Edward Snowden, Captain America och integritet i rullvärlden

[ware_item id=33][/ware_item]

2016 bästa sekretessfilmer


Vad har en före detta amerikansk regeringsentreprenör, en amnesiac spion, en supersoldat med ett stort "A" på pannan och två vanliga tonåringar gemensamt?

Svar: De är huvudpersonerna i årets största sekretessrelaterade blockbuster!

2016 har levererat en smadrande av fantastiska filmer, från pratande djur (Zootopia) till superhjältsatire (Deadpool) till fler pratande djur (The Jungle Book, Finding Dory och The Secret Life of Pets). I synnerhet har fyra filmer levererat pulsslagande spänningar medan de berörde grundläggande frågor om anonymitet, övervakning och säkerhet.

Så dämpa lamporna och skjut upp dina popcornmaskiner när ExpressVPN bryter ner fyra av de bästa från de senaste månaderna. Åh och, spoiler varning!

Nationell säkerhet och personlig integritet i Snowden

snowden film affischSnowden påminner oss om att online-frihet är en grundläggande rättighet som är värd att kämpa för, oavsett kostnad.

Att starta listan är den största sekretessrelaterade blockbuster på flera år. Snowden förmedlar omvandlingen av den extraordinära visselpipan från en idealistisk 20-något som släpps ut från den amerikanska armén till en avskild regeringsentreprenör som skulle fortsätta att avslöja CIA: s oroande övervakningsförmåga.

Den centrala idén som utforskas i filmen är huruvida privatlivet bör offas för säkerhet. Corbin O’Brian (Rhys Ifans), en högt rankad CIA-kostym som också är Snowdens chef, lär sin protégé (Joseph Gordon-Levitt) att alla övervakningsmedel är motiverade när det gäller att bekämpa utländska hot. Snowden distanserar sig dock så småningom från O’Brians filosofi när han bevittnar första hand de oetiska praxis som används av regeringen för att spåra mål online.

Under hela filmen gör regissören Oliver Stone tydligt att han är på Snowdens sida, och påminner oss om att även våra mest oskadliga interaktioner med webben kan spåras, spelas in och analyseras av regeringspersoner bakom låsta dörrar.

Som film är Snowden ett spänt och hjärtskärande drama som troget skissar Edward Snowdens liv. Men mer än så är det en startplatta för debatter om integritet och en hyllning till en man som länge kommer att hållas som en mästare för internetfrihet.

Se Snowden och andra filmer

Sociala medier och massövervakning i Jason Bourne

jason bourne affischPrecis som du vet hans namn, vet sociala medieföretag ditt (och mycket mer)

Du ville ha det. Du väntade på det. Och slutligen, nästan ett decennium senare (eftersom Legacy inte räknas), är Jason Bourne (Matt Damon) tillbaka på silverskärmen.

Med Bournes ursprung ganska utforskade i den föregående trilogin, djuper den här knasande femte delen i David Webbs familjehistoria efter Bourne över hela världen när han upptäcker sanningen bakom sin sena fars engagemang i CIA och eventuellt undergång. När kameran skakar upp till 11, framhäver Jason Bourne också några viktiga frågor på sociala medier och massövervakning.

I filmen är den unga tekniska tyconen Aaron Kalloor (Riz Ahmed) ansiktet på integritet på internetåldern. På en teknikkonferens i Las Vegas berättar Kalloor en jublande publik att hans Facebook-liknande skapelse, Deep Dream, kommer att "anpassa" användarupplevelser utan att dela användarinformation med andra parter.

Om det låter för bra för att vara sant, beror det på att det är det. Sociala medieplattformar som Facebook och Twitter (och Deep Dream) samlar in alla smidgen av personuppgifter som du skickar online, och använder dem för att föreslå vänner som du kanske känner, rekommendera evenemang du kanske vill delta och visa dig riktade annonser. En snabb läsning av deras integritetspolicy berättar att dessa plattformar också har rätt att dela din information med andra okända parter.

Det som är värre, det visar sig att Deep Dream finansierades delvis av den amerikanska regeringen, som avser att förvandla den sociala medieplattformen till ett massivt övervakningsprogram i realtid. Om Kalloor skickar in regeringens begäran om en "bakdörr" i Deep Dream, skulle alla profiler, meddelanden och besökta platser delade på plattformen bli regeringsdata.

Förutom att betona de frågor som tas upp i Snowden avslöjar Jason Bourne att sociala medieföretag som hävdar att de stöder sekretess på internet snabbt kan ändra sin inställning över en natt. Oavsett om dessa förändringar är ett internt beslut eller resultatet av ett externt utköp, påminner filmen oss om att vi måste vara tydliga i integritetspolicyn för alla webbtjänster som vi använder, och de bästa portvakterna för vår information är oss själva.

