Online privacy is de reden waarom Zweden het internet wint

[ware_item id=33][/ware_item]

Zweden in de Matrix.


Zweden lijkt altijd voorop te lopen in elke discussie over privacywetten op internet. De Zweedse overheid stelt geen beperkingen aan het internetgebruik.

Zelfs na de onthullingen van Edward Snowden zijn er geen geloofwaardige berichten geweest dat e-mails en chats van Zweedse burgers zonder de juiste gerechtelijke toestemming zijn gevolgd. In feite houdt het OpenNet Initiative (ONI) helemaal geen bestand over Zweden bij.

Ik ken mij, ik ken jou niet

Zweden heeft een lange geschiedenis van privacywetten. Al in 1973 werd het het eerste land ter wereld dat een uitgebreid statuut invoerde dat de privacy van persoonlijke gegevens op computers beschermt.

De toewijding van Zweden aan privacy is zo verankerd dat toen de EU de "Richtlijn gegevensbewaring 2006" goedkeurde, de Zweedse regering besloot geen bal te spelen.

De richtlijn verplicht EU-staten ervoor te zorgen dat alle nationale internetproviders logbestanden van hun klanten bewaren voor "onderzoek en vervolging". Deze gegevens moesten minimaal zes maanden worden bewaard en de massaoogst moest begin uiterlijk op 15 september 2007.

Snel vooruit naar 2010 en, na drie jaar slepen, werd Zweden door de Europese Commissie (EC) voor de rechtbank gedaagd omdat het de richtlijn nog niet had geïmplementeerd.

Een goede kick in uw privacyregio's

De EG eiste een boete voor elke dag dat Zweden de wet niet had gehad. Het was duidelijk dat de gerechtelijke actie een schop tegen de achterkant was en de Zweedse regering heeft sindsdien de grens getrokken.

Grapje! Natuurlijk hebben ze dat niet. Het zou nog twee jaar duren voordat Zweden zich aan Lady Liberty vastklampt en schreeuwt: "Don't Wanna! Ik ga niet! 'Voordat er iets veranderde. De vereiste werd uiteindelijk in 2012 ingevoerd, maar niet voordat Zweden een forse boete van € 3 miljoen aan de EG moest betalen. De lange vertraging werd veroorzaakt door argumenten over hoe de privacywetten het beste in evenwicht kunnen worden gebracht en de wens om misdaad te bestrijden. Of door een verantwoordelijke overheid te zijn.

Maar deze kleine dans eindigde daar niet. In 2014 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ EU) de richtlijn gegevensbewaring ongeldig gemaakt. De rechtbank vond dat het ernstig inbreuk maakte op de mensenrechten.

Vrijwel zodra de uitspraak werd aangekondigd, begon Bahnhof (een van de toonaangevende internetproviders van Zweden) alle gegevens te vernietigen die het verplicht had te bewaren. Bahnhof CEO, Jon Karlung, zei ook dat Bahnhof zou stoppen met het bewaren van nieuwe gegevens met onmiddellijke ingang.

Natuurlijk eiste de EU dat Bahnhof opnieuw gegevens moest gaan oogsten, maar de Zweedse regering was niet van plan hen daartoe te dwingen.

Zweden begon zijn internetbestaan ​​op de juiste manier, en het lijkt erop dat het land bereid is om stand te houden om het zo te houden.

Duim omhoog voor Zweedse internetprivacyDuim omhoog, Zweden. En bedankt voor de gehaktballetjes.

Download een Zweedse VPN

Super Trouper, Google zal me vinden

In de jaren 90 kwam het publiek net aan boord van internet, maar ze wisten niet echt wat ze ermee moesten doen. Was het weer een voorbijgaande bevlieging, zoals Betamax of de Cabbage Patch Kids?

In het begin leek internet heel erg op Tor nu (een service waar we binnenkort op terugkomen). Het was wild en gratis, maar als je naar een specifieke website wilde gaan, moest je het hele URL-adres onthouden. Soms ook heel lange. Ken je de GeoCities-chatgroepen nog? Het vereiste een Derren Brownesque vertoon van mentale bekwaamheid om gewoon op de juiste plaats te verschijnen.

