Lenovo’s Superfish adware bijt!

[ware_item id=33][/ware_item]

Lenovo's Superfish adware bijt!


Een van de meest waardevolle activa die een bedrijf bezit, is zijn reputatie. Het kan dus een verrassing zijn om te horen dat Lenovo, een bedrijf voor personal computers dat Superfish toestond zijn software op nieuwe machines te plaatsen, dit deed in ruil voor een schamele $ 250.000.

Volgens Forbes was dat de som die handen uitwisselde toen de pc-maker de ondoorgrondelijke beslissing nam om wat gewoonlijk wordt aangeduid als "adware" (en dat is de beleefde manier om het te beschrijven) toe te staan ​​op zijn hardware.

Gezien de fall-out die volgde op het nieuws dat Superfish gebruikers elke stap op internet registreerde, inclusief privésessies met hun banken en e-mailproviders, lijkt het waarschijnlijk dat een kwart miljoen dollar op kleine veranderingen zal lijken in vergelijking met de financiële en reputatiekosten voor Lenovo.

Nu is het bedrijf druk bezig met back-ups maken via zijn PR-afdeling, omdat het probeert boze klanten, privacyactivisten en de beveiligingsgemeenschap te kalmeren.

In een persbericht van 27 februari zei het bedrijf dat de ervaring van haar klanten voorop stond, evenals de principes van veiligheid en privacy.

Lenovo zei dat het het aantal vooraf geladen applicaties op zijn pc's zou verminderen en onthulde dat het had samengewerkt met beveiligingsbedrijven om de voorheen moeilijk te verwijderen Superfish te laten zappen door antivirusprogramma's.

Lenovo heeft ook een automatisch verwijderingshulpprogramma op zijn homepage beschikbaar gesteld en biedt een gratis abonnement van 6 maanden op McAfee LiveSafe voor alle getroffen klanten.

Het bedrijf zegt dat het in de toekomst alleen pc's zal leveren met de software die nodig is om ze naar hun potentieel te laten werken, samen met beveiligingssoftware en specifieke software van Lenovo. Het bedrijf zal ook proberen om elke vooraf geïnstalleerde toepassing te vermelden, samen met een uitleg van wat elke doet.

Dit, zegt het, zou een manier moeten zijn om te verwijderen wat de industrie vaak 'adware' of 'bloatware' noemt.

Waar dit alles Superfish achterlaat, is nu iemand anders wel raden.

De in Californië gevestigde start-up begon in 2006 toen videobewakingsexperts Adi Pinhas en Michael Chertok de mogelijkheid bekeken om videobeelden te scannen na een andere onderneming in de casino-industrie.

Het paar wilde een "visuele zoekmachine" creëren - de software scant het web en gebruikt wiskundige modellen om afbeeldingen te catalogiseren, analyseren en te matchen met producten die door haar klanten worden aangeboden.

Tegen 2011 had het bedrijf tienduizenden partnerschappen gevormd en verdiende affiliate-commissies op verkopen die werden gegenereerd door gebruikers die via Superfish op productpagina's kwamen.

De volgende stap van het bedrijf was het lanceren van een aantal apps op Google Play en de App Store genaamd "LikeThat" waarmee fans van verschillende industrieën gepaste foto's kunnen maken en uploaden. De app koppelt die afbeeldingen vervolgens aan gelieerde productpagina's met zijn partners en verdient het bedrijf een commissie op elke aldus gegenereerde gerelateerde verkoop.

Begin 2014 benaderde Superfish vervolgens Lenovo en besprak hij het toevoegen van zijn VisualDiscovery-software aan nieuwe pc's voordat ze werden verzonden.

Het was niet lang daarna dat de problemen begonnen - kopers van Lenovo-pc's begonnen te mopperen over slechte prestaties bij het surfen op het web, zeggend dat surfen op het internet een buggy-ervaring was.

Toen beveiligingsexperts het probleem begonnen te onderzoeken, werd ontdekt dat Superfish de oorzaak was. Erger nog, veel antivirusprogramma's konden het niet verwijderen en er waren zelfs rapporten die suggereerden dat de vervelende software bestand was tegen het opnieuw formatteren van een harde schijf.

Boze klanten gooiden hun armen in de lucht en een rechtszaak waarin beweerd werd dat Lenovo en Superfish inbreuk maakten op persoonlijke eigendommen en de wetten inzake aftappen overtreden, is al ingediend.

Zelfs hackers hebben hun ongenoegen getoond over de saga met de beruchte Lizard Squad die meedeed en de website van Lenovo onleesbaar maakte.

Alles bij elkaar genomen lijkt het erop dat Lenovo en Superfish nog veel te doen hebben om hun respectieve klanten te overtuigen dat hun merken betrouwbaar zijn.

Uitgelichte afbeelding: Weyenbergh Jacky / Public Domain Pictures.net

Lenovo's Superfish adware bijt!
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.