Wetten die internetvrijheid overal ter wereld bedreigen

[ware_item id=33][/ware_item]

Een illustratie van internet symbool in handboeien.


We hebben onlangs uitgelegd waarom de nieuwe factuur voor cybersecurity in Australië een slecht idee is. Het geeft rechtshandhavingsinstanties de mogelijkheid om iedereen te dwingen om compromitterende apps te gebruiken, wachtwoorden over te dragen of mensenrechtenactivisten (en advocaten, priesters, artsen, enz.) Te bespotten. Het wetsvoorstel zorgt voor geen behoorlijke procedure of transparantie, maar op de een of andere manier kan corruptie niet op basis van de wet worden onderzocht.

Maar andere landen hebben ook nieuwe wetten aangenomen die online vrijheden bedreigen, of zijn dit aan het doen. En verrassend genoeg staan ​​de Verenigde Staten niet op de lijst ... deze keer.

Nieuw-Zeeland

Sinds oktober 2018 behoudt Nieuw-Zeeland zich het recht voor te eisen dat toeristen en reizigers wachtwoorden en coderingssleutels overhandigen aan hun telefoons, apparaten of bestanden. Op grond van artikel 228, lid 5, van de douane- en accijnswet van 2018 kunnen grensambtenaren alle gegevens op de apparaten van iedereen die het land binnenkomt bekijken en kopiëren en een boete van maximaal NZ $ 5000 (~ US $ 3.300) opleggen wegens gebrek aan medewerking.

Een belangrijk juridisch principe in liberale samenlevingen is het recht om te zwijgen. Niemand mag worden gedwongen om tegen zichzelf te getuigen. De bovengenoemde douane- en accijnswet van 2018 is in strijd met dit principe en geeft rechtshandhavingsinstanties de mogelijkheid om het privéleven van burgers en reizigers willekeurig te wrikken en om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie en deze te kopiëren.

Duitsland & Frankrijk

Terwijl de EU-auteursrechtrichtlijn die in wezen het Europese internet overhandigde aan grote conglomeraten als dood wordt beschouwd, werken Duitsland en Frankrijk samen om de ergste delen ervan nieuw leven in te blazen.

Een artikel van de herziene richtlijn vereist dat iedereen die naar een nieuwssite linkt een licentie heeft, terwijl een ander artikel vereist dat bedrijven inhoudfilters implementeren die kunst en communicatie censureren. Gelukkig zijn kleine ondernemingen en startups in opstand tegen het nieuwe voorstel en we raden u aan contact op te nemen met uw EP-lid om zich te verzetten tegen deze nieuwe poging om online vrijheden te beperken.

Vietnam

De controversiële nieuwe cyberwetgeving van Vietnam werd van kracht op 1 januari 2019. Het gaat zelfs zo ver dat elk internetbedrijf dat Vietnamese gebruikers bedient (bijvoorbeeld een website heeft) kantoren in Vietnam moet opzetten. Alle gegevens moeten lokaal worden opgeslagen en alle kritieke inhoud van de Communistische Partij moet binnen 24 uur worden verwijderd.

Hoewel deze wet moeilijk volledig te handhaven lijkt, zijn grote platforms zoals Google en Facebook afhankelijk van lokale bankrelaties om hun grote Vietnamese advertentiepartners te bedienen. Misschien is een bedreiging voor hun inkomsten de reden waarom de sociale media en reuzen over het onderwerp grotendeels zwijgen.

Gaat Google doorgaan met het censureren van spraak en zoekresultaten voor hun Vietnamese gebruikers?

Thailand

Verwacht wordt dat Thailand niet alleen een nieuwe cybersecuritywet zal creëren, maar eerder een geheel nieuw bureau met grotere bevoegdheden over het internet en zijn gebruikers. Het bureau met grote budgetten kan gegevens verzamelen zonder een bevel tijdens een slecht gedefinieerde "noodsituatie". Hoewel vergelijkbare voorstellen sinds 2015 op tafel liggen, wordt verwacht dat de nieuwe formulering wet wordt voordat het land in mei 2019 naar de stembus gaat..

Rusland

Veruit het meest absurde voorstel van 2019 (tot nu toe ...) komt uit Rusland. De regering overweegt de kritieke Russische internetinfrastructuur los te koppelen van het wereldwijde internet. Hoewel dat weliswaar niet hetzelfde is als het uitschakelen van internet, brengt dit aanzienlijke risico's met zich mee.

De belangrijkste drijfveer van de verhuizing lijkt de wens te zijn om informatie die het land in en uit gaat efficiënter te censureren en filteren, iets te creëren dat lijkt op de Great Firewall van China.

Het internet wordt voortdurend aangevallen

Het is niet gemakkelijk om een ​​kruisvaarder te zijn voor internetvrijheid. Zowel gekozen als niet-gekozen regeringen proberen voortdurend de vrijheden in te perken, het internet te monopoliseren en de informatiestroom te beheersen. Opkomen voor deze bedreigingen kan vermoeiend zijn, maar een open en gratis internet is de strijd waard.

Wetten die internetvrijheid overal ter wereld bedreigen
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.