6 sökmotorer som missbrukar din integritet (och 3 som faktiskt bevarar den)

[ware_item id=33][/ware_item]

sökmotorer som invaderar din integritet


För att göra det lättare för alla har ExpressVPN utvärderat nio stora sökmotorer baserat på hur invasiva de är för din integritet. Sex stod ut som privata hot, medan tre visade sig vara säkrare spel. Utvärderingen baseras på varje sökmotors sekretesspolicy, närvaron av annonser och ytterligare integritetsfokuserade tjänster.

Med ökningen av moderna webbläsare har sökmotorer integrerats sömlöst i vår internetupplevelse. Borta är dagarna för att skriva ut “www.google.com” - nu behöver man bara skriva en fråga i sökfältet (eller adressfältet, i många fall), och därefter kommer resultaten.

På grund av denna strömlinjeformade erfarenhet är det mindre troligt att vi tänker kritiskt på vilka sökmotorer vi använder. På Chrome? Visst kommer Google att göra. Internet Explorer? Ta mig bort, Bing!

Problemet med denna laissez-faire-inställning är att den har en betydande effekt på hur vi upplever internet. Sökmotorerna varierar inte bara i algoritmer, vilket påverkar sökresultaten, utan har också radikalt olika sekretesspolicyer. Beroende på vem du gör din sökning med kan du lägga till slumpmässiga fakta om dig själv till salu.

Den stygga listan

Google

Datainsamlingens omfattning: Enorm (glöm inte, Google följer dig på YouTube)
annonser: Ja
Anmärkningsvärda egenskaper: Det vet förmodligen allt om dig * olyckligt skratt *

Google är kanske den mest populära sökmotorn runt - 2014 var den värd för 67,5% av alla sökningar i USA - men det är ett hemskt val när det gäller sekretess.

Eftersom sökmotorns sekretesspolicy informerar besökare, spårar Google nästan allt, inklusive dina sökfrågor, din IP-adress, ditt telefonnummer, dina hårdvaruinställningar - och mer!

Enligt Google görs all denna datainsamling till förmån för användare:

"Vi samlar in information för att erbjuda bättre tjänster till alla våra användare - från att ta reda på grundläggande saker som vilket språk du talar, till mer komplexa saker som vilka annonser du kommer att hitta mest användbara, de människor som är viktigast för dig på nätet eller vilka YouTube-videor du kanske gillar. ”

Om den graden av påträngande gör dig otäck, fruktar inte: Du kan alltid göra att Google glömmer dig. Du kan också förhindra att Google känner till dina platsdata i framtiden genom att använda ett VPN-tillägg på Chrome.

När du har rensat skifferen, kanske du också vill kolla in ett av sökmotoralternativen på Nice Listan.

Yahoo

Datainsamlingens omfattning: Stor
annonser: Ja
Anmärkningsvärda egenskaper: Dess anslutna e-postsystem hackades nyligen

Det har inte varit bra för Yahoo på sistone, vad med avslöjandet att cirka 500 miljoner Yahoo Mail-konton hackades. Den händelsen ensam vände många privatlivssynade personer bort från företaget.

Yahoos sökmotor är inte något att skriva hem om (den "drivs av Bing"), men den har en annonsintressehanterare som låter dig hindra Yahoo från att skräddarsy annonserna du ser. Det hindrar inte annonser från att visas helt, men det gör åtminstone surfarupplevelsen något mindre stalkerish.

bing

Datainsamlingens omfattning: Stor
annonser: Ja
Anmärkningsvärda egenskaper: Det vet nästan lika mycket om dig som Google gör

Den näst mest populära sökmotorn i USA (delvis för att den "driver" andra sökmotorer), registrerar Bing också dina sökfrågor och annan relevant information. Eftersom det inte är integrerat med så många populära plattformar som Google (som YouTube) kan det dock ses som något mindre påträngande.

Det säger fortfarande inte så mycket. Ett besök på Bings sekretesssida målar en detaljerad bild av alla de vackra saker du delar när du gör en sökning:

"När du gör en sökning eller använder en funktion i en Bing-driven upplevelse som innebär att du gör en sökning eller skriver in ett kommando för dina räkning kommer Microsoft att samla in sök- eller kommandoterminerna du anger, tillsammans med din IP-adress, plats, unika identifierare i våra cookies, tid och datum för din sökning och din webbläsarkonfiguration. "

Sammantaget är det viss ganska identifierbar, icke-identifierbar information.

AOL

Datainsamlingens omfattning: Stor
annonser: Ja
Anmärkningsvärda egenskaper: Fylld med nostalgi för alla online på 90-talet

AOL (ibland skriven som Aol.) Liknar Yahoo på det sättet att det drivs av Bing. Det liknar dess lila konkurrent också genom att det står inför en egen integritetsskandal: 2006 publicerade företaget sökhistoriken för 650 000 användare.

Frustrerande, AOLs integritetssida är mycket mindre detaljerad än på andra sökmotorer. I stället för att ge dig en lista med exakt vilken information den samlar in, kommenterar sidan "Vi samlar in och får information om dig och din enhet när du ger dem direkt, när du använder våra tjänster och från vissa tredjepartskällor. ”Det finns inga hyperlänkar för ytterligare förklaring, inga trevliga fotnoter.

