Australiens nya lag mot bekämpning av piratkopiering: Sjunka eller simma?

[ware_item id=33][/ware_item]

australias nya lagar mot piratkopiering blockerar webbplatser


Vad händer när regeringen beslutar att slå ner piratkopiering på Internet? I Australien är resultatet The Billing Constitution (Online Violingement Bill) 2015, som ser ut som att ge digitala rättighetsinnehavare mer kontroll över deras innehåll, oavsett var det kan vara värd. På papper har idén meriter, men åtminstone gråter vissa experter på immateriella rättigheter - och varnar för att den nya lagen kan sjunka mer än att simma.

Flyger den svarta flaggan

Digital piratkopiering är ett allvarligt problem i hela världen. Enligt Global Post, till exempel, när HBO-megatreffet Game of Thrones debuterade sin fjärde säsong i april förra året, laddades den första nya episoden olagligt ner mer än en miljon gånger på en enda dag. Som noterats av New York Times har länder som Sverige blivit ett arv för piratkopiering - ingen överraskning, eftersom det är födelseplatsen för den ökända fildelningsplatsen The Pirate Bay, och mer än 280 miljoner filmer och TV-program laddades ned olagligt i Sverige 2014 ensam.

Naturligtvis behåller landets piratleverantörer inte allt detta innehåll för sig själva och är glada att sälja det eller ge bort det till intresserade parter över hela världen. Det är detta enorma magasin med innehåll som bryter mot upphovsrätt som oroar australiska lagstiftare och fick 37-13 röster till stöd för den nya lagförslaget. I själva verket riktar lagen sig specifikt till utländska webbplatser, benämnda ”onlineplatser” som distribuerar piratkopierat innehåll. Simon Bush från Australian Home Entertainment Distributors Association kallar den nya lagstiftningen för ett "vattendrags-ögonblick" och beskriver den som ett "riktigt positivt tecken för den kreativa innehållsindustrin." Glödande beröm ... men vad är den verkliga effekten?

Huvudsakliga syfte?

Så här ska det fungera: Om ägare av digitala rättigheter upptäcker att deras innehåll är värd på en webbplats utanför Australien, kan de ansöka till en domare i Federal Court och begära att webbplatsen blockeras helt för alla australiska användare. Handlingen för att blockera webbplatsen faller på Internetleverantörer (ISP: er) som Telstra och Optus.

Men det finns ett problem. Flera, faktiskt. Först upp är definitioner. Lagen säger att varje webbplats med ”det primära syftet att underlätta intrång i upphovsrätten” är rättvist spel för en domstolsutmaning. Men lagförslaget anger inte de specifika villkoren för dessa termer, enligt Dr. Matthew Rimmer, lektor vid ANU College of Law, som kallar godkännandet av denna proposition "en mycket mörk dag för Internet i Australien." Utan solida definitioner lämnas det av federala domstolens domare att avgöra vad som utgör det "primära syftet" med en webbplats. Tänk om 30 procent av alla filer som är värd är piratkopierade? Är det ett primärt syfte, eller bara en händelse? Och vad identifierar en webbplats som "underlättar" intrång i upphovsrätten? Är värd nog? Eller behöver de annonsera och ta ut en avgift för innehåll?

Det finns också frågan om exakt vilka webbplatser kommer att blockeras. Det är troligt att Internetleverantörer kommer att välja sin föredragna metod, vilket betyder två saker: enkla att utföra och sannolikt kommer med en ny kostnad för konsumenterna. Det finns också oro för en upprepning av vad som hände med myndigheten ASCI, som tvingade ISP: er att blockera en serverns IP-adress snarare än en kränkande webbplatss URL, vilket resulterade i blockerad åtkomst till mer än 250 000 icke-kriminella webbplatser.

Open Waters

Så hur planerar innehållslystna australier att hantera den nya lagen? Enligt The World Today är en sannolik möjlighet en uptick i användningen av virtuella privata nätverk (VPN), som gör det möjligt för användare att anonymt komma åt webbplatser och undvika dessa nya regler. Och även om det finns viss oro för att lagförslaget också kan försöka blockera utomeuropeiska VPN-företag, rapporterar SBS att ett förklarande memorandum bifogat den nya lagstiftningen gör det klart att VPN inte kommer att riktas, även om det inte erbjuder några specifika skydd.

Australien hoppas kunna hindra flödet av piratkopierat innehåll genom att blockera åtkomst till webbplatser för samtal som är mindre än stellar anseende. Men planen kan slå tillbaka eftersom fler användare väljer VPN och liknande lösningar för att säkra sina aktiviteter online och låta dem få tillgång till vad de vill, när de vill ha det.

Bild: Petr Kratochvil / Public Domain Pictures.net

Australiens nya lag mot bekämpning av piratkopiering: Sjunka eller simma?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.