Se Jason Bourne och andra filmer

Autonomi och allmän säkerhet i Captain America: Civil War

kapten amerika inbördeskrigEpiska kampscener, känslomässiga karaktärinteraktioner och en snabb diskussion om autonomi och säkerhet. Vad är inte att älska om Cap 3?

Förutom att vara den högsta bruttofilmen i världen för 2016, är Captain America: Civil War också en hjärtskärande berättelse om ansvarsskyldighet, skelett i garderoben och förråd.

Filmens upphetsande händelse är en stormaktig showdown i Lagos, de fruktansvärda konsekvenserna som tvingar regeringen att regera i Avengers i ett försök att placera dem under regeringsövervakning.

I mitten av denna konflikt står Captain America (Chris Evans) och Iron Man (Robert Downey Jr.). Cap, efter att ha kämpat nazisterna i The First Avenger och upplevt S.H.E.I.L.D. i Vintersoldaten är försiktig med myndighetens myndighet och anser att hämnarna inte bör svara till någon extern kommitté som kan bli korrupt av makten. Stark, som fortfarande återhämtar sig från sin skuld i Age of Ultron, väljer att acceptera offentligt ansvarsskyldighet och välkomnar Storbritanniens övervakning för laget.

När de båda allierade biter över sina filosofiska skillnader, sprider en fruktansvärd händelse från Starks förflutna, med Caps bästa vän Bucky (Vintersoldaten), brottsling av Avengers och antänder ett inbördeskrig.

Men bakom sköldkastningen och webbslingan ställer inbördeskriget några viktiga frågor som alla biografer bör överväga:

  • Bör hämnarna och andra allmänna civilskyddsmedel sanktioneras av regeringen?
  • Att bli regeringssankserad gör att framtida åtgärder som utförs av Avengers (eller allmän lagstiftning) moraliskt godtagbara?
  • Var borde en regering dra gränsen mellan att skydda sina civila och ta bort sina personliga friheter?

Filmen ger inte ett enkelt svar på dessa frågor. Och eftersom Cap riskerar liv och lemmar för att rädda sin vän och Avengers enhet, är det tydligt att kampen för privatliv och säkerhet i vår värld är inte mindre svår.

Se Captain America: Civil War och andra filmer

Onlineanonymitet och ansvar i nerv

nervNerve: Den nya moden efter Pokémon GO?

Har du någonsin undrat vad som skulle hända om människor tog spelet "Sannhet eller våg", digitaliserade det som en nedladdningsbar app och förvandlade det till en streamingtjänst? Tja, det var folk bakom Nerve, och det är definitivt inte kul och spel.

Ariel Schulman-Henry Joost regisserade flickstjärnorna Emma Roberts och Dave Franco i en stram thriller där ett till synes ofarligt online-verklighetsspel avslöjas för att involvera livshotande insatser, samtidigt som vi ifrågasätter vårt eget deltagande i liknande digitala erbjudanden.

Det namngivna spelet har "spelare", som fullbordar utmaningar för pengar, och "tittare", som betalar för att se spelare fullborda de utmaningar de poserar. Den genomsnittliga gymnasieskolan Vee (Roberts) möter kollegan nervspelaren Ian (Franco) medan hon slutför sin första utmaning, och tillsammans fullgör duon allt farligare uppgifter tills de befinner sig på toppen av rankningen och kämpar för sina liv i sista omgången.

Kärnan undersöker effekterna av tjänster som Facebook Livestream och YouTube Live. Kommer du att göra saker du vanligtvis inte gör om dina handlingar sågs (och belönades) av miljoner världen över? Kommer du att uppmuntra andra att utföra livshotande handlingar om du kan gömma sig bakom en vägg av anonymitet online?

Filmen skildrar de förödande konsekvenserna som uppstår när netizens missbrukar integritetsinternet i underhållningens namn och tillåter löfte om online-stjärna att påverka deras handlingar. Medan filmens inställning och handling kan verka fantastisk, är nervens centrala budskap att en sådan värld är långt närmare verkligheten än vi ofta skulle tro.

Se nerv och andra filmer

Vad är det du tar?

Det är ExpressVPN: s sammanfattning av årets fyra största sekretessrelaterade blockbuster.

Håller du med de idéer som utforskas i dessa filmer? Vilken var din favorit? Fanns det andra filmer som borde ha varit med här?

Dela dina kommentarer nedan och se till att komma ikapp med årets bästa filmer om du inte redan har gjort det!

Snowden: Filmfan / Wikipedia
Jason Bourne: Filmfan / Wikipedia
Captain America: Civil War: TriiipleThreat / Wikipedia
Nerve: Film Fan / Wikipedia

Edward Snowden, Captain America och integritet i rullvärlden
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.