Versleutelde chat-apps: geef ze niets om over te praten

[ware_item id=33][/ware_item]

Versleutelde chat-apps: geef ze niets om over te praten


Update: we hebben een vervolgbericht over nog meer gecodeerde chat-apps gedaan om uw gesprekken privé te houden!

In de nasleep van NSA-onthullingen en toenemende controle van zelfs 'privé'-communicatie, zoeken gebruikers van mobiele apparaten naar manieren om vrienden en familie berichten te sturen zonder zich zorgen te maken dat hun woorden, foto's en video's worden onderschept en onderzocht. Het resultaat is een snelgroeiende markt voor gecodeerde chat-apps: hier zijn zes van de meest interessante.

Chadder

Het geesteskind van antivirusgoeroe John McAfee, Chadder is ontworpen door Future Tense Private Systems (FTC), een bedrijf dat McAfee heeft opgericht en verschillende andere beveiligings-apps in de maak heeft.

Chadder is volledig gericht op privacy: alleen de beoogde ontvanger van een bericht kan het bericht decoderen en alle anderen zouden alleen 'onleesbare, gecodeerde tekst' moeten zien. De platformonafhankelijke berichten-app is beschikbaar voor Android-, Apple- en Windows-apparaten en maakt gebruik van een combinatie van ECDH met de SecP256k1-codering samen met AES 256 en ECDSA voor het ondertekenen van berichten. Om de app te gebruiken, download je eenvoudig een gebruikersnaam, bijnaam en wachtwoord en begin je met sms'en. U kunt contact maken met andere gebruikers via uw mobiele nummer en e-mailadres of een unieke code genereren voor meer privacy.

Chadder kan worden gebruikt op Android, op uw iOS-apparaat en op uw Windows-telefoon. 

Telegram Messenger

Telegram werkt ook op mobiele apparaten en op alle desktopplatforms. Deze cloud-gebaseerde applicatie versleutelt zwaar zijn berichten en bevat een zelfvernietigingsmechanisme. Het maakt gebruik van twee coderingslagen, een voor server-client en een voor client-client-communicatie op basis van 256-bit AES en RSA 2048. Het is mogelijk om toegang te krijgen tot berichten van meerdere apparaten en elk soort mediabestand te verzenden - de service is gratis en er zijn momenteel geen limieten voor de bestandsgrootte of het chatvolume.

U kunt Telegram gebruiken op Android, iPhone en iPad, Windows Phone en hun webversie beschikbaar op Mac, Windows en Linux.

ChatSecure

De volgende is ChatSecure, voorheen Gibberbot van The Guardian Project. Deze app werkt met iPhones, Macs, Androids, Linux en pc, maar biedt geen ondersteuning voor Windows-telefoons. Het werd door PC Mag een van de "beste 100 apps voor 2013" genoemd en maakt gebruik van een vorm van off-the-record (OTR) -codering om gesprekken veilig te houden en zegt: "Ze kunnen door niemand worden vastgelegd of onderschept." In combinatie met een plug-in genaamd Orbot, beweren de ontwikkelaars dat het de meeste netwerkbeperkingen en zwarte lijsten kan omzeilen die anders een gecodeerde chat-app zouden verbieden.

ChatSecure is beschikbaar op iOS en Android.

surespot

Volgens de website van de app is securespot een 100 procent open-source gecodeerde chatservice. Deze toewijding aan open-source stelt "de wereld in staat om de code van de applicatie kosteloos te bekijken, te onderzoeken, bij te dragen en zelfs te gebruiken" - ondanks deze focus op transparantie, belooft surespot echter ook veiligheid en beveiliging voor elk sms-bericht, foto en video.

Hoe? De service is niet gekoppeld aan uw telefoonnummer of e-mailadres, gebruikt meerdere identiteiten op afzonderlijke apparaten, 256-bits AES-CGM en coderingssleutels gemaakt met 521-bits ECDH voor end-to-end bescherming. Als u ervoor kiest een bericht te verwijderen, wordt het niet alleen van uw telefoon verwijderd, maar ook de server van surespot en het apparaat van de ontvanger. Bovendien herstelt of reset de service gebruikerswachtwoorden nooit om ervoor te zorgen dat accounts niet gemakkelijk kunnen worden aangetast.

U kunt surespot downloaden via Google Play Store voor Android en de App Store voor iOS. 

KakaoTalk

KakaoTalk is gevestigd in Korea en is niet native gecodeerd, maar heeft onlangs een nieuwe "Secret Chat" -modus geïntroduceerd met end-to-end-codering. Het werkt als volgt: gebruikers kunnen chatrooms instellen die een-op-een beveiligde chats mogelijk maken. De coderingssleutel wordt altijd op uw apparaat opgeslagen en elk bericht wordt afzonderlijk gecodeerd. Op dit moment zijn alleen chats van persoon tot persoon beschikbaar, maar de service zegt dat het begin 2015 beveiligde groepchatrooms uitrolt.

KakaoTalk is beschikbaar op Android, iPhone en iPad, Windows Phone en hun webversie op Mac, Windows en Linux.

oproepen

Een veilige berichtenapp van BitTorrent, het idee achter Bleep is intrigerend: offline berichten. Het idee hier is om je te laten inloggen, een bericht naar een vriend te sturen, zelfs als ze niet online zijn, en dat bericht vervolgens af te leveren wanneer ze inloggen. Op dit moment werkt dit nog niet helemaal: berichten worden alleen verzonden als beide partijen online zijn. Maar Bleep belooft binnenkort echte 'asynchrone' ondersteuning, die geen servers gebruikt, maar in plaats daarvan alleen inhoud op uw apparaat opslaat. De app gebruikt Distributed Hash Tables (DHT's) om gegevens offline op te slaan totdat ze zijn opgehaald en verwijdert vervolgens elk spoor van de informatie.

Bleep kan worden gedownload op uw iPhone en Android-apparaten.

Versleutelde berichten-apps bieden unieke voordelen: velen noemen "plezier" als onderdeel van hun pitch, omdat je vrij bent jezelf te zijn zonder het spook van onderschepping of observatie. Net als een VPN voor je geestige opmerkingen, grappige foto's en hilarische video's, winnen deze apps terrein en terecht - iedereen verdient het recht om ongehoord en ongelezen te zijn op aanvraag.

Uitgelichte afbeelding: Viktor Hanacek / picjumbo (afbeelding is gewijzigd)

Versleutelde chat-apps: geef ze niets om over te praten
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.