Waarom de wereld een gedecentraliseerd internet moet eisen

[ware_item id=33][/ware_item]

Waarom we een gedecentraliseerd internet nodig hebben.


De ontwikkeling van verschillende packet-switching-netwerken zoals ARPANET heeft de basis gelegd voor het moderne internet, bijvoorbeeld door de Internet Protocol Suite te gebruiken, die we tegenwoordig kennen als TCP / IP.

Het internet werd voornamelijk gebouwd en gefinancierd door de steeds groeiende militaire budgetten van de Verenigde Staten en het Westblok. Met de apocalyptische vooruitzichten van een mogelijke nucleaire oorlog in het achterhoofd, richtten de makers van het internet zich op het bouwen van een infrastructuur die bestand zou zijn tegen dergelijke aanvallen.

Zonder een centraal punt van falen kan het internet niet gemakkelijk worden uitgeschakeld door een nucleaire aanval of sabotage. Er is geen backbone en zolang er nog een verbinding tussen twee servers bestaat, zal het systeem een ​​manier vinden om het te routeren. Als zodanig is internet opmerkelijk bestand tegen uitval en verkeerde configuraties.

Als er een storing optreedt, zelfs op een veel gebruikte switch, worden gegevens er gewoon omheen geleid. In het ergste geval merk je dit alleen omdat je verbinding langzamer wordt door congestie op de nieuwe route of omdat de nieuwe route langer is.

Gelukkig heeft het gedecentraliseerde karakter van internet nooit hoeven te worden getest tijdens een wereldwijde, of zelfs nucleaire oorlog. Het internet was in staat om te evolueren voor civiel gebruik en verbindt vandaag ongeveer 3,5 miljard mensen met elkaar, bijna de helft van de wereldbevolking.

Het fysieke netwerk veroorzaakt centralisatie

Hoewel internet op het kernprotocolniveau, de internetlaag en de transportlaag een perfecte decentralisatie mogelijk maakt, is de fysieke infrastructuur in theorie vaak niet.

Veel rechtsgebieden reguleren internetserviceproviders sterk en nemen fysieke controle, soms door gebruik van het leger, over de glasvezelkabels die ons verbinden. Als gevolg hiervan kan lokale toegang tot internet onbetaalbaar zijn en door slechts enkele exploitanten worden beheerd.

Positief is dat mobiele telefoonaanbieders op veel plaatsen op snelheid kunnen concurreren met kabels en de broodnodige concurrentie hebben geïntroduceerd, maar alleen waar de staat dit toestaat..

Censuur is mogelijk wanneer de fysieke infrastructuur in handen is van een enkele actor, zoals een staat waar de wettelijke bescherming van burgerlijke vrijheden zwak is. Al het verkeer dat door de buizen van een enkele partij gaat, kan eenvoudig worden aangepast en de dreiging van geweld kan worden gebruikt om internetproviders opdracht te geven bepaalde gebruikers of domeinen te blokkeren of inhoud te verwijderen en de toegang te beperken.

Dit kan ook gebeuren in een staat die volgens de wet regeert, bijvoorbeeld door misbruik te maken van smaadwetten of auteursrechtbescherming.

Toepassing leidt tot centralisatie

Centralisatie gebeurt ook per toepassing. Sommige services zijn moeilijk uit te voeren en vereisen veel onderhoud, en slechts enkele providers bieden deze aan. Het runnen van een e-mailserver is bijvoorbeeld moeilijk als u slechts een middelgroot bedrijf bent.

Zelfs grote bedrijven besteden e-mails vaak uit aan Microsoft of Google, en voor het betrouwbaar ontvangen van e-mails moet u bijna een account hebben met slechts een handvol services.

Andere bedrijfsmodellen, zoals internetbetalingen of sociale netwerken, hebben sterke netwerkeffecten die gebruikers bij één speler concentreren. Het is moeilijk voor een nieuw bedrijf om de marktdominantie van Facebook of Paypal aan te vechten, zelfs als hun service beter is.

Weinig mensen willen overschakelen naar een netwerk met minder gebruikers om mee te communiceren.

Waarom we internet moeten decentraliseren

We moeten niemand toestaan ​​het internet in handen te nemen, hoe goed hun intenties ook lijken. Geen enkele partij mag controle hebben over hoe we communiceren, wat we leren, hoe we de wereld waarnemen en beslissen over verkiezingen en markten.

Evenzo moeten we de online bedrijven van vandaag nemen en hun bedrijfsmodellen van gecentraliseerde platforms veranderen in gedecentraliseerde netwerken.

Als internet één bedrijf zou zijn, zou het niet het gelijkmakende en krachtige hulpmiddel zijn dat het vandaag de dag is. Om te voorkomen dat actoren het overnemen, op welk niveau dan ook, moeten we het internet decentraliseren en uitbreiden.

Uitgelichte afbeelding: naddi / Deposit Photos

Waarom de wereld een gedecentraliseerd internet moet eisen
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.