Vad är metadata och vad betyder det?

[ware_item id=33][/ware_item]

Metadata är en term vi ser och hör mycket nuförtiden. För alla som är bekanta med grekiska eller latin är dess betydelse kanske inte uppenbar - eftersom "meta" på dessa språk handlar om förändring respektive position.


Men 'meta' i metadata är den moderna, självreferensiella typen - metadata är data om data. Det är data som beskriver sig själv, eller åtminstone objektet eller paketet det tillhör.

Den här guiden undersöker vad metadata är och vad den används för - inklusive konsekvenser för din integritet.

Metadata började i biblioteket

I ett nötskal, metadata används för att organisera information så det är lättare att upptäcka och användning.

Det började i bibliotek som ett sätt att katalogisera arkiverad information. Ja: det berömda Dewey Decimal System är ett tidigt exempel på metadata.

Bibliotekskatalogkort skulle innehålla systematiserade data om varje bok, till exempel:

  • Bokens titel
  • Dess författare
  • Ämneskategorin
  • En kort sammanfattning
  • En katalogkod som berättade biblioteksanvändare hur man hittar bokens plats

Idén bakom metadata har inte riktigt förändrats sedan det här systemet skapades. Det har precis blivit digitalt och används nu för allt från att organisera ditt filmbibliotek till dirigera internettrafik.

Du genererar metadata just nu

Nu vet du vad metadata kan göra, det är ganska enkelt att föreställa sig hur det kan användas för att organisera alla typer av digital information. Och det används verkligen på ett stort antal olika sätt. Här är några exempel på hur metadata används av tjänster du förmodligen använder varje dag.

E-post - Varje e-postmeddelande som du skickar och tar emot inkluderar avsändarens och mottagarens namn och e-postadress, den tid det skickades, IP-adressen den skickades från och andra meddelandespecifika uppgifter som ämnesraden. Metadata används för att skicka meddelandet till rätt plats och sedan organisera och visa det korrekt.

Telefon - Telefonnät använder metadata för att ansluta telefonsamtal och för att logga samtalsdata för fakturering och andra syften. Metadata kan innehålla samtalens nummer, samtalets tid och varaktighet och till och med GPS-platsen för de personer som pratar.

Använda sociala nätverk - Har du lagt märke till hur appar från tredje part du registrerar dig via Facebook eller Twitter alltid begär åtkomst till din grundläggande information, vänlista och mer? Vad de gör är att få tillgång till metadata lagrade av ditt sociala nätverkskonto för att identifiera dig. Dina Facebook-gillar och intressen kan också betraktas som personliga metadata om dig, som används av tjänsten för att rikta in annonser och sidförslag som kan intressera dig.

webbsidor - Metadata är ganska mycket det som gör webben sökbar. Typiska metadata på webbsidan innehåller sidtitel, en beskrivning, publicerat datum, nyckelord och mycket, mycket mer. Denna metadata används av sökmotorer för att katalogisera webben, så att du enkelt kan söka i den.

Bibliotek för digitala medier - Oavsett om du använder iTunes eller om du har en hemmamediaserver är det metadata som håller all din musik och dina filmer organiserade och snyggt visas. Typiska mp3-metadata inkluderar artistens namn, låttitel, albumnamn, släppningsår och mer.

Metadata används också i otaliga andra vardagstjänster - från att ta ett foto till att titta på kabel-TV.

Metadata får också internet att fungera

En annan mycket viktig användning av metadata är att styra och hantera internettrafik. Utan dessa metadata skulle ingen av informationen som vi skickar över internet komma dit den går.

Som du antagligen vet är att data som skickas över internet hackas upp i hanterbara "paket." Var och en av dessa paket måste ha information om sin destination, varifrån den kommer och hur den ska användas. Och du gissade det - varje paket som skickas över internet har metadata för att få det jobbet gjort.

Metadata och din integritet

Vid det här laget bör det vara tydligt att metadata verkligen är riktigt användbara. Men det finns något annat med metadata som vi alla måste vara medvetna om.

De flesta av metadataexemplen ovan - e-post, telefonsamtal, sociala nätverk och allmän webbläsning - innehåller personlig information om dig. Och dina personliga metadata överförs via internet och andra nätverk, där tredje parter kan komma åt det.

Personer som kan komma åt dina metadata inkluderar:

hackare - Skadliga tredje parter som får åtkomst till dina osäkra data kan använda den för att övervaka din aktivitet och stjäla från dig.

Statliga myndigheter - När byråer som NSA övervakar dina aktiviteter är de lagligt erhållna metadata de använder för att göra det.

marknadsförare - Tjänster som Facebook lagrar en enorm mängd personliga metadata om dig. Och eftersom Facebooks huvudsakliga inkomstkälla är reklam är det ganska uppenbart varför.

Var medveten om metadata och håll dig säker

Metadata finns överallt, och på många sätt gör det våra liv enklare och bättre. Men det är värt att komma ihåg att på internet och andra offentliga nätverk kan personliga metadata ses och användas på sätt som du kanske inte vet om.

När du använder digitala tjänster genererar du metadata om dig själv. VPN-säkerhet kan hjälpa till att skydda dina data från tredje parter. Men med metadatans allestädes närvarande natur är det något vi alla måste hålla oss medvetna om.

Klicka här för att gå tillbaka till ExpressVPNs sekretessguider för internet

Vad är metadata och vad betyder det?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.