Facebook har ett bättre minne av dig än du gör – ta reda på vad den vet

[ware_item id=33][/ware_item]

Blå hjärna med Facebook-logotyp


Mot bakgrund av Facebooks största skandal hittills, börjar många ta integriteten mer allvarligt.  

Tyvärr kan det vara för sent för den information som Facebook redan har. Dess datainsamling av all din onlineaktivitet, och i förlängningen din liv, är ofelbar och outplånlig.

För att mäta hur mycket Facebook har på dig kan du nu ladda ner ett arkiv från Facebook för att se allt den vet om dig.

Så hjälplös som du känner att du bläddrar igenom allt det vet, är arkivet en utmärkt utgångspunkt för alla som är nyfiken på vilken information du ger, medvetet och omedvetet, till Facebook och potentiellt andra företag också.

Vilken information håller Facebook om dig?

Kort sagt, praktiskt taget allt. I en tabell på webbplatsen visar Facebook dig vilken information den har, och var du kan hitta den. En del av det är offentligt, som din fåfänge-URL, och en del av den kan du bara se i dataarkivet åt dig. Den kompletta listan finns här.

1. All din kontaktinformation ...

När du laddar ner Facebook till din telefon och tillåter den att se din kontaktlista, skrapar den alla nummer, adresser och e-postmeddelanden från din kontaktlista. Även de som inte har Facebook har sina detaljer skördas på grund av dem som gör det.

Så jag försökte också ladda ner min facebook zip-fil.
Jag blev chockad över att facebook har min kontaktinformation, mina samtalsloggar och mina textaktiviteter. detta är ett allvarligt intrång i datasekretess och säkerhet. @ Salomelugard pic.twitter.com/pRl7bAHVBP

- Tony Turner (@KendrickKE_) 24 mars 2018

Listan borde inte vara så överraskande, eftersom du måste välja att låta Facebook få åtkomst till din kontaktinformation. Trots det är listans stora storlek när du bläddrar nedåt ögonöppnande - när var förra gången du såg telefonnumren till alla dina vänner och familj?

2. ... och alla dina samtal och meddelanden

Förutom din kontaktinformation hittar du också alla meddelanden du har skrivit på Messenger.

Varje. Enda. Ett.

Klicka på ett namn och gå igenom de gamla cringey-meddelandena från sju år sedan (eller de nyare och förmodligen inte mindre cringey-meddelandena) så kommer du att inse hur Facebook kan rikta in annonser tillräckligt bra för att övertyga många människor att tänka på att de tappar på samtal.

Du kommer inte att se dina raderade meddelanden här, men som en nyligen tweet från Max Schrems (en advokat och privatlivsaktivist som har kämpat med Facebook om integritetsfrågor sedan han var student) kan det bara vara att välja att inte inkludera det i ditt nedladdade arkiv.

Så #Zuckerberg säger att de tar bort data när du tar bort dem ..? pic.twitter.com/rmIRzPpZsb

- Max Schrems (@maxschrems) 10 april 2018

Om du har en Android-telefon behåller Facebook alla dina ingående och utgående samtal, såväl som dina SMS-meddelanden, som programutvecklaren Dylan McKay fick reda på i sitt nedladdade arkiv.

Hämtade mina facebookdata som en ZIP-fil

På något sätt har det hela min samtalshistorik med min partners mamma pic.twitter.com/CIRUguf4vD

- Dylan McKay (@dylanmckaynz) 21 mars 2018

3. Alla uppladdade foton och deras metadata

Alla bilder du någonsin har laddat upp på Facebook är tillgängliga att se i deras separata album, kompletta med kommentarer och en metadata.

Från denna information vet Facebook vilken kamera du använde, vilken exponering och ISO-hastighet du använde, var du tog fotot och varifrån du laddade upp den. Från dina foton vet Facebook var du tog dem, och var du var och beroende på hur ofta du tar och laddar upp bilder, hur länge du var där för.

En sak du inte ser är de foton du har tagit bort efter att användare pressat Facebook till att ta bort borttagna foton från dess servrar under 2012. Men som vi såg från Max Schrems tweet, kan det fortfarande ha dem men valde bara att inte inkludera dem i ditt nedladdade arkiv.

4. Alla dina ansikten

Med varje foto som laddas upp med ditt ansikte på det kan Facebook: s ganska olycksbådande namngivna DeepFace-teknik identifiera dig med 97,35% noggrannhet. Deepface utför bättre än FBI: s ansiktsigenkänningsteknologi, som har en fortfarande imponerande 85% noggrannhet.

Kan vi prata om hur konstigt "Ansiktsigenkänningsdata" avsnitt i ditt Facebook-dataarkiv är? Liksom vad till och med är detta och hur kan det någonsin vara användbart? (värden har ändrats för att skydda mitt ansikte) pic.twitter.com/nV6jGRXZdZ

- Fred “Visa fler svar” Benenson (@fredbenenson) 26 mars 2018

Tekniken som Facebook använder baserar sitt ansiktsigenkänning på bilder du har taggats i. Enligt forskningsgruppen bakom tekniken använder den mer än 120 miljoner parametrar att bestämma vems ansikte är vars.

Om du bor i EU kan det hända att det här avsnittet saknas eftersom en EU-lag om dataskydd (som snart kommer att uppdateras) förbjuder tekniken. Men otroligt, mitt i den här dataskandalen, har Facebook börjat be några av sina europeiska användare att godkänna ansiktsigenkänningsteknik utan att ge ett tydligt alternativ att välja bort.

