Hur fungerar offentliga nycklar och privata nycklar?

[ware_item id=33][/ware_item]

Om du inte befinner dig inom området informationsteknik, finns det en god chans att detaljerna i säkerhetsprotokoll online verkar vara ett främmande språk. Säkra sockelskikt? Datakryptering? Offentliga och privata nycklar? Vad betyder allt?


Lyckligtvis är den stora bilden inte så svår att förstå. I allmänhet måste de vanligaste formerna för online-säkerhet handla om offentliga och privata nycklar. Baserat på de nuvarande standarderna för webbsäkerhet används båda för att säkert överföra känslig information online, till exempel ett kreditkort.

Skillnaden mellan offentliga nycklar och privata nycklar

Låt oss ta bort den snygga terminologin och titta på en verklig analogi. EN offentlig nyckel är som adressen till din brevlåda. I teorin kan vem som helst få tillgång till den men de måste veta var den är. EN privat nyckel är som ett hänglås där bara en person (avsändaren) känner till kombinationen. Låt oss säga att du vill göra ett köp online. Du lägger ditt kreditkortsnummer i en ruta (ett datapaket), lägger till ett hänglås i det (din privata nyckel) och håller sedan fast det i din brevlåda (din offentliga nyckel). Postmästaren kommer att hämta den och ta den till sin destination (internet).

Tänk nu på att det finns en hänglås i paketet. På så sätt, även om någon besviken person tog paketet på väg, skulle de fortfarande inte kunna öppna det. En rent offentlig transaktion saknar den säkerheten, så om du visste var och när du ska vara, kan du fånga den.

Men tillbaka till exemplet. Postmästaren tar med sig informationen till butikens postlåda (butikens allmänna nyckel). Butiken lägger sedan sitt hänglås till paketet (butikens privata nyckel) och skickar tillbaka det till dig. Nu kan du låsa upp ditt hänglås (privat nyckel) men det finns fortfarande butikens privata nyckel - det är fortfarande säkert. När du skickar tillbaka till butiken, är det bara de som känner till sin privata nyckel, så att de på ett säkert sätt kan öppna hänglåset och ta bort dina kreditkortsuppgifter från lådan utan någon rädsla för att den kapas eller ses av fel person.

I onlinevärlden sker allt detta mellan servrar och webbläsare. Medan det finns fram och tillbaka överföring, sänder dessa skur av datapaket elektroniskt, så att flytta mellan din dator och butikens dator tar bråk av sekunder. Detta protokoll kallas asymmetrisk kryptering, och det är standarden genom vilken de mest känsliga transaktionerna sker.

Det finns två viktiga saker för dig att veta som en tillfällig användare. Först, vet att du kan lita på den senaste tekniken för att hålla dina privata detaljer säkra vid överföring av känslig information över internet tack vare protokoll som detta. Andra, sättet att känna igen detta när detta händer kommer snabbt från din webbläsare. Två saker kommer att förändras när du använder säker överföring - du ser en hänglåsikon någonstans i din webbläsare (till exempel på Google Chrome visas den till vänster om URL: n) och själva URL: n ändrar dess prefix från http till https.

När du ser dessa kan du känna dig säker på att dina data överförs säkert. Bakifrån till detta är att om någon webbplats ber om kritisk information - kreditkortsnummer, personnummer, mammas jungfrun eller andra detaljer som kan användas för att identifiera dig genom officiella kanaler - se till att du ser dessa två synliga ändringar. Om du inte ser dem, avstå från att slå på Skicka-knappen. Det finns en god chans att ingen kommer att göra en "data drive-by" och stjäla din information, men du vill inte vara den oturliga statistiken i den situationen.

Klicka här för att gå tillbaka till ExpressVPNs sekretessguider för internet

Hur fungerar offentliga nycklar och privata nycklar?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.