Zoekmachines kwamen uiteindelijk om een ​​structuur toe te voegen die logisch was voor mensen. Algoritmen indexeerden de inhoud van internet, waardoor het toegankelijk werd voor iedereen die een woord of twee in een zoekbalk kon typen.

Maar het was Google die naar voren kwam als de feitelijke startpagina van iedereen. Google beheert 65 procent van de zoekopdrachten op internet en hun invloed is enorm.

Dit geeft hen natuurlijk geen gratis pas in Zweden. Toen Google Apps de privacywetgeving van het land schond, werden ze onmiddellijk verbannen. Omdat de eerste regel van internet in Zweden is dat je niet met internet in Zweden rommelt.

Het internet begon al vroeg in Zweden

Zweden heeft internet al vroeg aangenomen vanwege de geldende voorschriften die de concurrentie in het hele land bevorderden. Dit betekende dat internettoegangskosten ver onder het wereldwijde gemiddelde lagen (en dat nog steeds zijn).

Het gebruik was zo hoog dat de overheid haar diensten online begon te verplaatsen, lang voordat iemand anders er zelfs maar aan dacht. In 2003 creëerde Zweden de eerste internet Task Force, die op zijn beurt de Zweedse Electronic Communications Act 2003 bedacht: 389.

Deze wet was bedoeld om particulieren, rechtspersonen en overheidsinstanties veilige en efficiënte toegang tot internet te bieden. Ze wilden niet alleen gebruikers beschermen, maar ook het internet robuuster en toegankelijker maken. In 2008, toen iedereen nog steeds zijn boeken bij echte boekhandels kocht, leidde Zweden de e-overheidstest van de VN. Omdat ze dat natuurlijk deden - ze doen het al vijf jaar.

Zweden en het Tor-netwerk

Tor heeft de kroon van computergames overgenomen als de favoriete zondebok voor luie politici die ergens overreageren. Het Tor-netwerk is de anonieme, niet-gecategoriseerde service die u misschien het Dark Web kent. Maar het zit niet alleen vol met criminelen en meisjes met draaktattoos, het is waar de veeleisende internetgebruiker naartoe gaat als ze niet willen worden bespioneerd. In combinatie met een VPN-service is Tor volkomen ondoordringbaar. Hoe hard de NSA het ook probeert te kraken.

Onderzoekers van het Naval Research Laboratory van de Verenigde Staten hebben Tor ontwikkeld als een veilige manier om Amerikaanse inlichtingen over de hele wereld te verzenden. De redenen om Tor open te stellen voor het publiek zijn even schizofreen als geniaal. Ondanks dat Tor de luidste criticus is, blijft de VS de grootste bijdrage leveren. Nauw gevolgd door ... Zweden. Een tak van de Zweedse overheid, SIDA, heeft als doel het bevorderen van "Internetvrijheid voor wereldwijde ontwikkeling".

Maar waarom geven Zweden zo veel om niet alleen om hun eigen privacy, maar ook om de rest van de wereld?

Dit is internet, dus het antwoord is duidelijk Hitler

Het begon allemaal lang voordat internet bestond. In 1766 werd Zweden het eerste land dat een grondwettelijke wet introduceerde die censuur afschafte en de persvrijheid garandeerde. De pers mocht ongestoord rapporteren en mensen konden hun mening uitspreken zonder angst voor verwijten. Alles was geweldig.

Maar toen kwamen de nazi's opdagen. De nazi's zetten Zweden onder druk om niets te publiceren waardoor het Derde Rijk er slecht uitzag. In een beweging die hem waarschijnlijk in zijn handen heeft moeten wrijven en kakelen van kwade vreugde, heeft de Duitse minister van Justitie destijds een oude Zweedse wet uitgegraven die "aanstootgevende geschriften" tegen een buitenlandse staat verbood. Een wet vermoedelijk ingevoerd omdat Zweden mooi is en niet onbeleefd wilde zijn.

