Hva er spionvare?

[ware_item id=33][/ware_item]

Spyware er kanskje den mest passende navnet programvare innen databehandling. Det er ethvert program som lusker skjult på datamaskinen din og lurer på din private informasjon uten at du vet det. Akkurat som en virkelig spion.


Typisk spionvare utfører ikke spionasje i James Bond-stil. Den er der for å stjele informasjonen din for forfatterens dårlige gevinst.

Du vil ikke ha spyware i livet ditt. Så det er verdt å lære seg hva spyware er, hva som kan skje når datamaskinen din er infisert, og hvordan du fjerner den.

Spyware kommer i mange varianter

Siden begrepet “spyware” dekker ethvert program som skjult stjeler informasjonen din, er effekten av den mangfoldige og mange. Vanlige eksempler inkluderer:

Tyveri av personlig informasjon - Spyware har vært kjent for å spore og overføre alt fra kredittkortdetaljer og påloggingsinformasjon til chat-økter. Informasjonen kan da brukes til identitetstyveri og svindel.

Målrettet annonsering - Programvaren sporer nettsteder du besøker og rapporterer informasjonen tilbake til en tredjepart, som bruker dataene til å levere relevante annonseinntrykk. Hvis disse funksjonene er integrert i adware, kan programvaren i seg selv levere uønskede popup-annonser på skjermen.

Tilknyttet svindel - Tilknyttede markedsførere og nettverk har blitt utsatt for angrep fra spionprogramvare, som erstattet ekte tilknyttede selskaper med ID-er som tilhører spyware-eieren. Resultatet er at spyware-eieren mottar inntektene for det tilknyttede markedsførers harde arbeid.

Hvordan spyware kan infisere datamaskinen din

Spyware skiller seg vanligvis fra virus og ormer ved at den ikke prøver å overføre seg selv fra en datamaskin til en annen. Infeksjon skjer vanligvis via:

  • bundling med annen programvare, hvilke brukere som blir lurt til å laste ned og installere
  • Sikkerhetsproblemer i nettlesere og annen programvare, som utnyttes av ondsinnede nettsteder som brukere lures til å besøke
  • Trojanske hester skjult i e-postvedlegg og andre nedlastinger, som brukerne blir dypt til å tro er legitime filer

Undercover-drift

Rootkit-teknologier: Når et stykke spyware har infisert datamaskinen din, vil den vanligvis bruke rootkit-teknologier for å skjule seg selv. Dette gjør det vanskeligere å oppdage og fjerne.

Deaktivere sikkerhet: På Windows-systemer blir brukere ofte smittet når de bruker en konto med administratorrettigheter. Dette gjør at spionprogramvaren også kjører med administratorrettigheter, og gir den full tilgang til systemet. Spyware kan da deaktivere brannmurer og antivirusprogramvare, åpne døren for ytterligere infeksjoner og forhindre automatisk fjerning av spyware.

Tegn på at datamaskinen din kan være infisert

Tregt system: Datamaskiner går ofte saktere etter å ha blitt smittet med spyware. Dette er fordi spyware bruker systemressurser, som vanligvis vil være tilgjengelige for andre programmer, for å spore og overføre din personlige informasjon.

Uønskede popup-annonser: Når spyware er kombinert med adware, kan det oversvømme skjermen med annonser. Hvis du får mange popup-vinduer uten åpenbar grunn, er datamaskinen din sannsynligvis infisert.

Uønsket webside- og søkeomdirigeringer: Noen spyware, som den beryktede CoolWebSearch, kan kapre nettleseren din og kontrollere hjemmesiden og søkeresultatene. Hvis det ser ut til at nettleseren din har gått bra, er spyware den sannsynlige årsaken.

Hvordan fjerne spyware

Selv om spyware skiller seg fra et virus i hvordan det sprer seg og hva det gjør, innebærer fjerning av spyware stort sett de samme trinnene. Bruk systemverktøy som Windows Defender eller antivirusprogramvaren din for å oppdage og fjerne den. Og forhindre infeksjon ved å være forsiktig med webnedlastinger og e-postvedlegg.

Klikk her for å gå tilbake til ExpressVPNs retningslinjer for personvern for internett

Hva er spionvare?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.