Vilken information passerar via mobila Wi-Fi-nätverk

[ware_item id=33][/ware_item]

Offentlig Wi-Fi är ganska bra, men det är långt ifrån säkert och sällan privat. Att förstå vilken information du delar med vem som hjälper dig att använda Wi-Fi mer effektivt, minskar risken för cyberattacker och låter dig konfigurera din enhet enligt dina preferenser.


MAC-adresser kan användas för att identifiera din enhet

När du ansluter till en Wi-Fi-plats ger din telefon bort sin MAC-adress. Varje nätverksgränssnitt har en sådan adress som används för att identifiera dig som en upprepad användare av ett visst nätverk. Det kan också användas för att identifiera dig i olika nätverk.

Från och med iOS 8 har Apple-enheter börjat sända en falsk, slumpmässig MAC-adress som gör praxis att spåra användare svårare. Det är dock fortfarande möjligt att identifiera din enhet som en iOS-enhet. Operativsystemet TAILS randomiserar också MAC-adresser som standard.

MAC-adresser kan också användas för att öka säkerheten på ditt hem- eller kontors Wi-Fi. Du identifierar enheterna som du tillåter i ditt nätverk med deras MAC-adress och sedan vitlistar de enheterna och blockerar i huvudsak alla okända enheter från ditt nätverk.

Din telefon skickar troligen dess namn till Wi-Fi-åtkomstpunkten. Som standard är detta ofta antingen en beskrivning av telefonen, namnet du angav när du ställde in telefonen eller en kombination av de två, till exempel "Patricias iPhone". Du kan ta bort eller ändra detta namn i enhetens inställningar.

Wi-Fi-routern kan läsa dina data när de passerar genom routern

När du har anslutit till ett Wi-Fi-nätverk är det viktigt att komma ihåg att routern kan läsa all data som passerar genom den. Detta alltid inkluderar destinations-IP för all din trafik. Detta gör det möjligt för operatören av Wi-Fi att få en bra uppfattning om vilka tjänster varje enhet använder och vilka webbplatser alla i nätverket besöker.

Om anslutningen inte är krypterad med TLS (som indikeras av ett lås i adressfältet) kan nätoperatören också se innehållet i denna trafik. Detta inkluderar e-post, chattar, lösenord och annan personlig information. Det är viktigt att alltid kontrollera för TLS och aldrig överföra känslig information via en okrypterad anslutning.

Att använda en VPN eller Tor eliminerar nätverksleverantörens möjlighet att läsa din trafik, även om de fortfarande kan göra uppskattningar på hur mycket data du konsumerar. Tor kommer dock bara att skydda din webbtrafik medan en VPN krypterar all trafik som går till och från din enhet.

Okrypterade Wi-Fi-nät utsätter din trafik för alla

Det finns flera protokoll som används av Wi-Fi för att kryptera trafik mellan routern och dig. Tyvärr är inte alla säkra. Faktum är att många inte använder kryptering alls. När du ansluter till en Wi-Fi-åtkomstpunkt som inte kräver ett lösenord för att ansluta, är ingen av din trafik krypterad. Detta innebär att dina aktiviteter online kan avlyssnas av någon i närheten. Det här är den starkaste säkerhetsrisken som du kan möta i allmän Wi-Fi, eftersom det utsätter dig för attacker inte bara från routern utan också från närliggande datorer. Wi-Fi-nätverk som presenterar en inloggningsskärm efter du ansluter till routern skyddar inte heller dig från detta hot.

Denna risk är särskilt tillämplig på offentliga och gratis Wi-Fi-åtkomstpunkter, som parker, flygplatser eller kaféer. När du ställer in din egen Wi-Fi - oavsett om du är hemma eller på en offentlig plats - kom ihåg att alltid ställa in ett pass och välj ett säkert protokoll i installationen, helst WPA2.

Att använda en VPN skyddar dig från detta hot, och på okrypterade Wi-Fi-nätverk blir det särskilt viktigt att använda dem. Se till att ditt VPN använder ett protokoll med bra kryptering, till exempel OpenVPN eller IPSec.

Wi-Fi-nätverket kan gissa din plats i en byggnad

Genom att använda enhetens signalstyrka över tid och i jämförelse med andra enheter kan operatören av en Wi-Fi-åtkomstpunkt göra en bra gissning om var du är. Även om detta kan användas för att spåra dina rörelser i en byggnad eller i det offentliga rummet, kan den här informationen bli mycket kraftfull när den är ansluten till annan information som de kan hämta från din anslutning, till exempel köpposter i butiker eller CCTV-feeds.

Detta gör att ägaren av byggnaden kan ansluta en IP till ett kreditkortsnummer eller till och med ett ansikte. Att försvara sig mot det är svårare, särskilt om du spenderar mycket tid i nätverket. Helst försöker du alltid smälta in i publiken. Stanna inte längre än andra människor på ett kafé och försvinna inte i ett hörn i en byggnad som är helt tom. Det kan också vara i ditt bästa intresse att hitta platser som inte är under videoövervakning, men det är inte alltid lätt.

Hur som helst, gör inte köp med ditt kreditkort när du försöker skydda din identitet. Betala kontant och använd inte appar som Uber för att komma till eller från din plats.

Att automatiskt ansluta till ett nätverk kan vara farligt

Så länge Wi-Fi på din mobila enhet är på, lyssnar den ständigt på de nätverk den kan hitta och kommer att försöka ansluta till de den anslutit till tidigare. Men det enda sättet att berätta om det har anslutit sig till ett nätverk tidigare eller inte är nätverkets namn, och det kan lätt förfalskas.

Det finns ingen garanti för att ett Wi-Fi-nätverk som heter 'Starbucks' faktiskt drivs av Starbucks. Faktum är att vem som helst enkelt kan skapa ett skadligt nätverk med det namnet, vilket gör det så att alla enheter som passerar som vanligtvis ansluter till Starbucks Wi-Fi automatiskt kommer att ansluta.

När den är ansluten avslöjar enheten namnet på routern, och vissa av de tjänster du använder kan potentiellt automatiskt aktiveras. Om den är krypterad kan den här informationen läsas av operatören för Wi-Fi-nätverket och andra omkring dig.

Vidare läsning

Läs mer om farorna med mobil Wi-Fi med dessa artiklar:

  • Mobilinställningar som påverkar din integritet
  • Hur laddning av din mobiltelefon utsätter det för risker
  • Farorna från att triangulera din plats, fånga samtal, SMS
  • Låser din enhet
  • Hur du säkra dina mobilappar
Vilken information passerar via mobila Wi-Fi-nätverk
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.