Vad är ett betrodd leveransnätverk och hur fungerar de?

[ware_item id=33][/ware_item]

”Tillförlitlig” är i allmänhet ett subjektivt värde vi lägger på människor och saker vi tror att vi kan lita på. Vi baserar vårt förtroende på vad vi vet eller antar om hur troligt de är för att låta oss falla ned.


Det gäller till stor del också för betrodda leveransnätverk. Emellertid definierar termen också en specifik typ av nätverk, som skiljer sig från säkra leveransnätverk. EN betrodd leveransnätverkets anslutningar är fysiskt säkra från störningar. Ett säkert nätverk är inte fysiskt säkert och använder därför vanligtvis kryptering för att skydda data.

Det här inlägget tittar på vad ett betrodd leveransnätverk är, hur de fungerar och hur det skiljer sig från säkra nätverk som säkra VPN: er.

Tillförlitliga leveransnätverk är fysiskt säkra

Ett pålitligt leveransnätverk du redan använder är ditt kontor eller ditt hemnätverk. Du kan lita på det eftersom du är säker:

  •         Ingen har hackat routern från utsidan. Tack vare dina brandväggsloggar och trådlösa säkerhetssystem vet du att hackare inte har åtkomst till ditt nätverk.
  •         Tredje parter har inte placerat skadliga enheter i nätverket. Såvida inte din byggnad har brutits in, vet du att ditt nätverk inte har äventyrats.
  •         Alla datorer i nätverket är uppdaterade och säkra. Om du eller din IT-chef regelbundet underhåller dina system kan du vara säker på att alla kända sårbarheter har korrigerats.

Med andra ord, ett betrodd leveransnätverk är ett muromgärdat, fysiskt säkert nätverk som är helt under din kontroll. Det är denna fysiska säkerhet som definierar den som "betrodd."

... Men internet är inte fysiskt säkert

Vad händer när data lämnar ditt betrodda leveransnätverk och överförs via internet?

Din ISP: s internetanslutning är inte ett betrodd leveransnätverk. När du använder internet vet du när dina uppgifter har nått sin destination: webbsidan du begärde laddas eller om din videoöverföring visas på YouTube.

Men vad du inte vet är: hur kom datapaketen dit? Uppgifterna har troligen dirigerats över ett antal leveransnätverk. Det betyder att andra kanske har sett det och gjort en kopia.

Pålitliga VPN: er krypterar inte data

Om du vill skapa ett betrodd (dvs. fysiskt säkert) leveransnätverk på flera webbplatser är det inte ett alternativ att använda internet.

För att ditt breda nätverk ska vara "betrodd" måste det:

  •         Använd en privat, fysiskt säker nätverksanslutning mellan alla webbplatser
  •         Anslut endast till betrodda webbplatser, som hem- eller kontorsnätverket som beskrivs ovan
  •         Hantera och autentisera anslutningar med ett VPN

Eftersom de arbetar i nätverk där det underliggande leveransnätverket är fysiskt säkert, använder en betrodd VPN inte kryptering eller tunneling för att säkra data. Varför ska det göras, om du litar på att hackare inte kan bryta sig in i det?

Skillnaden mellan "betrodd" och "säker"

Säkra VPN: er fungerar inte pålitliga leveransnätverk. De kräver autentisering, tunnelbundna anslutningar och kryptering för att förhindra att tredje parter ser dina data.

Tillförlitliga leveransnätverk är fysiskt säkra, men därför begränsade i omfattning. Säkra VPN håller dig säker online.

För att återgå till ovanstående definition, hur "pålitlig" du anser att något nätverk borde bero på vad du vet om det - och hur troligt det är att låta dig.

Klicka här för att gå tillbaka till ExpressVPNs sekretessguider för internet

Vad är ett betrodd leveransnätverk och hur fungerar de?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.