3 manieren om uw browsegeschiedenis tegen ISP’s te beschermen

[ware_item id=33][/ware_item]

Op 3 april 2017 ondertekende president Donald Trump een wet die de regelgeving voor ISP's uit het Obama-tijdperk effectief terugdraait en hoe zij uw gegevens verzamelen en delen.


Onder de rollbacks, ISP's zoals Comcast, AT&T en Verizon kunnen klantmetagegevens verzamelen en verkopen, waaronder:

  • Jouw locatie
  • Welke apps u gebruikt
  • Welke sites u bezoekt

Helaas is het nog steeds onduidelijk wat ISP's precies met uw gegevens doen. Externe marketeers en adverteerders betalen de hoogste dollar voor het surfgedrag van een persoon, maar er kan een meer kwade kant zijn aan hoe bedrijven profiteren van uw privégegevens.

Erger nog, deze ISP's zijn niet verplicht om u te laten weten hoe zij met uw gegevens omgaan. Volgens EFF-medewerker Jeremy Gillula: "Uw ISP kan uw verkeer verkopen zonder enige toestemming, en het is onduidelijk of ze u zelfs zouden moeten vertellen dat ze het deden."

Laat uw ISP geen toegang krijgen tot uw persoonlijke gegevens of deze verkopen. Hier zijn drie dingen die u kunt doen om uw privacy te beschermen.

1. Blader door het Tor-netwerk

Het Tor-netwerk (ook bekend als het dark web), is de veiligste en meest anonieme manier om online te bladeren. Tor routeert uw internetverkeer door een willekeurige reeks verschillende servers ("nodes") om de oorsprong van uw gegevens te verbergen en uw identiteit te verbergen.

Het Tor-netwerk is ontwikkeld door de Amerikaanse marine en is sindsdien een non-profittool geworden die de anonimiteit van gebruikers helpt beschermen.

Meer informatie over het gebruik van Tor met deze beginnershandleiding voor Tor.

2. Gebruik een VPN (en houd deze verbonden)

Een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om de nieuwsgierige ogen van uw ISP te omzeilen, is een VPN te gebruiken. Wanneer u verbinding maakt met een VPN-server, kunt u uw IP-adres en locatie maskeren en uw netwerkverkeer omleiden via een gecodeerde tunnel. Met een VPN kunt u browsen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat uw ISP uw browsegeschiedenis en persoonlijke informatie verzamelt.

Hoewel uw browsegegevens veilig zijn wanneer u bent verbonden met een VPN, vraagt ​​u zich misschien af: wat gebeurt er als de VPN-verbinding wegvalt? Een betrouwbare VPN heeft een kill-schakelaar die al het internetverkeer van en naar uw computer stopt totdat uw verbinding met de VPN weer actief is.
Als u uw VPN toevoegt aan een router, wordt bovendien elk aangesloten apparaat gecodeerd en beveiligd. (U kunt hier meer lezen over het instellen van een VPN voor uw router.)

3. Schakel over naar een meer privacybewuste internetprovider

Hoewel internetreuzen zoals Comcast berucht zijn omdat ze weinig rekening houden met de anonimiteit van klanten, zijn er andere ISP's die een meer hands-off benadering hanteren als het gaat om uw privacy.

Minder bekende ISP's zoals Sonic bieden gigabit glasvezel internet met behoud van uw privacy. Sterker nog, ze beperken het bewaren van gegevens tot een minimum en houden uw surfgedrag niet bij Plus, ze zijn voorstanders van vocale privacy.

Controleer welke ISP-opties beschikbaar zijn in uw regio. Ga indien mogelijk met een service waarvan de privacywaarden overeenkomen met die van u.

Algemene privacytips

Naast het bovenstaande zijn hier enkele algemene tips om uw informatie privé te houden.

1. Gebruik HTTPS Everywhere

Omdat de helft van het internet nog steeds niet-gecodeerd is, moet u extra opletten dat u veilige sites bezoekt. Download de HTTPS Everywhere-browserextensie om uw browserverzoeken om al uw browseverkeer te coderen automatisch te herschrijven.

HTTPS Everywhere is gecreëerd via een partnerschap tussen de EFF en het Tor-project en is een eenvoudige en onopvallende manier om uw gegevens te beschermen.

2. Blokkeer trackers

Veel bedrijven gebruiken cookies en advertenties om bij te houden welke sites u bezoekt. Gelukkig blokkeert Privacy Badger advertenties en cookies zodat websites uw surfgedrag niet kunnen bijhouden.

Terwijl Privacy Badger trackers en ongewenste scripts helpt blokkeren, gebruikt uBlock Origin minder geheugen om de browsersnelheid te verhogen en voorkomt dat die vervelende advertenties in uw browser verschijnen.

Het beste van alles is dat ze zowel gratis als gemakkelijk te installeren zijn.

Veilig en gelukkig browsen, iedereen!

3 manieren om uw browsegeschiedenis tegen ISP's te beschermen
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.