Frankrike erbjuder Adieu till Google till förmån för en mer privat sökmotor

[ware_item id=33][/ware_item]

Frankrike släpper Google


Medan den amerikanska regeringen arbetar för att skärpa greppet om medborgarnas personliga integritet hoppas Europas nya policybestämmelser göra motsatsen.

Förra månaden meddelade den franska nationella församlingen att de inte längre skulle använda Google. Istället kommer alla franska regeringsenheter snart att anta den sekretessfokuserade Qwant som deras standardsökmotor.

Orolig för att de öppnade sig för för mycket övervakning utanför, gör den franska regeringen övergången i ett försök att skydda deras integritet (och enheter) från Googles - och, oundvikligen, den amerikanska regeringens - omfattande policy för datalagring.

Florian Bachelier, medlem av Frankrikes arbetsgrupp för cybersäkerhet och digital suveränitet, uppmanade medlemmarna i sitt parti att ta ställning. "Vi måste sätta exemplet," sa Bachelier. "Säkerhet och digital suveränitet står på spel här, vilket är allt annat än en fråga bara för nördar."

Vad är Qwant?

Grundades 2013 och är Qwant en krypterad sökmotor som fungerar på samma sätt som Google men inte har loggar. Den oberoende sökmotorn lägger stor vikt på användarnas integritet och har i sin tur vuxit exponentiellt.

Kära @tim_cook, tills du väljer en sökmotor som verkligen respekterar dina användares integritet kommer du aldrig att kunna skydda dem.https: //t.co/8kxYdVnoye

- Qwant (@QwantCom) 19 november 2018

Med ett uppskattat genomsnitt på 21 miljoner månatliga sökningar har Qwant faktiskt mer än fördubblat sin trafik på ett enda år. Tänk dock på att Google i genomsnitt använder sig av cirka 3,5 miljarder sökningar per dag.

Frankrike och Silicon Valley: Ett oroligt förhållande

Medan Silicon Valley och den franska regeringen har varit på skakiga villkor i några år nu, kommer beslutet att skära Google påstås härrörande från Edward Snowdens NSA-läckage 2013 - framför allt det faktum att NSA aktivt har spionerat på utländska regeringar.

Detta är inte första gången Frankrike och Silicon Valley har huvudet; i juli förra året böter Europeiska kommissionen Google framgångsrikt med 8,3 miljarder euro för att tvinga företag att förinstallera Googles programvara i sina Android-appar. Och den senaste övervakningslagstiftningen, CLOUD Act, som ger USA: s carte blanche för att samla in och övervaka amerikanska företag utomlands, har uppfyllts med lika stor kritik och hån.

Under en ny konferens talade Frankrikes president Macron om att begränsa Silicon Valley makt utomlands. "Om vi ​​inte reglerar internet," sade Macron, "är risken att uppröra grundläggande demokrati."

Rädsla för att Frankrike snart skulle kunna vara på väg från amerikanska lagar om datalagring, detta tryck för att släppa Google till förmån för en privat sökmotor kan få stora konsekvenser.

Vilken information samlar Google in?

Som världens största sökmotor vet Google troligtvis mer om dig än dina närmaste vänner. Från lätt sökbara detaljer som din metadata (inklusive ditt flicknamn, efternamn, familjemedlemmar, bostad, etc.) till mer detaljerad information som din webbläsarhistorik, kontakter, annonser du interagerat med, sociala medier uppdateringar och mer, Google håller detaljerade register över allt du gör online.

Google är inte blyg för den information de samlar in heller. Enligt deras användarvillkor samlar de in och analyserar dina metadata för att visa dig mer riktade annonser och förbättra din onlineupplevelse. Och i vissa fall kan dina samtal också spelas in.

Om du är nyfiken på att se vilken information Google samlar in kan du ladda ner hela Google-historiken genom att följa den här guiden. Du kan också kontrollera hur Google anpassar dina annonser och ändrar dina inställningar här.

Privata sökmotorer ökar - och inte bara i Frankrike

Google kan fortfarande vara den obestridda kungen av sökmotorer, men konkurrenterna börjar äntligen komma ikapp. I USA är DuckDuckGo utan tvekan den mest populära privata sökmotorn, med ungefär 30 miljoner sökningar per dag. I Tyskland blir Startsidan snabbt landets sökmotor och i Schweiz är SwissCows populärare än någonsin.

De flesta av dessa privata sökmotorer lovar mer eller mindre samma resultat som Google men utan något extra bagage. Platsspårning och annonser är ofta valfria, och filtrerade resultat är vanligtvis en saga historia.

Vissa av dessa sökmotorer litar faktiskt på användardonationer istället för tredjepartsannonsering, vilket innebär att användare inte behöver ifrågasätta när eller varför en företags sida rankas högre än andra.

Vikten av att använda en privat sökmotor

När det gäller privat surfning är det viktigt att dra nytta av en loggfri sökmotor. ExpressVPN har skrivit om DuckDuckGo och StartPage tidigare. Vi har till och med rankat några av de mest populära webbläsarna när det gäller sekretess.

Medan en VPN fortfarande är ditt de-facto-vapen för att hålla i ditt integritetsarsenal, är att använda en privat sökmotor ett annat sätt att stärka din anonymitet och minska ditt digitala fotavtryck.

Om du inte redan har det kan du överväga att prova en av dessa alternativa sökmotorer:

  • Qwant
  • DuckDuckGo
  • Startsida
  • SwissCows
  • Sök kryptera
  • Koppla bort sökningen
Frankrike erbjuder Adieu till Google till förmån för en mer privat sökmotor
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.