Hvilken informasjon går gjennom mobile Wi-Fi-nettverk

[ware_item id=33][/ware_item]

Offentlig Wi-Fi er ganske bra, men det er langt fra sikkert og sjelden privat. Å forstå hvilken informasjon du deler med hvem hjelper deg å bruke Wi-Fi mer effektivt, reduserer risikoen for nettangrep og lar deg konfigurere enheten i henhold til dine preferanser.


MAC-adresser kan brukes til å identifisere enheten din

Når du kobler til et Wi-Fi-sted, gir telefonen sin MAC-adresse bort. Hvert nettverksgrensesnitt har en slik adresse, som brukes til å identifisere deg som en gjentatt bruker av et bestemt nettverk. Det kan også brukes til å identifisere deg på tvers av separate nettverk.

Fra iOS 8 har Apple-enheter begynt å kringkaste en falsk, randomisert MAC-adresse som gjør praksisen med å spore brukere vanskeligere. Det er imidlertid fortsatt mulig å identifisere enheten din som en iOS-enhet. Operativsystemet TAILS randomiserer også MAC-adresser som standard.

MAC-adresser kan også brukes til å øke sikkerheten til hjemmet eller kontoret ditt Wi-Fi. Du identifiserer enhetene du tillater på nettverket ditt med deres MAC-adresse, og hvitelist deretter enhetene, og blokkerer egentlig ukjente enheter fra nettverket.

Telefonen din vil også sannsynligvis overføre navnet sitt til Wi-Fi-tilgangspunktet. Som standard er dette ofte enten en beskrivelse av telefonen, navnet du oppga da du satte opp telefonen eller en kombinasjon av de to, for eksempel “Patricias iPhone”. Du kan fjerne eller endre dette navnet i enhetens innstillinger.

Wi-Fi-ruteren kan lese dataene dine når de går gjennom ruteren

Etter at du har koblet deg til et Wi-Fi-nettverk, er det viktig å huske på at ruteren kan lese alle dataene som går gjennom den. Dette bestandig inkluderer destinasjons-IP for all trafikk. Dette lar operatøren av Wi-Fi få en god ide om hvilke tjenester hver enhet bruker og hvilke nettsteder alle på nettverket besøker.

Hvis tilkoblingen ikke er kryptert med TLS (som indikert av en lås i adressefeltet), kan nettverksoperatøren også se innholdet i denne trafikken. Dette inkluderer e-post, chatter, passord og annen personlig informasjon. Det er viktig å alltid se etter TLS og aldri overføre sensitiv informasjon via en ukryptert forbindelse.

Å bruke en VPN eller Tor eliminerer nettverksleverandørens mulighet til å lese trafikken din, selv om de fremdeles kan estimere mengden data du bruker. Tor vil imidlertid bare beskytte netttrafikken din mens en VPN vil kryptere all trafikk som går til og fra enheten din.

Ukrypterte Wi-Fi-nettverk utsetter trafikken din for alle

Det er flere protokoller som brukes av Wi-Fi for å kryptere trafikk mellom ruteren og deg. Dessverre er ikke alle dem sikre. Faktisk bruker mange ikke kryptering i det hele tatt. Når du kobler til et Wi-Fi-tilgangspunkt som ikke krever passord for å koble til, er ingen av trafikken din kryptert. Dette betyr at online aktivitetene dine kan bli oppfanget av alle i nærheten. Dette er den sterkeste sikkerhetsrisikoen du kan møte i offentlig Wi-Fi, ettersom den utsetter deg for angrep ikke bare fra ruteren, men også fra datamaskiner i nærheten. Wi-Fi-nettverk som presenterer en påloggingsskjerm etter kobler du til ruteren, beskytter du heller ikke fra denne trusselen.

Denne risikoen er spesielt aktuelt for offentlige og gratis Wi-Fi-tilgangspunkter, for eksempel parker, flyplasser eller kaffebarer. Når du setter opp ditt eget Wi-Fi - uansett om du er hjemme eller på et offentlig sted - husk å alltid sette et pass, og velg en sikker protokoll i oppsettet, helst WPA2.

Å bruke en VPN vil beskytte deg mot denne trusselen, og på ikke-krypterte Wi-Fi-nettverk blir det spesielt viktig å bruke dem. Forsikre deg om at VPN bruker en protokoll med god kryptering, for eksempel OpenVPN eller IPSec.

Wi-Fi-nettverket kan gjette din plassering i en bygning

Ved å bruke signalstyrken på enheten over tid og i sammenligning med andre enheter, kan operatøren av et Wi-Fi-tilgangspunkt gjøre en god gjetning om hvor du er. Selv om dette kan brukes til å spore bevegelsene dine inne i en bygning eller i det offentlige rom, kan denne informasjonen bli veldig kraftig når den kobles til andre data de kan hente fra tilkoblingen din, for eksempel kjøpsrekorder i butikker eller CCTV-feeds.

Dette gjør at eieren av bygningen kan koble en IP til et kredittkortnummer, eller til og med et ansikt. Å forsvare seg mot det er vanskeligere, spesielt hvis du bruker mye tid på nettverket. Ideelt sett vil du alltid prøve å smelte sammen med mengden. Ikke vær lenger enn andre mennesker på en kafé, og ikke forsvinne inn i et hjørne av en bygning som er helt tom. Det kan også være i din beste interesse å finne steder som ikke er under videoovervåkning, men det er ikke alltid like lett.

I alle fall ikke kjøp med kredittkortet ditt når du prøver å beskytte identiteten din. Betal kontant, og ikke bruk apper som Uber for å komme til eller fra ditt sted.

Det kan være farlig å koble til et nettverk automatisk

Så lenge Wi-Fi på mobilenheten din er slått på, lytter den stadig til nettverkene den kan finne og vil prøve å koble til dem den koblet til før. Men den eneste måten å fortelle om det har koblet seg til et nettverk før eller ikke, er navnet på nettverket, og det kan lett forfalskes.

Det er ingen garanti for at et Wi-Fi-nettverk kalt ‘Starbucks’ faktisk drives av Starbucks. Faktisk kan hvem som helst enkelt sette opp et ondsinnet nettverk med det navnet, noe som gjør det slik at alle enheter som går forbi som vanligvis kobles til Starbucks Wi-Fi, automatisk kobles til.

Når den er tilkoblet, avslører enheten navnet til ruteren, og noen av tjenestene du bruker kan potensielt automatisk aktiveres. Hvis den ikke er kryptert, kan denne informasjonen leses av operatøren av Wi-Fi-nettverket og andre rundt deg.

Videre lesning

Lær mer om farene ved mobil Wi-Fi med disse artiklene:

  • Mobilinnstillinger som påvirker ditt personvern
  • Hvordan å lade mobiltelefonen din utsetter det for risiko
  • Farene ved å trekke inn plasseringen din, avskjære samtaler, SMS
  • Låse enheten
  • Slik sikrer du mobilappene dine
Hvilken informasjon går gjennom mobile Wi-Fi-nettverk
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.