förra året i en uppgörelse på 2,1 miljarder USD har det varit väldigt oro över vad avtalet representerar när det gäller användares integritet och dataspårning.

Även om detta kan vara den första instansen att Googles förvärv av ett helt smartwatchföretag direkt har den tekniska leviathan utan tvekan haft sina ögon på en större bit av den bärbara kakan ett tag.

I januari 2019 köpte den smartwatch-teknik från Fossil i ett avtal på 40 miljoner USD med ett mål att utveckla och marknadsföra sin Wear OS-plattform och driva ut mer bärbara enheter.

Med Fitbit-affären kan det ha kommit full krets om detta löfte. Googles blogginlägg som tillkännager transaktionen har en ring som Fossil-transaktionen.

[Orolig för en dystopisk framtid där integritet bara är en lång glömd dröm? Registrera dig för ExpressVPN-nyhetsbrevet.]

Rick Osterloh, Senior Vice President of Devices at Google, förklarade att investeringen var för ”en möjlighet att investera ännu mer i Wear OS samt introducera Made by Google-bärbara enheter på marknaden.”

Samtidigt försäkrade han användare: ”Vi kommer aldrig att sälja personlig information till någon. Fitbit-hälso- och friskvårdsdata kommer inte att användas för Google-annonser. Och vi kommer att ge Fitbit-användare valet att granska, flytta eller ta bort sina data. ”

Men konsumenterna förblir skeptiska. Många tog till Twitter för att meddela att de aktivt letar efter Fitbit-alternativ eller att de är akta för integritetsimplikationer.

Hallå där! Vem som helst här känner till ett # sekretessvänligt alternativ till @fitbit?

Nu när @Google köpte dem skulle jag vilja byta till något annat.

- Brian Pagán �� + ❤️ (@brianpagan) 15 december 2019

Det faktum att Google har en fruktansvärd integritetspost hjälper inte exakt till att dämpa oro. Låt oss titta närmare på varför affären inträffade i första hand.

Det är Apple, dumt

IPhone och Macbook tenderar att dominera rubrikerna när det gäller Apple hårdvarulanseringar, men de flesta människor tenderar att förbise att Apple Watch är en av de snabbast växande divisionerna i företaget.

År 2018 stod försäljningen av Apple Watch för hälften av all smartwatchförsäljning över hela världen, med cirka 22,5 miljoner enheter levererade. Fitbit blev tvåa med en betydande marginal på 5,5 miljoner, Samsung kom på tredje plats på 5,3 miljoner, medan Garmin tog fjärde platsen på 3,2 miljoner.

Under Apple Watchs debutår, när kritikerna nästan universellt panorerade det, lyckades det fortfarande skaffa 1,5 miljarder USD mer än Rolex gjorde.

Låt det sjunka in en sekund. Apple tjänade en miljard miljarder mer än kanske ett av de mest erkända klockmärkena i världen.

Sedan dess har Apple Watch bara gått från styrka till styrka. Den nya versionen har flera sjukvårdsfunktioner integrerade i den, såsom hjärtfrekvensmeddelanden, en EKG-monitor och falldetekteringsfunktioner.

Google har inriktat sig på sjukvård oapologetiskt och visste att det måste agera snabbt; annars skulle det permanent avstå utrymmet till Apple och andra rivaler. Och med den bärbara marknaden planerad att stiga till 63 miljarder USD år 2025, det är en rejäl del av kontanter som inte skulle ha nått sina kister annars.

Jag är ingen finansiell analytiker, men en uppgång på 2,1 miljarder USD för Fitbit, den näst största aktören i det bärbara OS-rymden, som skaffade in 1,8 miljarder USD intäkter 2018 verkar vara anständigt.

Det var ingen brainer för Google. Sundar Pichai fick ett rabatterat pris för ett företag som har en betydande mängd varumärke och en lojal användarbas på cirka 28 miljoner. Utan förvärvet tycktes det inte finnas något sätt som Google kunde ha gjort en allvarlig bukt på smartwatchmarknaden.

Hur fungerar Fitbit med Google?

Google kan förneka allt de vill, men grunden bakom affären är att göra algoritmerna smartare och slänga en mängd ännu mer invasiva hårdvaruprodukter på den intetanande allmänheten.

Företaget kanske inte säljer Fitbit-data till tredje part som det hävdar. Men Fitbit gjorde en nettoförlust förra året, och Google är verkligen inte en välgörenhet. Det är möjligt men ändå osannolikt att Fitbit kan behandlas som en fristående division med Google som pumpar in mer pengar för R&D och strävar efter att bygga smartare produkter.

Det skulle inte vara första gången Google spenderar stort på ett företag och förlorat. Det betalade 12,5 miljarder USD för Motorola bara för att bortskaffa det för cirka 3 miljarder USD några år senare eftersom det aldrig riktigt räknat ut hur man skulle integrera det i sin kärnproduktsvit.

Det troligare scenariot för Fitbit är djupare integration med Googles växande serie Pixel-telefoner, Nest Hub, Google Home och allt annat som företaget kommer med. Så du har ditt smartur som överför data tillbaka till din telefon, som synkroniseras till din smarta termostat och högtalare och andra röststyrda gizmos.

Under tiden kan alla dessa enheter spåra din sömn, din hjärtslag, musiken du spelar, de människor du pratar med oftast, de program du tittar på, vilken typ av saker du köper online och vad du gillar att äta.

Google kan hävda att de inte delar uppgifterna externt, men ingenting hindrar företaget från att överföra data från en division till en annan, som att använda Fitbit-data för att göra termostaten smartare. Eller Nest Hub kommandon för att bygga egna appar för Pixel-telefoner.

Och för ett företag som rakade norr om 100 miljarder USD i annonsintäkter 2018 är det nästan omöjligt att föreställa sig att den växande familjen hårdvaruprodukter inte kommer att användas för smartare inriktning i viss kapacitet.

Googles track record med sekretess är inte bra

Google har en hemsk rekord när det gäller att skydda integriteten så varför skulle det vara annorlunda med Fitbit-affären? Google Home Mini har spionerat på användare och dess Project Nightingale är skumma och mystisk.

Jag kan inte se detta förvärv i något annat ljus men en dålig affär för konsumenterna totalt sett. Tyvärr verkar det som om denna dystopiska framtid är vad vi kommer att behöva ta itu med.

Googles förvärv av Fitbit är nyckeln till framtidens IoT-kontrollerade integritetshellscape
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.