Hvordan fungerer offentlige nøkler og private nøkler?

[ware_item id=33][/ware_item]

Hvis du ikke er innen informasjonsteknologifeltet, er det en god sjanse for at detaljene i sikkerhetsprotokoller på nettet virker som et fremmed språk. Sikre sokkelag? Datakryptering? Offentlige og private nøkler? Hva betyr det hele?


Heldigvis er ikke det store bildet så vanskelig å forstå. Generelt må de vanligste formene for online sikkerhet forholde seg til offentlige og private nøkler. Basert på gjeldende standarder for websikkerhet brukes begge til å overføre sensitive data på nettet, for eksempel et kredittkort, på en sikker måte.

Forskjellen mellom offentlige nøkler og private nøkler

La oss fjerne den fancy terminologien og se på en ekte verden. EN offentlig nøkkel er som adressen til postkassen din. I teorien kan hvem som helst få tilgang til den, men de må vite hvor den er. EN privat nøkkel er som en hengelås der bare en person (avsenderen) kjenner kombinasjonen. La oss si at du vil gjøre et online kjøp. Du legger kredittkortnummeret ditt i en boks (en datapakke), legger en hengelås til den (din private nøkkel) og stikker den deretter i postkassen din (din offentlige nøkkel). Postmannen kommer for å hente den og bringe den til sin destinasjon (internett).

Husk nå at det er en hengelås på pakken. På den måten, selv om en skjemmende person tok pakken underveis, vil de fremdeles ikke kunne åpne den. En rent offentlig transaksjon mangler den sikkerheten, så hvis du visste hvor og når du skal være, kan du avskjære den.

Men tilbake til eksemplet. Postmannen bringer informasjonen til butikkens postkasse (butikkens offentlige nøkkel). Butikken legger deretter hengelåsen til pakken (butikkens private nøkkel) og sender den tilbake til deg. Nå kan du låse opp hengelåsen (privat nøkkel), men det er fremdeles butikkens private nøkkel på den - den er fremdeles sikker. Når du sender den tilbake til butikken, er det bare de som kjenner sin private nøkkel, slik at de trygt kan åpne hengelåsen og fjerne kredittkortinformasjonen din fra boksen uten å frykte at den blir kapret eller sett av feil person.

I online verden foregår alt dette mellom servere og nettlesere. Mens det er frem og tilbake overføring, sender disse utbruddene av datapakker elektronisk, så det å ta mellom datamaskinen og butikkens datamaskin tar brøkdel av sekunder. Denne protokollen er kjent som asymmetrisk kryptering, og det er standarden som de mest sensitive transaksjonene gjennomføres gjennom.

Det er to viktige ting for deg å vite som en tilfeldig bruker. Først, vet at du kan stole på den nyeste teknologien for å holde dine private detaljer trygge når du overfører sensitive data over internett takket være protokoller som dette. Sekund, måten å gjenkjenne dette på når dette skjer kommer fra et raskt blikk på nettleseren din. To ting vil endre seg når du bruker sikker overføring - du vil se et hengelåsikon et sted i nettleseren din (for eksempel på Google Chrome, det vises til venstre for URLen) og selve URL-en endrer prefikset fra http til https.

Når du ser dem, kan du føle deg sikker på at dataene dine overføres sikkert. Den første siden til dette er at hvis noen nettsteder ber om kritisk informasjon - kredittkortnummer, personnummer, mors pikenavn eller andre detaljer som kan brukes til å identifisere deg gjennom offisielle kanaler - sørg for at du ser de to synlige Endringer. Hvis du ikke ser dem, må du unngå å trykke på Send-knappen. Selv om det er en god sjanse for at ingen vil gjøre et "data drive-by" og stjele informasjonen din, vil du ikke være den uheldige statistikken i den situasjonen.

Klikk her for å gå tilbake til ExpressVPNs retningslinjer for personvern for internett

Hvordan fungerer offentlige nøkler og private nøkler?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.