Vad är spionprogram?

[ware_item id=33][/ware_item]

Spyware är kanske den mest lämpliga namnet på datorprogramvara. Det är alla program som smyger på din dator i hemlighet och smyger på din privata information utan att du vet. Precis som en verklig spion.


Vanligtvis spionprogram utför inte spionage i James Bond-stil. Det är där för att stjäla din information för författarens dåliga vinst.

Du vill inte ha spionprogram i ditt liv. Så det är värt att lära sig vad spionprogram är, vad som kan hända när din dator är infekterad och hur du tar bort den.

Spyware finns i många varianter

Eftersom termen "spionprogram" täcker alla program som hemligt stjäl din information, är effekterna olika och många. Vanliga exempel inkluderar:

Stöld av personlig information - Spyware har varit känt för att spåra och överföra allt från kreditkortsinformation och inloggningsuppgifter till chatsessioner. Informationen kan sedan användas för identitetsstöld och bedrägeri.

Riktad annonsering - Programvaran spårar webbplatser du besöker och rapporterar tillbaka informationen till en tredje part, som använder informationen för att leverera relevanta annonsvisningar. Om dessa funktioner är integrerade i adware kan själva programvaran leverera oönskade popup-annonser på din skärm.

Affiliate bedrägeri - Affiliate-marknadsförare och nätverk har utsatts för attacker från spionprogram, som ersatte äkta filialers ID med ID som tillhörde spyware-ägaren. Resultatet är att ägaren av spyware får intäkterna för det hårda arbetet med den anslutna marknadsföraren.

Hur spionprogram kan infektera din dator

Spyware skiljer sig vanligtvis från virus och maskar genom att det inte försöker överföra sig själv från en dator till en annan. Infektion sker vanligtvis via:

  • bunt~~POS=TRUNC med annan programvara, vilka användare luras till att ladda ner och installera
  • Säkerhetsproblem i webbläsare och annan programvara, som utnyttjas av skadliga webbplatser som användare luras till att besöka
  • trojan hästar dolda i bilagor till e-post och andra nedladdningar, som användare tappas för att tro är legitima filer

Undercover-operation

Rootkit-teknologier: När en bit av spyware har infekterat din dator kommer den vanligtvis att använda rootkit-teknologier för att dölja sig själv. Detta gör det svårare att upptäcka och ta bort.

Inaktiverar säkerhet: I Windows-system blir användare vanligtvis smittade när de använder ett konto med administratörsbehörighet. Detta gör att spionprogrammet också kan köras med administratörsbehörighet, vilket ger det fullständigt åtkomst till systemet. Spionprogrammet kan då inaktivera brandväggar och antivirusprogram, öppna dörren för ytterligare infektioner och förhindra automatiskt borttagning av spionprogrammet.

Tecken på att din dator kan vara infekterad

Trögt system: Datorer kör ofta långsammare efter att ha smittats av spionprogram. Detta beror på att spionprogram använder systemresurser, som vanligtvis skulle vara tillgängliga för andra program, för att spåra och överföra din personliga information.

Oönskade popup-annonser: När spionprogram kombineras med adware kan det översvämma skärmen med annonser. Om du får många popup-fönster utan någon uppenbar anledning är din dator antagligen infekterad.

Oönskad webbsida och omdirigeringar: Vissa spionprogram, som den ökända CoolWebSearch, kan kapa din webbläsare och kontrollera din startsida och sökresultat. Om din webbläsare verkar ha gått i höjdled är spionprogram den troliga orsaken.

Hur man tar bort spionprogram

Även om spionprogram skiljer sig från ett virus i hur det sprider sig och vad det gör, innebär borttagning av spionprogram mestadels samma steg. Använd systemverktyg som Windows Defender eller din antivirusprogramvara för att upptäcka och ta bort den. Och förhindra infektion genom att vara försiktig med nedladdningar på webben och e-postbilagor.

Klicka här för att gå tillbaka till ExpressVPNs sekretessguider för internet

Vad är spionprogram?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

3 + = 13

map