Hur man tar bort Adware

[ware_item id=33][/ware_item]

Adware är inte i sig dåligt. All mjukvara med inbäddad reklam är i princip adware. Och det inkluderar många legitima och användbara program, som finansieras av annonser och därför är gratis att använda.


Tyvärr är inte alla adware så vänlig. En del skadlig programvara översvämmar din PC-skärm med oönskade popup-fönster. Andra gratisapplikationer och onlinetjänster irriterar dig helt enkelt med för många annonser.

Naturligtvis vill du bli av med sådant invasivt skräp. Här är några tips för hur du hanterar olika typer av skadliga och irriterande adware.

När adware är skadlig programvara

Den mest hotande adware är den typ som inte gör annat än att visa oändliga popup-annonser på skrivbordet. Det är i huvudsak skadlig programvara. En del av denna adware, känd som spyware, stjäl också dina uppgifter och skickar den till en tredje part.

Din dator är sannolikt infekterad med den här typen av adware om:

  • Pop-ups visas när du inte ens har startat ett program. Adware körs i bakgrunden från start.
  • Annonserna är för vuxenwebbplatser och andra tveksamma kampanjer. Vissa skadliga reklamprogram annonserar också legitima produkter.
  • Du är inte säker på hur programmet kom på din dator. Malware och spyware distribueras ofta genom trojanska hästar, webbläsares sårbarheter, falska nedladdningar och andra besvärliga medel.

Hur man tar bort skadlig adware

Eftersom skadlig adware är utformad för att hitta vägen till din dator och stanna där, sakta köra dig nötter, är det inte alltid lätt att ta bort det. Programmet kan använda rootkit-teknologier för att dölja dess filer och aktivitet. Så det handlar inte bara om att avinstallera programmet via Windows Kontrollpanel eller skräp det i OS X.

Lyckligtvis finns det många andra sätt att ta bort och försvara mot adware.

Dina operativsystem - Malware är ett så allmänt hot idag att stora operativsystem har sina egna inbyggda verktyg för borttagning. Windows erbjuder "Malicious Software Removal Tool", som skannar och tar bort känd adware. Mac OS X skannar också automatiskt nedladdningar och karantän kända hot. Se till att ditt system är uppdaterat, eller att dessa verktyg inte fungerar korrekt.

Tredjeparts säkerhetsprogramvara - Populära säkerhets- och antivirussviter som Norton, Kaspersky och McAfee inkluderar alla verktyg för upptäckt och borttagning av adware. Återigen, se till att dessa program är uppdaterade med de senaste definitionerna. Om du tror att din dator är infekterad kör du en skanning. Du kan också kolla in de bästa gratis antivirusalternativen.

Verktyg för borttagning av adware - Det finns också ett stort utbud av program att ladda ner, som är specifikt utformade för att ta bort adware. Det bästa av allt är att många av dessa program är gratis. Populära gratisverktyg inkluderar Spybot Search & Destroy, Combofix and HijackThis.

Kontrollera ditt borttagningsverktygs rykte först

Bara se till att du använder ett välrenommerat verktyg för borttagning av adware. Malware är ofta förklädda som gratis nedladdningar som påstår sig erbjuda dig ett gratis virusscannings- eller adware-borttagningsverktyg. Dessa nedåtriktade nedladdningar av säkerhetsprogramvara infekterar faktiskt din dator med mer skadlig programvara.

Kontrollera recensioner på din favoritwebbplats för teknikgranskning innan du laddar ner program du aldrig har hört talas om. Du får en mycket bättre uppfattning om vilka verktyg som är värda din tid.

Låt dig inte luras igen

Det gäller även för nedladdning av program i allmänhet. Det bästa sättet att hålla sig utan adware är att undvika att smittas.

  • Undersök rykte för nya program innan du laddar ner dem
  • Var försiktig när du laddar ner något från okända webbplatser och fildelningstjänster
  • Installera säkerhetsprogramvara som automatiskt skannar nya filer efter adware och andra infektioner, om du vill vara extra försiktig

Rösta med fötterna på legitim adware

Slutligen är skadlig adware inte den enda typen som kan irritera. När ett riktigt program eller onlinetjänst bombarderar dig med för många annonser, ta bort det eller sluta använda det. I många fall kommer en uppgradering till en premiumversion av programvaran att ta bort annonserna.

Klicka här för att gå tillbaka till ExpressVPNs sekretessguider för internet

Hur man tar bort Adware
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.