Hoe Adware te verwijderen

[ware_item id=33][/ware_item]

Adware is niet intrinsiek slecht. Alle software met ingebedde advertenties is in feite adware. En dat omvat vele legitieme en nuttige programma's, die worden gefinancierd door advertenties en daarom gratis te gebruiken zijn.


Helaas is niet alle adware zo vriendelijk. Sommige malware overspoelt uw pc-scherm met ongewenste pop-ups. Andere gratis applicaties en online services irriteren je gewoon met te veel advertenties.

Natuurlijk wilt u zich ontdoen van dergelijk invasief afval. Hier zijn enkele tips voor het omgaan met verschillende soorten kwaadaardige en irritante adware.

Wanneer adware malware is

De meest bedreigende adware is van het type dat niets anders doet dan eindeloze pop-upadvertenties op uw bureaublad weergeven. Het is in wezen malware. Sommige van deze adware, ook bekend als spyware, steelt ook uw gegevens en stuurt deze naar een derde partij.

Uw computer is waarschijnlijk besmet met dit soort adware als:

  • Pop-ups verschijnen wanneer u nog geen programma hebt gestart. De adware wordt vanaf het opstarten op de achtergrond uitgevoerd.
  • De advertenties zijn voor sites voor volwassenen en andere dubieuze promoties. Sommige kwaadaardige adware maakt ook reclame voor legitieme producten.
  • Je weet niet zeker hoe het programma op je computer is gekomen. Malware en spyware worden vaak verspreid via Trojaanse paarden, browserkwetsbaarheden, valse downloads en andere snode manieren.

Hoe schadelijke adware te verwijderen

Omdat kwaadaardige adware is ontworpen om zijn weg te vinden naar uw computer en daar te blijven, u langzaam gek te maken en te verwijderen, is niet altijd gemakkelijk. Het programma kan rootkit-technologieën gebruiken om zijn bestanden en activiteiten te verbergen. Het is dus niet alleen een kwestie van het verwijderen van het programma via het Configuratiescherm van Windows of het weggooien in OS X.

Gelukkig zijn er veel andere manieren om adware te verwijderen en te verdedigen.

De tools van uw besturingssysteem - Malware is tegenwoordig zo'n grote bedreiging dat grote besturingssystemen hun eigen ingebouwde verwijderingstools hebben. Windows biedt "Malicious Software Removal Tool", waarmee bekende adware wordt gescand en verwijderd. Mac OS X scant ook automatisch downloads en plaatst bekende bedreigingen in quarantaine. Zorg ervoor dat uw systeem up-to-date is, anders werken deze tools niet correct.

Beveiligingssoftware van derden - Populaire beveiligings- en antivirussuites zoals Norton, Kaspersky en McAfee bevatten allemaal adware-detectie- en verwijderingstools. Nogmaals, zorg ervoor dat deze programma's up-to-date zijn met de nieuwste definities. Als u denkt dat uw computer is geïnfecteerd, voert u een scan uit. U kunt ook de beste gratis antivirusopties bekijken.

Hulpprogramma's voor het verwijderen van adware - Er is ook een enorm scala aan programma's beschikbaar om te downloaden, die specifiek zijn ontworpen om adware te verwijderen. Het beste van alles is dat veel van deze programma's gratis zijn. Populaire gratis tools zijn Spybot Search & Destroy, Combofix en HijackThis.

Controleer eerst de reputatie van uw verwijderingsprogramma

Alleen maar zorg ervoor dat u een gerenommeerd hulpprogramma voor het verwijderen van adware gebruikt. Malware wordt vaak vermomd als gratis downloads die beweren u een gratis virusscan of adware-verwijderingshulpprogramma te bieden. Deze frauduleuze downloads van beveiligingssoftware zullen uw computer zelfs infecteren met meer malware.

Controleer beoordelingen op je favoriete technische beoordelingssite voordat je programma's downloadt waar je nog nooit van hebt gehoord. U krijgt een veel beter idee van welke tools uw tijd waard zijn.

Laat je niet meer voor de gek houden

Dat geldt ook voor het downloaden van programma's in het algemeen. De beste manier om adware-vrij te blijven, is om te voorkomen dat u geïnfecteerd raakt.

  • Onderzoek de reputatie van nieuwe programma's voordat u ze downloadt
  • Wees voorzichtig wanneer u iets downloadt van onbekende websites en services voor het delen van bestanden
  • Installeer beveiligingssoftware die nieuwe bestanden automatisch scant op adware en andere infecties, als u extra voorzichtig wilt zijn

Stem met je voeten op legitieme adware

Ten slotte is kwaadaardige adware niet het enige dat kan irriteren. Wanneer een echt programma of online service u bombardeert met te veel advertenties, verwijdert u het of stopt u ermee. In veel gevallen worden de advertenties verwijderd bij een upgrade naar een premiumversie van de software.

Klik hier om terug te gaan naar de privacygidsen van ExpressVPN

Hoe Adware te verwijderen
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.