Wat is Adware?

[ware_item id=33][/ware_item]

Als u het afgelopen decennium op een persoonlijke computer bent geweest, heeft u waarschijnlijk de term 'adware' in het nieuws gebruikt of, ironisch genoeg, in online advertenties gezien.


De term "adware" is afgeleid van de uitdrukking "door advertenties ondersteunde software" - net als de gratis video's die we via YouTube en andere softwarediensten die in de cloud worden aangeboden, direct online toegankelijk hebben.

In wezen compenseert adware de kosten van een stukje software, terwijl softwaremakers toch winst kunnen maken - dankzij de advertenties natuurlijk. Maar voor veel gebruikers is adware op zijn best een ergernis. In het slechtste geval kan het een opdringerige ervaring zijn en een potentiële bedreiging voor de veiligheid.

Sommige adware werkt als een verzamelaar van uw surfgeschiedenis - het verzamelen van informatie over uw internetgebruiksgewoonten in een poging om “aangepaste” advertenties weer te geven die u waarschijnlijk aanspreken op basis van uw browsegeschiedenis.

Hoewel dit type advertentieweergave echt vervelend kan zijn, wordt het erger. Sommige adware-programma's kunnen extra software bevatten, spyware genaamd, die bedoeld is om meer persoonlijke informatie te verzamelen buiten uw browsegeschiedenis en deze terug te sturen naar criminelen en / of hackers.

Eenvoudige adware, die geen spyware bevat, legt deze gegevens niet vast of verzendt deze niet. Zowel adware als spyware zijn echter een belasting van de bronnen van uw computer en kunnen, als er voldoende adware aanwezig is, ervoor zorgen dat uw computer erg traag wordt.

Jij hebt het. Nu, hoe kom je van adware af

Gerenommeerde door adware ondersteunde programma's maken het eenvoudig om ze te verwijderen. Op adware gebaseerde programma's die niet zo gerenommeerd zijn, maken het u niet gemakkelijk om ze te verwijderen. Ze worden vaak als virussen op uw computer uitgevoerd en omdat u ermee instemde ze te laten werken door de voorwaarden van de software te accepteren, zijn antivirusprogramma's vaak niet in staat om veel adware-programma's te detecteren en / of te verwijderen.

Maar sommige antivirusmakers verbeteren hun aanbod door u de optie te geven om adware te detecteren, ongeacht hoe het in de eerste plaats op uw computer is gekomen.

Als uw antivirussoftware adware op uw computer detecteert, is de kans groot dat deze kan worden verwijderd of op zijn minst in quarantaine kan worden geplaatst buiten de rest van uw software en gegevens. Als u antivirussoftware hebt waarmee u adware kunt detecteren, is het belangrijk dat u deze inschakelt. Aangezien uw antivirussoftware deze programma's detecteert, kunt u ervoor kiezen om adware-programma's die u vertrouwt te negeren terwijl u de adware aanpakt en verwijdert waarvan u denkt dat deze een bedreiging voor uw systeem kan vormen.

Overweeg een upgrade uit te voeren om adware te voorkomen

Omdat veel door adware ondersteunde programma's betaalde versies bieden die advertentievrij zijn, wilt u misschien een upgrade naar deze versies overwegen om de advertenties en eventuele beveiligings- of ergernisproblemen die ze op de weg kunnen veroorzaken te voorkomen. Het beste is om zoveel mogelijk te weten over door adware ondersteunde software voordat u de voorwaarden downloadt en ermee akkoord gaat.

Vaak zijn derden verantwoordelijk voor de advertenties in adware en is het misschien niet het beste wat betreft uw gebruikerservaring. Zelfs als u bijvoorbeeld een op adware gebaseerd stuk software verwijdert, blijft de software voor het weergeven van advertenties van derden mogelijk onopgemerkt op uw computer. Dit kan ook het geval zijn, zelfs als u een upgrade uitvoert en de versie koopt van een programma dat niet door advertenties wordt ondersteund.

De bottom line op adware: bescherm en leer jezelf

De beste bescherming tegen de mogelijkheid van schadelijke adware en spyware is een combinatie van antivirussoftware en educatie. Weten welke programma's wel en niet betrouwbaar zijn, is de eerste stap om de dreiging te verminderen. En zelfs als het u lukt om een ​​kwaadaardig adware-programma te downloaden, waarschuwt een goede antivirusoplossing u en kunt u adware vrijwel onmiddellijk verwijderen.

Klik hier voor een uitgebreidere handleiding voor het verwijderen van adware.

Klik hier om terug te gaan naar de privacygidsen van ExpressVPN

Wat is Adware?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.