Welke landen doen Nederlanders mee met hun nieuwe massatoezichtswet?

[ware_item id=33][/ware_item]

Wat is de Nederlandse Dragnet-wet?


Het is officieel - de Nederlandse overheid geeft niets om het recht van haar burgers op privacy.

Met zijn nieuwe massatoezichtswet zal Nederland op 1 januari 2018 toetreden tot de VS, het VK en Rusland op de groeiende lijst van landen met invasieve massatoezichtswetten..

Zelfs met een referendum (gepland voor 21 maart 2018) om de Dragnet-wet in twijfel te trekken, hebben leden van de Nederlandse regering gezworen de wet hoe dan ook te handhaven. Ze zijn ook van plan nog een stap verder te gaan en de mogelijkheid weg te nemen om een ​​door de burger gehouden petitie voor toekomstige referenda te houden.

In het licht van de schijnbare zekerheid dat de nieuwe Dragnet-wet in Nederland blijft bestaan, kijkt ExpressVPN naar andere landen met krachtige massabewakingsprogramma's die zijn geïntroduceerd in naam van de nationale veiligheid.

Wat is de Nederlandse Dragnet-wet: een samenvatting

De Dragnet-wet is een wijziging van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van 2002, die de Nederlandse inlichtingendienst AIVD en zijn militaire tegenhanger MIVD onder meer de macht geeft om toegang te krijgen tot en de metadata te behouden van alle burgers.

De wet breidt de AIVD- en MIVD-hackrechten verder uit tot apparaten van derden die zijn gekoppeld aan gerichte individuen, zoals vrienden, familieleden en bedrijven die ze mogelijk gebruiken (net als de relatie van de NSA met Microsoft, Google en Apple).

Naar welke andere landen met draconische toezichtswetten zal Nederland toetreden??

Verenigde Staten

De Foreign Intelligence Surveillance Act, geïntroduceerd in 1978, zou inlichtingen verzamelen over buitenlandse spionnen. Maar een amendement 30 jaar later, FISA Section 702, gaf de overheid de mogelijkheid om communicatie rechtstreeks te verzamelen van servers van Amerikaanse serviceproviders zoals Microsoft, Google en Facebook. Het amendement stond twee programma's toe - PRISM en Upstream - om in wezen alle informatie te verzamelen die internationaal is verzonden, van iedereen.

Als de belangrijkste speler in de Five Eyes surveillance alliantie, is de Amerikaanse verzameling van alle gegevens en metadata uitgebreid, met 80 procent van alle diepzeekabelcommunicatie onderschept en verzameld door het Upstream-programma. Hoewel apps en besturingssystemen de codering hebben opgedreven sinds de Snowden lekt in 2013, blijft het bewakingsprogramma vandaag bestaan. FISA-sectie 702 moet eind 2017 worden vernieuwd en zal waarschijnlijk worden voortgezet.

Verenigd Koninkrijk

De Wet op onderzoeksbevoegdheden, of het "Snooper's Charter", aangenomen in 2016, is wat Edward Snowden "het meest extreme toezicht in de geschiedenis van de westerse democratie" noemt. De wet vereist dat de Britse internetproviders en telefoonbedrijven alle gegevens van de browsegegevens van hun klanten bewaren voor maximaal een jaar. En met een bevel hebben tientallen overheidsinstanties toegang tot deze bestanden.

In feite snuffelt het VK al sinds 1999 - het 'Snoopers Charter' maakte het net legaal. Het Britse hoofdkantoor voor communicatie, of GCHQ, heeft zijn eigen diepzeekabelcommunicatiebewaking, TEMPORA, dat het deelt met zijn inlichtingenallianties, namelijk de Five, Nine en Fourteen Eyes. Veel ogen.

De Investigatory Powers Act staat momenteel voor de eerste uitdaging van Privacy International voor de Europese rechtbank.

Rusland

Last, maar zeker niet least, is dat van Rusland Systeem van operationeel-onderzoeksmaatregelen, of SORM - het nationale systeem van juridische interceptie van vrijwel alle communicatie binnen het land. Sinds 1990 gebruikt en vorig jaar aanzienlijk versterkt door de Yarovaya-wet, biedt SORM de Federal Security Service toegang tot elke servercommunicatie op afstand, zonder toestemming van een ISP.

De Yarovaya-wet is een reeks wijzigingen in SORM, aangenomen in de naam van terrorismebestrijding en omvat het verplicht bewaren van gegevens en het recht om 'alle andere benodigde informatie' te verkrijgen zonder rechterlijk bevel. Het is eerder alarmerend dat het ook een misdrijf is om 'geen misdaad te melden' - een gebrek aan actie dat een jaar gevangenisstraf kan kosten.

Hoe Nederland te redden van openlijk toezicht

Het referendum wordt gehouden op 21 maart 2018, wat betekent dat er nog steeds tijd is om ondersteuning op te trommelen voor een herziening van de Dragnet-wet. Hoewel de Nederlandse regering er alles aan doet om de wet gehandhaafd te houden, bereiden organisaties als Bits of Freedom and Public Interest Litigations Project zich voor om de wetgeving voor de rechter te brengen op grond van het feit dat deze in strijd is met het fundamentele recht van de mens op privacy.

Wilt u de controle over uw online privacy terugnemen? Onze internetprivacygidsen zijn een goede plek om te beginnen.

Welke landen doen Nederlanders mee met hun nieuwe massatoezichtswet?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.