Facebook ber nu uttryckligen europeiska användare om samtycke till ansiktsigenkänning pic.twitter.com/YErXPGjFPE

- Jennifer Cobbe (@jennifercobbe) 16 april 2018

Detta är skärmen där de ber om samtycke. Inget tydligt alternativ för 'nej'

cc @darkpatterns pic.twitter.com/GDlsCImyZj

- Jennifer Cobbe (@jennifercobbe) 16 april 2018

5. Alla dina inloggningssessioner

Varje gång du loggar in eller öppnar Facebook, registrerar Facebook tid, datum, IP-adress och webbläsare eller app du använder.

Från den här informationen kan den avgöra var du befinner dig under dagen - från dina dagliga pendlar till var du åker på semester. Det kan fastställa den exakta tid och plats du loggar in på Facebook, och beroende på hur ofta du använder Facebook kan det kartlägga hela ditt liv.

6. De annonsörer som har din kontaktinformation

Den kanske mest underhållande delen av arkivet är annonsavsnittet, som visar alla annonsörer som har din kontaktinformation, annonserna du klickade på på webbplatsen och de ämnen som Facebook anser att du har mest intresse.

Allt du kanske gillade, delat eller klickat på, antingen på Facebook eller på en webbplats som har Facebook-kakor på, används alla för att få en bättre uppfattning om vilka annonser du mer troligt klickar på.

Annonslistan har lett till några ganska intressanta upptäckter:

Jag laddade ner min Facebook-historik och jag har bara klickat på två annonser. Ämnet kommer att chocka dig. pic.twitter.com/rkCBPY9ofv

- Melanie Wood (@mel_wood) 12 april 2018

Kära Zuck @facebook,
Egna @MerriamWebster = tillhör sig själv.
Jag loggar sällan in på eller använder @facebook.
När jag laddade ner mina data blev jag förskräckt över att se listan över 505 "Annonsörer som laddade upp min kontaktlista med min information"
Och utan mitt samtycke. Det ≠ ägandet. pic.twitter.com/d1n4XQ8Efx

- Eric Topol (@EricTopol) 14 april 2018

Även själva annonserna blir självmedvetna:

När en annons på #Facebook äntligen medger att man tittar igenom din surfhistorik �� pic.twitter.com/MWgHJkDoqy

- Lillion Hunt (@LillionHunt) 10 mars 2018

Facebook har kunnat tjäna sina pengar genom att tillhandahålla företag och statliga aktörer en två-miljarder stark användargrupp för att välja sin målmarknad.

Att samla in data från sina användare är grundstenen i Facebooks affärsmodell och det är troligt att det inte kommer att stoppas när som helst snart.

Det är inte bara Facebook som lagrar dina data

Företag runt om i världen andas ett litet suck av lättnad att det är Facebook och inte de som är i mitten av denna kolossala integritetsstorm. För att vi inte glömmer Equifax, som drabbades av ett hemskt dataintrång som utsatte över 150 miljoner kunder för identitetsstöld. Och låt oss inte komma igång på Google (du kan ladda ner all information där också om du vill).

Facebook äger också WhatsApp och Instagram och med introduktionen av ännu fler appar gjorda för att skörda data är det uppenbart att Facebook diversifierar de sätt som den samlar in användardata (och icke-användare) data i en massa.

Om du kommer att skära av dig den här digitala hydraen och ta bort din Facebook, kan du förvänta dig att den hittar nya sätt att få dina data. Håll dig skarp och kolla vem som äger apparna och undvik företag som ber om din personliga information. Leta efter alternativ som inte bombarderar dig med riktade annonser och avvänja ditt förtroende på Facebook.  

I stort sett vara försiktig med onlinetjänster som du använder gratis. Som ordspråket säger: "Om du inte betalar för produkten är du produkten." Om du måste använda dem hjälper desinformation alltid. Ett annat namn, födelsedag och e-postadress kan skydda din sociala identitet online.

Fråga dig själv: Har denna fitness-app ha att ha mitt riktiga namn och e-postadress?

Att helt ändra din online-närvaro är förståeligt överväldigande; börja litet med fem saker du kan göra för att förbättra din säkerhet och sekretess online på några minuter, eller se hur många av våra integritetstips du utövar (eller kanske bör börja öva).  

Hur du laddar ner dina Facebook-profildata

Logga in på ditt Facebook-konto och:

Steg 1: Gå till Allmänna kontoinställningar och välj "Ladda ner en kopia av dina Facebook-data" under din personliga information.

Steg 2: Ladda ner din information genom att välja "Starta mitt arkiv."

Steg 3: Verifiera ditt konto, och Facebook kommer att skicka e-postmeddelande som bekräftar att det förbereder din säkerhetskopia.

När du är redo kommer Facebook att skicka ett e-postmeddelande (och ett FB-meddelande) som säger att din nedladdning är klar.

Steg 4: Klicka på länken eller meddelandet och välj "Ladda ner arkiv." En zip-fil bör börja ladda ner.

Steg 5: Packa upp filen för att få hela innehållet i din Facebook-profil i en mapp. Välj index.htm så kommer din profil "hemsida" att komma upp.

Facebook har ett bättre minne av dig än du gör - ta reda på vad den vet
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.