DuckDuckGo Internet sekretessgranskning

[ware_item id=33][/ware_item]

DuckDuckGo Internet sekretessgranskning


Om du behöver hitta något av intresse är din första samtalshavn en sökmotor, av vilka det finns många. Bortom de stora pojkarna - Google, Bing och Yahoo - ligger en mängd mindre motorer - av vilka några är specialiserade - och många fler som bara kämpar för uppmärksamhet.

En av de mindre motorerna som har lyckats få lite drag under de senaste åren är DuckDuckGo som marknadsför sig själv som en sökmotor som inte spårar sina användare.

Med tanke på den ökade medvetenheten om personlig integritet online som genereras av Edward Snowdens läckor om regeringsövervakning, låter det som en otroligt lockande försäljningsplats.

Så vad är egentligen DuckDuckGo?

Företaget startades den 29 oktober 2007 av Gabriel Weinberg som nyligen hade sålt Names Database för $ 10 miljoner. Under dessa pre-Pingvin-dagar före Panda fann han Googles sökresultat mindre än inspirerande, fyllda som de var med skräppost och överoptimerade tunna sajter som tycktes ge lite besök för sina besökare. Svaret på hans egna sökfrågor, fann han, var att besöka publikplatser som Wikipedia, och via word of mouth.

Tillsammans övertygade dessa faktorer honom att starta sitt eget alternativ. Den 29 februari 2008 införlivade Weinberg DuckDuckGo (namnet kommer från den traditionella barnens anka, anka, gås) och lanserade sökmotorn i september samma år.

För sex år sedan var övervakning naturligtvis inte ett hett ämne så det är ingen överraskning att veta att Weinbergs första motivation var att producera en motor som helt enkelt gav bättre resultat. Men utöver hans ogillar mot skräppost märkte han också hur reklam tenderade att följa människor på webben. I kombination med ett samtal som han såg på Reddit beslutade Weinberg att göra en sökmotor som inte skulle samla in data och spåra sina användare och DuckDuckGo fattade beslutet att inte samla in eller dela någon användarinformation från den 22 januari 2009.

Men är sökmotorn bra så hör jag dig fråga.

Det är en bra fråga och svaret beror till stor del på varför du skulle överväga att använda den.

Om din primära motivation är att hitta ett alternativ till de stora pojkarna som ger bra och relevanta resultat kan det du får mycket väl vara en blandad påse. När du söker efter 'mainstream'-ämnen, till exempel' BBC-nyheter 'eller' Edward Snowden ', till exempel, är de returnerade resultaten ganska bra och pekar på de mest uppenbara källorna. Om du emellertid skriver mer specialiserade sökfrågor i motorn kommer du att få resultat som är mindre relevanta och påminner om Google för några år sedan (vi har sett en stor förbättring under det senaste året eller två).

Andra områden som behöver vidareutvecklas är foto- och videosökningar. För foton såg jag att jag letade efter en känd kändis verkligen gav exakta resultat men de flesta av bilderna var väldigt gamla och ofta inte särskilt fokuserade på några ytterligare parametrar som användes för sökningen.

För video var resultaten i allmänhet mer tilltalande men intressant, de flesta hittades på YouTube och, som DuckDuckGo säger, "YouTube (ägs av Google) låter dig inte se videor anonymt. Som sådan kommer spårning av YouTube-videor här att spåras av YouTube / Google, ”vilket något avvisar hela poängen med att använda den för sådana sökningar i första hand.

Å andra sidan, om integritet och undvikande av annonser är dina främsta problem, ger DuckDuckGo verkligen en värdefull tjänst.

Med tanke på hur motorn inte använder personuppgifter och sökhistorik för att påverka framtida resultat är slutresultatet i nivå med de större motorerna för de vanligare söktermerna. Ett område jag gillar särskilt är bristen på platscentriska sökresultat - det har aldrig varit lättare att söka efter utländska resultat - prova att göra det på Google.de om du inte är bosatt i Tyskland eller använder en VPN.

Det andra stora plus är naturligtvis den tydliga bristen på reklam - att titta på en sida med sökresultat utan att se annonser helt fylla "ovanför vikningen" på skärmen är verkligen en mycket uppfriskande förändring i denna dag och ålder.

DuckDuckGo Internet sekretessgranskning
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.