Använd i princip AOL på din integritets risk.

Fråga

Datainsamlingens omfattning: Stor
annonser: Ja
Anmärkningsvärda egenskaper: Dess sökverktygsfält är ofta bundet med annan programvara, och det är svårt att bli av med

Ask (känd som Ask Jeeves i ett annat liv) har kämpat med sin identitet under sin 20-åriga existens. Ibland en fråga och svarswebbplats, ibland ren sökning, den har på senare tid sjunkit på baksidan av förpackningen när det gäller volym.

Tack och lov är det mycket lättare än AOL när det gäller att informera dig om vilken information den samlar in, inklusive "din mobila enhets geografiska plats (specifik geografisk plats om du har aktiverat insamling av den informationen eller allmän geografisk plats automatiskt)." Beroligande grejer.

Vad som gör att Ask är lite mer försvårande är dock dess tillfälliga roll som "webbläsarkapare." Ibland när du laddar ner ett program från internet kommer det att bunta i ett "användbart" Fråga sökverktygsfältet som du kommer att installera eftersom du inte gjorde det läser inte villkoren när du blint klickade på "Acceptera, acceptera, acceptera ..." Resultatet: Ask blir din automatiska sökmotor i alla dina webbläsare.

Även om sådana metoder inte är skadliga i sig, kan de fortfarande vara ganska irriterande, särskilt med tanke på all information som Ask plötsligt kan få tag på.

Lycos

Datainsamlingens omfattning: Stor
annonser: Ja
Anmärkningsvärda egenskaper: Det är fortfarande kvar

Lycos har genomgått många iterationer sedan Dotcom Bubble och har till och med blivit synlig och försökt snurra av ett märke av bärbara. Fungerar den här nya inkarnationen? Du får avgöra.

Liksom andra sökmotorer på den stygga listan skördar Lycos mycket data, inklusive din IP, webbläsare och plattform. Det är viktigt att säga att den samlar "sammanlagda söktermer", vilket åtminstone antyder att enskilda sökningar inte är bundna till din IP (förhoppningsvis).

Den trevliga listan

Ixquick

Datainsamlingens omfattning: Obefintlig
annonser: Nej
Anmärkningsvärda egenskaper: Öppna sökresultat med proxyservice

ExpressVPN är inte främling för Ixquick. Sökmotorn har wowing den sekretessinriktade sedan 1998, och trots att den har långsammare lastningshastigheter än andra tjänster, ger den relativt starka resultat.

En funktion som skiljer Ixquick är att det ger användare möjlighet att öppna sökresultat i ett proxy-fönster, vilket gör att de kan se sidor anonymt. Lasttiderna kan dock vara ganska långsamma, så det kanske inte är praktiskt för dem som har en tidsfrist.

Ixquick tar en lugnande inställning till integritet. Webbplatsen förklarar "Du har rätt till integritet" och "Den enda riktiga lösningen är att ta bort dina data snabbt eller inte lagra dem till att börja med."

ExpressVPN instämmer helhjärtat.

Startsida

Datainsamlingens omfattning: Obefintlig
annonser: Ja
Anmärkningsvärda egenskaper: Prestandan hos Google utan sekretessintrång

StartPage är en utskjutning av Ixquick som frågar Google och fungerar i princip som ett mellanrum. Det betyder att du får all kraft från en Google-sökning minus avslöjande av din personliga information. Den enda nackdelen är att du fortfarande får annonser, men åtminstone är de inte riktade mot dig.

StartPage erbjuder, precis som Ixquick, ett proxyalternativ för att utforska sökresultaten. Det är emellertid fortfarande något långsamt och resulterar ibland i fel i sidåtergivning.

En annan bra sak med StartPage? Det slutade spela in användarnas IP-adresser 2009.

DuckDuckGo

Datainsamlingens omfattning: Obefintlig
annonser: Nej
Anmärkningsvärda egenskaper: Det erbjuder en Tor-tjänst (3g2upl4pq6kufc4m.onion)

ExpressVPN granskade tidigare DuckDuckGo och älskade det. Den samlar inte in din IP-adress eller annan information, men registrerar sökningar - den samlar bara dem utan att koppla dem till andra data.

DuckDuckGo är också unik eftersom den erbjuder en löktjänst. Denna egenskap, tillsammans med dess hastighet, gör det till ett toppval.

Naturligtvis väljer DuckDuckGos algoritm för folkmassan över företaget. En sökning på det nuvarande amerikanska presidentvalet i kategorin "Nyheter" skapade Wikipedia-artiklar som de två bästa träffarna, så se till att titta längre ned i listan om du vill ha mer variation.

~

Använder du någon av de sökmotorer som listas ovan? Låt oss veta i kommentarerna nedan. Kom ihåg att du alltid kan använda ett VPN för att dölja din IP-adress, men det hindrar inte sökmotorer från att spela in andra data om dina sökningar eller din maskin!

Bild: Pixabay

6 sökmotorer som missbrukar din integritet (och 3 som faktiskt bevarar den)
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.