Vad är Adware?

[ware_item id=33][/ware_item]

Om du har varit på en personlig dator någon gång under det senaste decenniet eller så har du troligtvis hört ordet "adware" som används i nyheterna eller sett det i, ironiskt nog, onlineannonser.


Termen "adware" härstammar från frasen "reklamstödad mjukvara" - ungefär som de gratis videor vi har direkt tillgång till online via YouTube och andra mjukvarutjänster som erbjuds i molnet.

I huvudsak kompenserar adware kostnaden för en mjukvara medan du fortfarande tillåter programvaruproducenter att tjäna vinst - naturligtvis tack vare annonserna. Men för många användare är adware i bästa fall en irritation. I värsta fall kan det vara en påträngande upplevelse och ett potentiellt säkerhetshot.

Vissa adware fungerar som en samlare av din surfhistorik - samla information om dina användningsvanor på internet i ett försök att visa "anpassade" annonser som är mer benägna att vädja till dig baserat på din surfhistorik.

Även om denna typ av annonsvisning kan vara riktigt irriterande, blir det värre. Vissa adware-program kan innehålla ytterligare programvara, kallad spyware, som är avsedd att fånga mer personlig information utöver din surfhistorik och skicka den tillbaka till brottslingar och / eller hackare.

Enkel adware, som inte innehåller spionprogram, fångar inte eller överför denna information. Emellertid är både adware och spyware ett avlopp för din dators resurser och, om tillräckligt med adware finns, kan din dator köra mycket långsamt.

Du har det. Hur kan du bli av med adware

Anerkända adware-stödda program gör det enkelt för dig att avinstallera dem. Adware-baserade program som inte är lika ansedda gör det inte lätt för dig att ta bort dem. De kör ofta som virus i din dator och eftersom du gick med på att låta dem köra genom att acceptera programvarans villkor kan antivirusprogram ofta inte upptäcka och / eller ta bort många adware-program.

Men vissa antivirustillverkare förbättrar sina erbjudanden genom att ge dig möjligheten att upptäcka adware oavsett hur det blev på din dator i första hand.

Om din antivirusprogramvara upptäcker adware på din dator finns det en god chans att den kan tas bort eller åtminstone i karantän bort från resten av din programvara och data. Om du har antivirusprogram som låter dig upptäcka adware är det viktigt att du aktiverar den. Eftersom din antivirusprogramvara upptäcker dessa program kan du välja att ignorera adware-program du litar på medan du hanterar och tar bort adware som du tror kan utgöra ett hot för ditt system.

Överväg att uppgradera för att undvika adware

Eftersom många adware-stödda program erbjuder betalda versioner som är annonsfria kan du överväga att uppgradera till dessa versioner för att undvika annonserna och eventuella säkerhets- eller irritationsproblem som de kan orsaka på vägen. Det bästa sättet är att veta så mycket du kan om programvara som stöds av adware innan du laddar ner och godkänner dess villkor.

Ofta är tredje parter ansvariga för annonserna i adware och att komma överens om deras villkor kanske inte är det bästa när det gäller din användarupplevelse. Till exempel, även om du tar bort en adware-baserad programvara, kan tredjepartsannonsprogramvaran förbli på din dator oupptäckt. Detta kan också vara fallet även om du uppgraderar och köper versionen av ett program som inte stöds av annonser.

Den sista raden i adware: skydda och utbilda dig själv

Det bästa skyddet mot risken för skadlig adware och spyware är en kombination av antivirusprogram och utbildning. Att veta vilka program som är och inte är pålitliga är det första steget i att minska hotet. Och även om du lyckas ladda ner ett skadligt adware-program kommer en bra antiviruslösning att varna dig och låta dig ta bort adware nästan omedelbart.

Klicka här för en mer omfattande guide för att bli av med adware.

Klicka här för att gå tillbaka till ExpressVPNs sekretessguider för internet

Vad är Adware?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.