Is ransomware de grootste snelwegrover van de 21ste eeuw?

[ware_item id=33][/ware_item]

Is ransomware de grootste snelwegrover van de 21ste eeuw?


De dagen dat een Dick Turpin-personage je langs de kant van de weg trok en je waardevolle spullen eiste in ruil voor het sparen van je leven zijn gelukkig al lang voorbij, maar snelwegoverval is nooit echt verdwenen. Het is in plaats daarvan veranderd in een ander soort misdaad waarbij geld wordt geëist met dreigingen - ransomware.

Wat is ransomware?

Ransomware is een internetgerelateerde misdaad die grotendeels onder de radar is gevlogen. Hoewel recente spraakmakende evenementen zoals de Sony-hack de neiging van de hacker hebben getoond om geld van zijn slachtoffer te proberen af ​​te persen, en de afgelopen jaren een toename van het aantal mensen en organisaties heeft gezien die zich beklagen over CryptoLocker, is het een misdrijf dat is bijna net zo oud als internet.

De eerste bekende instantie arriveerde in 1989 en stond bekend als PC Cyborg of de Trojaanse “AIDS”. Net als nieuwere varianten versleutelde het bestanden op de harde schijf van het slachtoffer en zei het dat een softwarelicentie was verlopen. "PC Cyborg Corporation" bood toen een uitweg - het ontgrendelen van de bestanden voor slechts $ 189.

Meer recentelijk heeft CryptoLocker bewezen een vloek te zijn voor pc-gebruikers over de hele wereld, waarbij schijven worden vergrendeld met openbare cryptografie met RSA, totdat een betaling van ongeveer $ 400 werd overhandigd in ruil voor hun ontgrendeling.

Andere recente vormen van ransomware zijn de RIG-exploitkit die voor het eerst verscheen rond april 2014. Door kwaadaardige advertentietechnieken te gebruiken - bekend als malvertising - levert de kit Cryptowall, een andere vorm van malware die afhankelijk is van codering met een 2048-bit RSA-sleutel.

Evenzo is OphionLocker vorig jaar ontstaan ​​en wordt het op vrijwel dezelfde manier verspreid als Cryptowall. Met behulp van geavanceerde elliptische curve-cryptografie vereist het betaling in Bitcoins en gebruikt het een Tor2web-URL om het slachtoffer instructies te geven over hoe te betalen op een manier die ongelooflijk moeilijk te volgen of af te sluiten is.

Dus hoe bescherm je je apparaten, geld en gegevens tegen zo'n smakeloze aanvaller?

Frustrerend zijn de middelen voor bescherming en verzachting vrij eenvoudig, dus het is nogal de verrassing dat zoveel mensen nog steeds het slachtoffer worden van dit soort afpersing.

Voor sommige mensen lijkt de gedachte om losgeld te betalen een goed idee. Hoewel we er zeker van zijn dat sommige mensen hun gegevens daadwerkelijk hebben teruggekregen, zijn er maar weinig meldingen van dergelijke online. Geld overhandigen aan de criminelen zal hen gewoon aanmoedigen om door te gaan, kan ertoe leiden dat u opnieuw wordt aangevallen met andere soorten aanvallen en gaat financieren wie weet wat.

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen ransomware

Het is veel beter dan ervoor te zorgen dat je in de eerste plaats geen slachtoffer wordt en hieronder staan ​​enkele tips over hoe je dat precies kunt doen:

  • Een VPN kan helpen beschermen tegen malware.
  • Beveiligingssoftware is de ruggengraat van een goede verdediging - zolang de gebruiker zijn programma volledig up-to-date houdt met de nieuwste virushandtekeningen - maar het biedt geen 100% bescherming. De tijd die beveiligingsleveranciers nodig hebben om nieuwe bedreigingen te blokkeren, wordt steeds korter, maar het is nog steeds een inhaalslag.
  • Daarom is het essentieel dat u ook uw andere software volledig gepatcht en up-to-date houdt en, belangrijker, het belang van het maken van regelmatige back-ups kan niet genoeg worden benadrukt. Evenmin kan de noodzaak bestaan ​​om die back-ups te testen om te controleren of ze hebben gewerkt.
  • Voor diegenen onder u die in een zakelijke omgeving werken, is het ook de moeite waard om te wijzen op de waarde van het trainen van uw personeel zodat zij zich bewust zijn van de risico's. Een algemeen niveau van beveiligingsbewustzijn zou hen weg moeten leiden van de duidelijker risicovolle activiteiten die ransomware op uw systeem zouden kunnen brengen.
  • Evenzo willen degenen onder u met partners en kinderen die uw machine delen, of die hun eigen hebben, hen wat basisbeginselen van beveiliging willen uitleggen om de kans te verkleinen dat ze klikken op of iets openen waar ze later spijt van krijgen.
  • Tot slot, laat het platform waarop u zich bevindt niet uw wens dicteren om het risico van ransomware aan te pakken - Europol heeft eerder gewaarschuwd dat criminelen zich niet alleen richten op Windows-machines - ze hebben ook een grote interesse in mobiele apparaten en Apple-computers.

Uitgelichte afbeelding: Andrey Armyagov / Dollar Photo Club

Is ransomware de grootste snelwegrover van de 21ste eeuw?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.