8 sätt NSA spionerar på dig just nu

[ware_item id=33][/ware_item]

En säkerhetskamera stämplad med den amerikanska flaggan.


2013 avslöjade Edward Snowden att NSA samlar in personuppgifter om alla amerikaner, liksom många fler människor över hela världen. Även om övervakningens omfattning var chockerande vid den tiden, är det inte längre den vogue nyhetsberättelsen.

Vad är NSA?

NSA är U.S. National Security Agency. Öppenbart där för att skydda amerikanska medborgare och intressen, sanningen är att NSA övervakar alla amerikaner och folket i många allierade länder - alla med stöd av den amerikanska regeringen och stora delar av kongressen.

Men det är inte bara NSA som spionerar på sina egna människor. Dess motsvarigheter vid CIA (Central Intelligence Agency) spionerar också på och hackar intressanta mål.

Här är åtta sätt som NSA fortfarande spionerar på dig, just nu, enligt dokument läckt av Edward Snowden och vidare utredning av pressen.

Hur NSA-övervakning fungerar i Amerika

1. NSA kan fortfarande få åtkomst till dina telefonposter

Under 2017 skaffade NSA data från över 534 miljoner telefonsamtal och textmeddelanden. Otroligt nog är denna sammantag över tredubbla det belopp som samlas in 2015, då USA: s frihetslag förmodligen begränsade NSA-tillgången till data från kommunikationsföretag.

NSA har ännu inte släppt omfattningen av datainsamlingen 2018, även om nyligen rapporter tyder på att alltför stora telefonsamlingar äntligen kan vara på väg ut. Låt oss hoppas att berättelserna är sanna, men det skulle inte vara första gången NSA har lyckat ljuga om sin övervakningspolitik.

2. Dina favorit internettjänster skickar dina uppgifter till NSA

Facebook, Google, Apple och sex andra ledande onlinetjänster har alla registrerat sig för att ha gett sina kunders uppgifter till NSA, vilket lagligen krävs av "PRISM" -programmet. Delad information inkluderar e-postmeddelanden, meddelanden och dokument.

3. NSA kan hacka dina enheter

NSA: s hacking-enhet, Tailored Access Operations, har utvecklat en hel rad hackingutnyttjanden. Dessa gör det möjligt för NSA att bryta sig in i konsumentelektronikenheter och IT-system som den ser lämpligt.

När NSA hittar ett säkerhetshål i en populär konsumentenhet fixar den inte säkerhetshålet utan utnyttjar det istället. Det gör att nästan alla enheter är sårbara för hackare.

4. Alla dina säkerhetsenheter kan utnyttjas tack vare NSA

NSA har gjort jobbet med att hacka säkerhetsanordningar enklare för sig själv genom att tvinga många tillverkare att bygga sårbarheter till produkter.

Om det inte räcker är NSA känt för att fånga sändningar av datorer och telefoner för att sätta ”bakdörrar” på dem. Bakdörren kringgår säkerhetsåtgärderna på enheten, vilket gör att NSA kan spionera mot slutanvändaren.

5. NSA kan spåra dig var du än är

När du flyttar runt i din stad kan mobiltelefontorn beräkna din exakta position. Även om NSA hävdar att den inte längre samlar in denna bulldata, är mobiltelefoneleverantörer fortfarande skyldiga att göra det, och i sin tur måste de överlämna dessa poster till NSA när de beställts av en domstol.

Den överlägset värsta aspekten av denna svåra kraft är att du inte ens behöver bli föremål för en utredning själv. Uppgifterna om miljoner kan överlämnas utan föregående meddelande eftersom du till och med hade den mest tangentiella anslutningen till en person under övervakning.

Hur NSA spionerar på dig utomlands

6. NSA har tappat internetlinjer över hela världen

Internet ansluter olika kontinenter via undervattens fiberoptiska kablar som innehåller häpnadsväckande mängder data. Vissa platser har NSA affärer med lokala underrättelsebyråer för att utnyttja dessa kablar; i andra gör det det på egen hand. NSA använder till och med ubåtar för att fästa snopande buggar till ledningar djupt under i havet.

7. NSA hackar utländska företag

I Brasilien, Tyskland och andra länder har NSA brutit in i de stora nätverksleverantörernas interna nätverk, avlyssnat de data de samlar in och försvagat säkerheten i deras system. Den samlar alla e-postmeddelanden och telefonsamtal som den kan.

8. NSA vet allt du äger och köper

Genom avtal och hacking kan NSA komma åt kreditkortsnät, betalningsportar och banköverföringsfaciliteter runt om i världen. Denna monetära övervakning gör att NSA kan följa varje cent av dina pengar, var de kommer ifrån och vad du spenderar dem på.

Skydda dig mot NSA-övervakning

Medan NSA-övervakning sträcker sig över hela världen, finns det fortfarande mycket du kan göra för att skydda din integritet på internet. Kolla in den här listan med de bästa integritetstips och var alltid medveten om vad du delar, med vem du delar och hur du delar det.

8 sätt NSA spionerar på dig just nu
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.