4 sätt du kan identifieras via sociala medier

[ware_item id=33][/ware_item]

En illustration av en man som går med en telefon när data spills på golvet.


På sociala medier är det lätt att glömma vem som kan se våra inlägg. En pseudonym kan skydda oss från att avslöja för mycket, men det finns fortfarande gott om sätt vi kan oavsiktligt doxa oss.

1. Det finns massor av metadata i bilder

Många kameror och smartphones samlar metadata tillsammans med bilden. Dessa data kan inkludera den tid du tog fotot, information om din kamera och mycket känslig information som GPS-koordinater eller användarnamn.

Vissa sociala mediesajter tar bort dessa metadata från bilden innan de görs offentligt tillgängliga, men de kommer fortfarande att samla in och lagra informationen för sig själva. Andra webbplatser tar inte bort dina metadata alls.

Det är bäst att ta bort metadata själv för att förhindra att oönskade följare dyker upp utanför dörren.

Vissa metadata är ganska svåra att ta bort. En bild av dig framför Eiffeltornet kommer alltid att avslöja att du just nu är i Paris. Så det är kanske bäst att vänta tills du är hemma för att publicera det för att inte ge potentiella rånare några idéer.

Titta noga på bilderna innan du publicerar dem. Kanske avslöjar din gata ett gattskylt eller en buss som passerar?

2. QR-koder är inbäddade med mycket information

Vi vet att det är frestande att visa dina följare att du är på väg till en semester eller bara såg en cool ny blockbuster, men detta är inte utan risk. Var försiktig med allt som har en QR-kod, till exempel filmbiljetter eller flygbiljetter. QR-koden kan innehålla ditt lojalitetskortsnummer eller till och med ditt namn.

Med den här informationen kan en kriminell, personlig fiende eller till och med bara en prankster framgångsrikt ändra din flygning, skaffa sig filmbiljetter på din bekostnad eller tömma ditt lojalitetskort.

3. Ditt språk och skrivstil är en död gåva

Att blogga anonymt är svårt. Du måste ändra ditt språk och din stil och undvika slang noggrant. Alla har några ord som de använder mycket mer än andra, och vetenskapen om stilometri hjälper människor att ta reda på vem som skrev vad.

Ju mer avslappnad skrivstilen är, desto lättare är det att ta reda på vem som är författaren till ett anonymt stycke, till exempel en låt.

Det är möjligt att använda datorer för att automatiskt analysera uppsatser, arbeta e-postmeddelanden eller blogginlägg och korrelera dem med stilen på sociala mediekontot.

Din IP-adress kommer att förråda dig

Varje webbplats du besöker kan se din IP-adress. Någon som vill ta reda på din IP-adress och ungefärliga plats behöver bara lura dig att besöka en webbplats de äger, till exempel genom att kommentera ditt senaste sociala mediapost och sedan dirigera begäran.

Det är enkelt att omdirigera trafiken på ett obemärkt sätt, till exempel genom att använda en länkförkortningstjänst. En förkortad länk kan direkt till en tredje part innan den vidarebefordras till den webbplats du förväntar dig att se, och det finns inget synligt spår som din information fångades i mitten.

I vissa länder, till exempel USA, är det ännu enklare att få data om internetanvändning. Internetleverantörer kommer gärna att sälja din information till alla som frågar, så varje webbplats du har besökt kan billigt ta reda på vårt namn och adress.

Tänk två gånger innan du publicerar någonting

Du vet redan att du måste vara försiktig med vad du publicerar på dina sociala mediekonton. Men var särskilt försiktig med metadata, information i bakgrunden till bilder och videor och QR och streckkoder.

Och glöm inte att använda Tor eller ett VPN!

4 sätt du kan identifieras via sociala medier
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.