Veel Zweedse auteurs en uitgevers vielen fout in dit flagrante machtsmisbruik. Ture Nerman kreeg drie maanden gevangenisstraf voor een anti-Hitler-column en Israel Holmgren liet zijn boek The Nazi Hell verpulveren (nadat hij was opgesloten voor het schrijven ervan, natuurlijk). Holmgren publiceerde het boek in een prachtig beetje ballsy uitdagendheid onmiddellijk na publicatie uit de gevangenis. Hoewel met een nieuwe, ironische titel, The Nazi Paradise.

Na de Tweede Wereldoorlog veranderden en schrapten de Zweden de oude censuurwetten, anders zou een toekomstige fascistische dictator proberen zijn eigen beleefdheid weer tegen hen te keren. Er is een nieuw privacycharter opgesteld, wat betekent dat er in Zweden helemaal geen censuur is.

Blijf anoniem bij ExpressVPNHet internet. Deze jongens doen het verkeerd.

Ik lag in je armen en dacht dat ik daar thuishoorde

Zoals het eerder genoemde SIDA-programma suggereert, zorgt Zweden niet alleen voor zichzelf. Internetprivacy is tenslotte een wereldwijde zorg.

Toen WikiLeaks en Edward Snowden de snoopbom op de wereld lieten vallen, was het Zweedse ISP Bahnhof (dezelfde provider die al hun klantgegevens vernietigde) dat Julian Assange vertrouwde om de klokkenluidersdocumenten veilig te houden. Assange noemde specifiek de Zweedse grondwet, die totale rechtsbescherming biedt aan informatieleveranciers, als een factor in zijn beslissing om de bestanden daar te hosten.

Ook werden de servers geïnstalleerd in een geheime ondergrondse bergbunker. En als je de regeringen van de wereld gaat overnemen, kun je net zo goed voor jezelf kiezen.

De Zweedse benadering van privacy en vrijheid van meningsuiting speelde een belangrijke rol bij het verspreiden van het woord. We hadden geen idee van de omvang van het rondneuzen totdat WikiLeaks ons liet zien. Dankzij een paar dappere individuen zijn grote regeringen gerommeld en blootgesteld.

Waarom privacy de koning van Zweden is

Waarom loopt Zweden voorop op het internet en zijn wetten? Er is geen enkele reden. Maar het Koninkrijk heeft een lange en trotse geschiedenis van vrije meningsuiting. En hun verzengende tijd naast Nazi-Duitsland versterkte ongetwijfeld hun verlangen om het aan de man te houden. De vroege acceptatie van het World Wide Web betekende dat Zweden een infrastructuur creëerde terwijl de meeste landen nog steeds wachtten tot mama de telefoon zou verlaten zodat we de 48k konden aansluiten.

Misschien is er een gevoel in Zweden dat ze daar eerst waren, en ze willen het houden zoals het vroeger was. Hun goedbedeelde regering raakte al vroeg betrokken, lang voordat het allemaal om spionage, controle en verkoop ging. Ze deden het goed in de onschuldige dagen, toen e-mail gewoon een goed idee was om papier te besparen en geen enkele Nigeriaanse prins je wanhopig gratis geld wilde geven. De regels waren aanwezig voordat het systeem beschadigd raakte.

Simpel gezegd, het internet in Zweden begon meteen en nu willen ze niet achteruit. Waarom zouden zij? De mensen die tegenwoordig bij de Zweedse overheid werken, zijn opgegroeid met dit systeem. Ze weten geen andere manier. En hun manier werkt.

Zweden is altijd een voorstander geweest van internetprivacy. En het echte internet, om op te starten. Het internet zonder censuur. Het internet zoals het bedoeld is. Dit is het internet dat bedoeld was voor iedereen.

Zweden, we groeten je allemaal. En bedankt voor deze kerel.

Download een Zweedse VPN

Uitgelichte afbeelding: Stephen Finn / Dollar Photo Club
Duim omhoog, afbeelding in Zweden: lculig / Dollar Photo Club
Beeld Happy Family: Edyta Pawlowska / Dollar Photo Club

Online privacy is de reden waarom Zweden het internet wint
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.