Vad är skadlig programvara?

[ware_item id=33][/ware_item]

Nästan alla förstår vad ett datavirus är. Ändå, när man installerar säkerhetsprogram på sina system, är termen ”virus” ofta kopplad till ”skadlig programvara” - en term som kan vara obekant för de flesta, även om det faktiskt är en mer allomfattande.


what-is-malware

Malware kan utgöra betydande risker för ditt system och systemen för personer i ditt kontaktnätverk. Det är därför att förstå arten av skadlig programvara är det första steget för att stärka ditt online säkerhetsprotokoll.

Malware är en förkortad form av frasen "skadlig programvara." Skadlig innebär all programvara som är utformad för att göra skada, så tekniskt är ett datavirus skadligt även om det ofta klassificeras på egen hand. Eller, enligt lekmän, villkor är mjukvara som du inte vill ha, som gör saker du aldrig gick med på.

Låt oss titta närmare på hur skadlig programvara vanligtvis sprider sig. I de flesta fall levereras skadlig programvara i en av tre mode:

Förfalskad e-post: Vi har alla fått e-postmeddelanden som låtsas vara något de inte är. Ofta är dessa lätt att identifiera och kassera. Men ibland hackas e-postmeddelandena från våra kontakter och skadlig programvara skickas som en bilaga via dessa konton.

Inbäddad i en installation: Det finns så många sätt att ladda ner programvara över webben. Men om du inte får det via en officiell källa, finns det alltid en chans att den kan innehålla skadlig programvara. Om du till exempel söker efter, säger, videoredigeringsprogram, kan du hitta flera länkar för ett program. Endast en av dessa länkar kommer från en betrodd officiell källa; andra är slumpmässiga webbplatser och de kan länka till installationer som är infekterade med skadlig programvara. Det är inte att säga att de nödvändigtvis kommer att göra det, men det är viktigt att hålla din vakt uppe.

Förklädd som något annat: Kanske trodde du att du laddade ner videoredigeringsprogramvara - men om så är fallet, varför installerade inte den verkliga programvaran? Istället satt du kvar med vaga meddelanden och kanske en smygande misstank att saker inte var som de tycktes. Oavsett om det laddas ner från webben eller som en torrent sprids mycket skadlig programvara genom enkla trick.

Vad gör skadlig programvara faktiskt? Nästan vad som helst. Malware kan användas på helt skadliga sätt för att sprida data förstörelse eller det kan användas i "lagliga men skrupelfria" metoder. Ett exempel på det senare är ett företag som installerar statistiska spårningsdata när du installerar deras programvara. Det gör tekniskt inte något dåligt, och du kanske till och med har accepterat det i vaga villkor med deras användaravtal, men det använder fortfarande ditt system för sina egna ändamål. Dessutom är spårning av dina personuppgifter en invasion av din integritet.

I vissa fall skrivs malware för att vara extremt svårt att både upptäcka och eliminera. Detta kan bero på att det är förklädt som något annat, men i värsta fall är programvara känd som rootkits konfigurerade på ett sätt som de nästan inte kan upptäcka från användare när man tittar på systemets uppgiftshanterare.

På grund av detta kan det inte finnas några direkta indikatorer på skadlig programvara. Istället vill du leta efter allmänna symtom, till exempel slumpmässiga webbläsare i webbläsare (vanligtvis med extrema "fara! Klicka här!" -Meddelanden) eller allmän systemnedgång tack vare skadliga resurser för skadlig programvara. Om du stöter på något konstigt är det bästa sättet att ladda ner ett anti-malware-verktyg och göra en grundlig systemsökning. Dessa verktyg identifierar skadlig programvara och ger dig möjlighet att antingen karantän eller ta bort de associerade filerna.

Malware utvecklas ständigt tack vare att programmerare håller sig före kurvan. När du lär dig att identifiera de vanliga knepen bakom skadlig programvara blir det lyckligtvis mycket lättare att undvika. Och när du har beväpnat dig själv med ett bra anti-malware-verktyg har du skyddat dig från att låta din dator bli ett verktyg för anonyma hackare. Som med det verkliga ordet, kan en kombination av att utbilda dig själv och sunt förnuft ofta vara det bästa försvaret mot människor som vill göra dig skada.

Klicka här för att gå tillbaka till ExpressVPNs sekretessguider för internet

Vad är skadlig programvara?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.