3 sätt att skydda din surfhistorik från Internetleverantörer

[ware_item id=33][/ware_item]

Den 3 april 2017 undertecknade president Donald Trump en lag som effektivt rullar tillbaka Obama-era-förordningar som placerats på internetleverantörer och hur de samlar in och delar dina data.


Under rollbacks, internetleverantörer som Comcast, AT&T och Verizon kan samla in och sälja kundmetadata, inklusive:

  • Din plats
  • Vilka appar du använder
  • Vilka webbplatser du besöker

Tyvärr är det fortfarande oklart exakt vad Internetleverantörer gör med dina uppgifter. Tredjepartsmarknadsförare och annonsörer betalar högsta dollar för en persons surfvanor, men det kan finnas en mer avskämd sida för hur företag tjänar på din privata information.

Det är värre att dessa internetleverantörer inte är skyldiga att informera dig om hur de hanterar dina uppgifter. Enligt EFF-anställd Jeremy Gillula, "Din Internetleverantör kan sälja din trafik utan något tillstånd, och det är oklart om de ens skulle behöva berätta att de gjorde det."

Låt inte din Internetleverantör få tillgång till eller sälja dina personuppgifter. Här är tre saker du kan göra för att skydda din integritet.

1. Bläddra i Tor-nätverket

Tor-nätverket (även känt som den mörka webben) är det säkraste och mest anonyma sättet att surfa online. Tor dirigerar din internettrafik genom en slumpmässig serie olika servrar ("noder") för att dölja ursprunget till dina data och dölja din identitet.

Tor-nätverket har utvecklats av den amerikanska marinen och har sedan dess blivit ett ideellt verktyg som skyddar användarnas anonymitet.

Läs mer om hur du använder Tor med den här nybörjarguiden till Tor.

2. Använd ett VPN (och håll det anslutet)

Ett av de enklaste och mest effektiva sätten att kringgå din ISP: s nyfikna ögon är att använda ett VPN. När du ansluter till en VPN-server kan du maskera din IP-adress och plats och omdirigera din nätverkstrafik genom en krypterad tunnel. Med ett VPN kan du bläddra utan att oroa dig för att din internetleverantör samlar in din surfhistorik och personlig information.

Även om din surfinformation är säker när du är ansluten till ett VPN, undrar du kanske: Vad händer om VPN-anslutningen tappar? En pålitlig VPN har en kill switch som stoppar all internettrafik till och från din dator tills din anslutning till VPN är aktiv igen.
Att lägga till ditt VPN till en router kommer också att kryptera och skydda alla enheter som är anslutna till den. (Du kan läsa mer om hur du ställer in ett VPN för din router här.)

3. Byt till en mer integritetsmedveten Internet-leverantör

Medan internetgiganter som Comcast är ökända för att ha lite hänsyn till kund anonymitet, finns det andra internetleverantörer som tar en mer hands-off strategi när det gäller din integritet.

Mindre kända internetleverantörer som Sonic erbjuder gigabitfiberinternet samtidigt som du bevarar din integritet. Ännu bättre är att de bevarar datainsamlingen till ett minimum och spårar inte dina surfvanor Plus, de är en stämma för integritetsskydd.

Kontrollera vilka ISP-alternativ som finns tillgängliga i ditt område. Gå om möjligt med en tjänst vars integritetsvärden är i linje med din.

Allmänna integritetstips

Utöver ovanstående är några generella tips för att hålla din information privat.

1. Använd HTTPS överallt

Eftersom hälften av internet fortfarande är okrypterat, var noga med att se till att du surfar på säkra webbplatser. Ladda ner HTTPS Everywhere webbläsartillägg för att automatiskt skriva om dina webbläsarförfrågningar för att kryptera all din surfningstrafik.

HTTPS Everywhere är skapat genom ett partnerskap mellan EFF och Tor-projektet och är ett enkelt och diskret sätt att hjälpa till att hålla dina data säkra.

2. Blockera spårare

Många företag använder kakor och annonser för att spåra webbplatserna du besöker. Lyckligtvis blockerar Privacy Badger annonser och cookies så att webbplatser inte kan hålla koll på dina surfvanor.

Medan Privacy Badger hjälper till att blockera spårare och oönskade skript, använder uBlock Origin mindre minne för att öka webbläsarens hastigheter och hindrar de irriterande annonserna från att dyka upp i din webbläsare.

Det bästa av allt är att de är både gratis och enkla att installera.

Säker och glad surfning, alla!

3 sätt att skydda din surfhistorik från Internetleverantörer
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.