Ett kontroversiellt NSA-telefonregistreringsprogram kan stängas av

[ware_item id=33][/ware_item]

En telefon med ett förstoringsglas som visar ett svart tomrum med NSA på handtaget.


National Security Agency (NSA) kan avsluta ett program som analyserar register över hundratals miljoner inhemska samtal och meddelanden i U.S.A..

En högre republikansk kongressassistent, Luke Murry, nämnde i Lawcast-podcasten att byrån inte hade använt programmet på flera månader, vilket gjorde att dess förnyelse osannolik när den går ut i slutet av året.

Ett "fundamentalt felaktigt" program

Telefonmetadataprogrammet, senare känt som avsnitt 215 i Patriot Act, överlämnades i hemlighet efter attackerna den 11 september 2001 och krävde populära telefonföretag att överlämna loggar med telefonsamtal och textmeddelanden till NSA utan behov av domstolsbeslut.

Det var först 2013 när Edward Snowden läckte bevis på programmets existens att regeringen tvingades erkänna denna praxis. Uppenbarelserna ledde så småningom till att Freedom Act antogs, vilket förändrade och bromsade insamlingsprocessen men slutade inte.

Det verkar dock som om systemet för analys av dessa uppgifter kan läggas i slutet av detta år, eftersom regeringen "inte har använt den under de senaste sex månaderna", enligt Murry. När han gick vidare hänvisade Murry också till problem i uppgifterna, där "tekniska oegentligheter" ledde till insamlingen av obehöriga meddelandeloggar (även om NSA senare rensade uppgifterna).

"Jag är faktiskt inte säker på att administrationen vill starta [telefonregistranalysen] med säkerhetskopiering", tillade han.

NSA har ännu inte bekräftat att programmet kommer att avslutas, men senator Ron Wyden (D-Oregon) pressar redan på att cementera ett permanent slut på det och säger: ”NSA: s genomförande av reformer av telefonpostens dragnet har i grunden varit felaktig . Enligt min uppfattning måste administrationen avsluta telefonregistreringsprogrammet permanent, och kongressen bör vägra att godkänna det senare i år. ”

NSA följer fortfarande på andra sätt

Tyvärr skulle ett eventuellt borttagning av ett program göra en liten del i byråns förmåga att lyssna på medborgarna.

Det finns fortfarande många andra sätt som NSA kan spionera på sina medborgare. Det oroliga bakdörrsmutthålet i avsnitt 702 i FISA förblir till exempel också aktivt, vilket möjliggör massövervakningsprogram som PRISM och Upstream för att samla miljarder kommunikationsloggar från både amerikanska och icke-amerikanska medborgare.

NSA kan också uppmana andra stater att skörda uppgifter om medborgarna. De så kallade 14 ögonen har olika lagar om datalagring som gör det möjligt för dem att snopa på varandras medborgare och dela insamlade data. USA är inte ensam i sin strävan att övervaka massorna.

Skydda dina data från statlig övervakning

Dödet av avsnitt 215 skulle vara ett bra steg framåt, men vi skulle skoja om vi sa att detta skulle göra våra liv betydligt mer privata. Det finns fortfarande många övervakningsverktyg från både NSA och CIA, även om det finns sätt att hindra dem från att spåra dig.

Ett kontroversiellt NSA-telefonregistreringsprogram kan stängas av
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.