Bara tittar? Internetleverantörer tittar på att du bläddrar

[ware_item id=33][/ware_item]

Ser din internetleverantör dig?


Du övervakas. Din IP-adress är synlig för alla med internetanslutning.

Dessutom betalar du för privilegiet. Varje gång du är online håller din Internetleverantör (ISP) koll på vilka webbplatser du besöker och hur länge du stannar för att skapa en unik användarprofil. Och medan internetleverantörer säger att de inte säljer den här informationen till företag eller överlämnar dem till myndigheter, pekar de år gamla Snowden-avslöjningarna och nyligen upptäckta Verizon “permakakor” på något helt annat. Så vad är verklig historien?

Inte så illa?

Som nämnts av Vuze har internetleverantörer några legitima skäl att spåra dina surfvanor. Till exempel tillåter Copyright Alert System (CAS) dem att upptäcka överträdelser och skydda rättighetsinnehavare, och i Australien kan Internetleverantörer snart vara skyldiga enligt lag att lagra konsumentens surfningsinformation under två år i ett försök att bekämpa cyberbrott. Både internetleverantörer och konsumenter har motverkat idén och sagt att den är invasiv och dyr, särskilt när det gäller datalagring.

I USA krävs inte ISP: er för att spåra IP- och portanslutningar, men många gör och många håller fast vid den informationen under en tid, eventuellt så mycket som ett år eller mer. Fortfarande låter detta inte så illa - grundläggande IP-data som är relativt anonyma kan användas för att förbättra leverans av tjänster eller motivera utvidgningar av infrastrukturen.

Men här är saken: Internetleverantörer kan göra mer - mycket mer - om de hade ett sinne. Detta inkluderar att upptäcka exakt vilken typ av innehåll du ser, vad du skriver i e-postmeddelanden och vad du köper online. De flesta beror inte på den potentiella motreaktionen som medför kränkning av konsumenternas integritetsrättigheter, men det är fortfarande en bra idé att överväga användningen av en proxytjänst eller virtuellt privat nätverk (VPN) för att se till att du inte kan spåra något sätt. Även om du inte har något att dölja bör företag behöva fråga, snarare än att anta ditt samarbete för att spela in online-rörelser.

Cookie Monsters?

Om det var där allt slutade - ISP: er som ibland spårar dig för att lägga ned deras slutlinje eller mäklare handlar med stora återförsäljare för bättre kunddata, skulle de flesta användare förmodligen krita allt som priset för att vara online. Men upptäckten av en "permakaka" som används av Verizon och ett liknande schema under utveckling vid AT&T har kunder som känner sig illa.

Det går så här: under de senaste åren har Verizon tappat en sträng med 50 bokstäver, siffror och specialtecken i all trådlös trafik mellan användare och webbplatser. Den här strängen bildar en konsument's Unique Identifier Header (UIDH), som Robert McMillan från Wired kallar ett "kortvarigt serienummer som annonsörer kan använda för att identifiera dig på webben." Dessa UIDH-strängar - och AT&T “spårning av beacons” - kvarstår i flera dagar och till skillnad från vanliga kakor, kan inte blockeras eller inaktiveras genom att aktivera privat surfning eller rensa din cookie-cache. Verizon säger att den inte använder identifierarna för att bilda kundprofiler och gav konsumenterna möjlighet att välja bort. Varning? Du måste kontakta företaget direkt. Att använda en VPN kommer också att blockera dessa kakor, liksom krypterad proxysurfning, men det är möjligt för proxies att avaktiveras av Internetleverantörer när som helst.

Vem tittar på tittarna?

Det finns viss övervakning av Internetleverantörer via Federal Communications Commission, som tvingar internetleverantörer att avslöja sina nätverkshanteringsrutiner enligt Open Internet Transparency Regule. Problemet? Permakakor är inte olagliga, vilket innebär att Internetleverantörer kan fortsätta göra det de gör så länge de rapporterar sin verksamhet till FCC.

Vissa populära webbplatser tar frågor i sina egna händer: som noterats av Technology Review, lanserade Facebook nyligen en "mörk" version av sin sociala mediesida på facebookcorewwwi.onion. Den nya webbplatsen är endast tillgänglig med Tor anonymitetsprogramvara och ser till att användare inte spåras av regeringar eller internetleverantörer, idealiskt för användare i länder som förbjuder sociala medier eller statliga arbetare som är bekymrade över censur. Det är emellertid värt att nämna att Facebook fortfarande kommer att samla in vissa uppgifter om sina mörka sidobesökare, om än mycket mindre än genomsnittet.

Så ja, du blir bevakad och företagen blir djärvare. Om du föredrar anonymitet finns det ett antal val: prata direkt med leverantörer och välja bort de mer besvärliga policyerna, bläddra bara i “mörka” webbplatser eller investera i ett privat nätverk för att ge total täckning.

Bara tittar? Internetleverantörer tittar på att du bläddrar
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.