Tor’s osannolika historia

[ware_item id=33][/ware_item]

Ta reda på hur Tor utvecklats från militärprojekt till anarkistisk älskling på bara några decennier.


Tor: De första åren

De amerikanska väpnade styrkorna har alltid förlitat sig på ett stort nätverk av spioner över hela världen för att samla in information. När denna information blev alltmer digital på 1990-talet, insåg byråerna hur värdefullt det skulle vara för deras tillgångar att kommunicera online.

Spioner behöver inte längre skrymmande radioapparater eller behöva dechiffrera meddelanden i tidningar för att få information. Men den amerikanska militären var också medveten om att hur Internet byggdes innebär allvarliga hot mot deras källars identitet och säkerhet. Det vore mycket lätt att upptäcka vem som kommunicerade med servrar som drivs av amerikansk underrättelse eller militär.

Föreställ dig att en icke-statlig organisation upptäcker att en av deras medlemmar ofta loggar in på medlemmar-forumet för en militärbas, eller ett stort företag som märker att en anställd ofta öppnar webbplatsen för en myndighet. Utan ett globalt nätverk som tillhandahåller anonymitet skulle spioner, polis och andra myndigheter inte kunna effektivt kommunicera med sina källor eller utföra dolda utredningar.

I mitten av 1990-talet började U.S. Naval Research Laboratory arbeta med en lösning. De började utveckla ett sätt att dirigera krypterad data genom ett nätverk av datorer placerade över hela världen. Denna routingsmetod skulle dölja både ursprung och destination för alla data. Efter 1997 utvecklades projektet ytterligare av Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).

Men hur skulle ett sådant nätverk verifiera sina användare? Och hur skulle ett sådant nätverk förbli oupptäckt? Vem annars skulle kunna tjäna på att få tillgång till det ocensurerade internet på ett anonymt sätt?

Offentligt verktyg istället för hemligt vapen

Vi kan spekulera vilt om dessa frågor, men för historiker är det svårt att avgöra vilka debatter de involverade militär- och underrättelsorganisationerna har genomgått, och vilka argument som övertygade dem att släppa programvaran för allmän användning under en fri licens 2002. ansvaret för att underhålla projektet överlämnades till Electronic Frontier Foundation (EFF), som sedan överlämnade kontrollen till Tor-projektet. Majoriteten av dess medel kommer fortfarande från USA: s regering, även om Sveriges regering också bidrar betydligt.

Skälen till regeringens engagemang i Tor-projektet är lika förvirrande som de är schizofrena. Regeringen vill fortsätta använda Tor-nätverket för att dölja källan till sina attacker, infiltrera medborgerliga rättigheter och för att möjliggöra för dess spioner att kommunicera underrättelser säkert och effektivt. Å andra sidan gav de allmänheten ett verktyg som skulle göra det möjligt för vem som helst att dölja källan till sina attacker och dölja eller information från regeringen.

Med och emot regeringen

Men för att kunna använda detta verktyg utan att väcka misstänksamhet måste regeringen främja Tor-nätverket som en befriande och stärkande teknik för dem som vill bryta sig fri från auktoritär kontroll. De behövde inte bara marknadsföra det genom att sprida ordet, utan också genom att göra programvaran verkligen effektiv och godkänd av samma människor som regeringen vill samla information om.

Regeringen behövde ge upp makten för att behålla makten. Denna komplicerade balans är förmodligen också anledningen till att den amerikanska regeringen har gjort sig själv ett namn som både en levande anhängare och våldsam angripare av denna teknik.

Organisationer som den amerikanska regeringen är inte helt homogena och består utan tvekan av aktörer som ärligt försöker skydda medborgerliga rättigheter, liksom de som vill stärka auktoritära strukturer.

rättvisans skalor

Kan en balans skapas mellan makt och frihet?

För att använda Tor-nätverket till vår fördel måste vi förstå hur det fungerar och vad begränsningarna är. Tor's öppen källkod tillåter oss att förstå exakt vad som händer under huven och granska genomförandet av säker kryptering.

Om du är intresserad av att läsa mer om utvecklingen av Tor, kolla in det ursprungliga forskningsdokumentet och tillkännagivandet om tor 0.0.0.

Vidare läsning

Läs mer om Tor med dessa artiklar:

  • En nybörjarguide till Tor
  • Hur Tor verkligen fungerar
  • Hur man använder Tor för att skydda din integritet
  • Snabbstart till Tor

Bild: Paul Hill / Dollar Photo Club

Tor's osannolika historia
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.