Wat is metadata en wat betekent het?

[ware_item id=33][/ware_item]

Metadata is een term die we tegenwoordig veel zien en horen. Voor iedereen die bekend is met Grieks of Latijn, is de betekenis ervan misschien niet duidelijk - omdat in die talen ‘meta’ respectievelijk over verandering en positie gaat.


Maar de ‘meta’ in metadata is van het moderne, zelfverwijzende type - metadata zijn gegevens over gegevens. Het zijn gegevens die zichzelf beschrijven, of op zijn minst het object of pakket waartoe het behoort.

Deze gids onderzoekt wat metadata is en waarvoor het wordt gebruikt - inclusief implicaties voor uw privacy.

Metadata begon in de bibliotheek

In een notendop, metadata wordt gebruikt om informatie te organiseren, zodat het gemakkelijker te ontdekken is en gebruiken.

Het begon in bibliotheken, als een manier om gearchiveerde informatie te catalogiseren. Ja: het beroemde Dewey Decimal-systeem is een vroeg voorbeeld van metagegevens.

Bibliotheekcataloguskaarten zouden gesystematiseerde gegevens over elk boek bevatten, zoals:

  • De titel van het boek
  • De auteur
  • De onderwerpcategorie
  • Een korte samenvatting
  • Een cataloguscode die bibliotheekgebruikers vertelde hoe ze de locatie van het boek konden vinden

Het idee achter metadata is niet echt veranderd sinds dit systeem is gemaakt. Het is gewoon digitaal geworden en wordt nu gebruikt voor alles, van het organiseren van uw filmbibliotheek tot het regelen van internetverkeer.

U genereert nu metagegevens

Nu je weet wat metadata kan doen, is het vrij eenvoudig om je voor te stellen hoe het kan worden gebruikt om allerlei digitale informatie te organiseren. En het wordt echt op heel veel verschillende manieren gebruikt. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe metagegevens worden gebruikt door services die u waarschijnlijk elke dag gebruikt.

E-mail - Elke e-mail die u verzendt en ontvangt, bevat de naam en het e-mailadres van de afzender en ontvanger, het tijdstip waarop het is verzonden, het IP-adres van waaruit het is verzonden en andere berichtspecifieke gegevens zoals de onderwerpregel. De metagegevens worden gebruikt om het bericht naar de juiste plaats te verzenden en het vervolgens correct te ordenen en weer te geven.

Telefoon - Telefoonnetwerken gebruiken metadata om telefoongesprekken te verbinden en om oproepgegevens te loggen voor facturering en andere doeleinden. Metagegevens kunnen het nummer van de beller, de tijd en duur van het gesprek bevatten, en zelfs de GPS-locatie van de mensen die praten.

Sociaal netwerken - Heb je gemerkt hoe apps van derden waarvoor je je aanmeldt via Facebook of Twitter altijd toegang vragen tot je basisinformatie, vriendenlijst en meer? Wat ze doen, is toegang krijgen tot de metadata die zijn opgeslagen door uw sociale netwerkaccount om u te identificeren. Uw Facebook-likes en -interesses kunnen ook worden beschouwd als persoonlijke metadata over u, die door de service worden gebruikt om advertenties en paginasuggesties te interesseren die u mogelijk interesseren.

webpagina's - Metadata is vrijwel wat het web doorzoekbaar maakt. Typische metagegevens van webpagina's omvatten de paginatitel, een beschrijving, de gepubliceerde datum, trefwoorden en nog veel, veel meer. Deze metagegevens worden door zoekmachines gebruikt om het web te catalogiseren, zodat u er gemakkelijk naar kunt zoeken.

Digitale mediabibliotheken - Of u iTunes nu gebruikt of een mediaserver voor thuisgebruik, het zijn metagegevens die al uw muziek en films georganiseerd en mooi weergegeven houden. Typische mp3-metagegevens omvatten de naam van de artiest, de titel van het nummer, de albumnaam, het jaar van uitgave en meer.

Metagegevens worden ook in talloze andere alledaagse diensten gebruikt - van het nemen van een foto tot het kijken naar kabel-tv.

Metadata zorgt er ook voor dat internet werkt

Een ander zeer belangrijk gebruik van metadata is het sturen en verwerken van internetverkeer. Zonder deze metagegevens zou geen van de informatie die we via internet verzenden, kunnen komen waar het naartoe gaat.

Zoals u waarschijnlijk weet, worden gegevens die via internet worden verzonden, gehackt in beheersbare 'pakketten'. Elk van deze pakketten moet informatie bevatten over de bestemming, waar het vandaan komt en hoe het moet worden gebruikt. En je raadt het al - elk pakket dat via internet wordt verzonden, bevat metagegevens om die klus te klaren.

Metadata en uw privacy

Het zou nu duidelijk moeten zijn dat metagegevens echt, echt nuttig zijn. Maar er is iets anders met metadata waar we ons allemaal bewust van moeten zijn.

De meeste voorbeelden van metagegevens hierboven - e-mail, telefoongesprekken, sociale netwerken en algemene webbrowsen - bevatten persoonlijke informatie over u. En uw persoonlijke metadata worden verzonden via internet en andere netwerken, waar derden toegang tot hebben.

Mensen die mogelijk toegang hebben tot uw metadata zijn onder meer:

hackers - Kwaadwillende derde partijen die toegang hebben tot uw onbeveiligde gegevens kunnen deze gebruiken om uw activiteit te volgen en van u te stelen.

Overheidsinstellingen - Wanneer bureaus zoals de NSA uw activiteiten monitoren, gebruiken ze de wettelijk verkregen metadata die ze daarvoor gebruiken.

marketeers - Services zoals Facebook slaan enorm veel persoonlijke metadata over jou op. En omdat de belangrijkste inkomstenbron van Facebook reclame is, is het vrij duidelijk waarom.

Wees je bewust van metadata en blijf veilig

Metadata is overal en in veel opzichten maakt het ons leven eenvoudiger en beter. Maar het is de moeite waard eraan te denken dat op internet en andere openbare netwerken persoonlijke metadata kunnen worden gezien en gebruikt op manieren die u misschien nog niet kent.

Wanneer u digitale services gebruikt, genereert u metagegevens over uzelf. VPN-beveiliging kan uw gegevens beschermen tegen derden. Maar met de alomtegenwoordige aard van metadata vandaag, is het iets waar we allemaal bewust van moeten blijven.

Klik hier om terug te gaan naar de privacygidsen van ExpressVPN

Wat is metadata en wat betekent het?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.